Algemeen

Aan de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten Merksem kan je een avondopleiding volgen in Film en Videokunst & Animatiefilm.
De lessen zijn deels theoretisch / technisch maar vooral praktisch, en kunstzinnig / creatief.

De opleiding loopt over vijf schooljaren, twee avonden per week.

Animatiefilm

Film , gemaakt door opname van een reeks opeenvolgende ‘stills’ zoals: tekeningen, objecten , acteurs in verschillende poses, e.a. vormen bij weergave (afspelen) de illusie van een ononderbroken vloeiende beweging: animatiefilm.

Laat je verbeelding de vrije loop.Gebruik je creativiteit om via film- , video- , of computertechnieken levenloze materialen tot leven te brengen. Geef ze een karakter, een ziel, laat een verhaal ontstaan...of ga de experimentele toer op.
De techniek van het animeren (manipulatie van figuur, timing, sleutelposities, expressie...) wordt grondig aangeleerd, via theorie en toepassing.
In de opleiding maakt je kennis met de belangrijkste animatietechnieken zoals klassieke tekenanimatie, cut-out, stop motion (plasticine, ea.), pixelation (acteurs), experimenteel (zandanimatie, olieverf op glas...), of direct via de computer met specifieke programma’s. Tevens krijgt de leerling steeds meer vrijheid in de loop der jaren, waardoor je persoonlijke keuzes kunt maken, zowel technisch als inhoudelijk, en kan men zo een persoonlijke stijl ontwikkelen. Men leert een volledig project zelfstandig uitvoeren.

Film & Videokunst

Film is een groot woord, een veelzijdig medium, heeft vele vormen en doelstellingen.
We belichten de verschillende filmgenres, elk met hun boodschap, en bespreken hoe deze gerealiseerd worden: idee, synopsis, scenario, draaiboek en het draaien (filmen) zelf.
Er zijn enerzijds de technische aspecten, en anderzijds de inhoudelijke aspecten, waarmee niet alleen de zuivere inhoud van de film bedoeld wordt, maar ook de ‘filmgrammatica’. Om deze filmgrammatica, die de basisregels van de filmtaal vormen, onder de knie te krijgen, gaan we toepasselijke opdrachten uitvoeren en bespreken. Ook zal er ruimte zijn om, los van de ‘filmregels’ vrij te experimenteren met beeld en geluid.
Voor vele projecten zal men moeten leren samenwerken, waarbij elk een specifieke taak krijgt: regie, camera, geluid, decor, uitlichting...
De uiteindelijke doelstelling is zelfstandig een film in een persoonlijke stijl te kunnen realiseren.

Contact

Stedelijke Academie Voor Beeldende Kunsten Merksem

Van Heybeeckstraat 28

2170 Merksem (Antwerpen)

Tel: 03 645 11 06

ma di 18-20u, wo 13-17u, do zat 9-12u

Fax: 03 644 83 16