Biografie

c.v. auf deutsch      c.v. in english      cc.v. en franšais

 

 

Filip Martens volgde de kunsthumaniora aan het Lemmensinstituut te Leuven.  Nadien werd hij er "Laureaat Piano" met grote onderscheiding en behaalde tevens de eerste prijzen harmonie en kamermuziek.  Hierna studeerde hij aan het beroemde Tcha´kowsky-conservatorium te Moskou.  In Weimar volgde hij meermaals vervolmakingscursussen in de klas van Rudolf Kehrer en verzorgde er concerten.

In mei 1988 was hij solist op het festival van Turijn.  Eveneens concerteerde hij in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en de toenmalige U.S.S.R.

Hij werd in 1990 laureaat van de Tenuto-wedstrijd en won in 1992 de wedstrijd voor  uitvoerende musici "De Link" in Nederland.

Filip Martens gradueerde in 1992 aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth bij Levente Kende.  Inmiddels behaalde hij ook de hogere Diploma's voor piano en voor kamermuziek en de eerste prijzen contrapunt en fuga.

  In 1994 behaalde hij de titel "Lemmens-Tinel" met de grootste onderscheiding en felicitaties van de jury.

Hij maakte opnames voor radio en televisie (o.a. met hedendaagse Belgische werken van P. Swerts, K. Dejonghe en P. Swinnen) en soleerde met het BRT- en het RTBF-orkest, het Nationaal Orkest, het Euregio-orkest, "Chapelle de Lorraine", de Vlaamse Academie en het Symfonisch orkest van het Lemmensinstituut in concerti van Bach, mozart, Beethoven, Brahms, Tcha´kowsky, Prokofiev en Rachmaninov.

Bij het label "Phaedra" realiseerde hij samen met altist Diederik Suys een CD met Vlaamse 20e-eeuwse kamermuziek, een project dat door SABAM bekroond werd met de Pelemansprijs.  Hun tweede cd bevat sonates van Shostakovitsch, Berinski (creatie), en Khachaturian.

Filip Martens is ook als orkestleider zeer actief : hij stichtte het nieuwe ensemble "Nuova Sinfonia Gandavense". Van  1999 tot oktober 2003 was hij ook chef-dirigent van het "Brussels International Youth Orchestra".  Hij is ook dirigent van het koor "Canta Ludens"  te Drongen en van het kathedraalkoor "Schola Cantorum" te Gent.

In 2012 werd hij aangesteld als ‘kapelmeester’ van de Gentse kathedraal.
Hij is de bezieler van de concertcyclus ‘Oorverblindend’
In 2009 werd hij door het Drongense cultuurplatform vereerd met de vermelding ‘verdienstelijk cultureel Drongenaar'.

Momenteel is Filip Martens als begeleider verbonden aan het Lemmensinstituut en aan de academie te Eeklo.