Digitale camera's & Photoshop 7


WELKOM

Velen hebben een digitale camera en gebruiken Photoshop om hun foto's bij te werken, doch het is maar een kleine elite die het programma volledig beheerst. De functies zijn zo talrijk dat men soms door de vele bomen het bos niet meer ziet. Op deze pagina's probeer ik een tipje van de sluier op te lichten, zowel in verband met digitale camera's (bronnen op het internet) als in verband met Photoshop. Je kan ook een kijkje nemen in mijn album.

Deze site is pas in aanbouw, dus check regelmatig! Alle commentaar & suggesties zijn welkom :

Laatste update : 28 06 2004


PHOTOSHOP FILTERS

Photoshop 7 bevat tal van (standaard) filters. De juiste filter kiezen wordt daardoor soms een beetje problematisch. Hieronder vind je alle filters met een foto als voorbeeld. Uiteraard zijn de meeste filters instelbaar door de gebruiker, vandaar dat per foto geprobeerd is om een zo duidelijk mogelijk voorbeeld te laten zien en te tonen wat de filter juist doet. De foto waarop alle filters werden toegepast vind je hier.

Artistiek (1,61 Mb)
Penseelstreek (658 Kb)
Pixel (1,63 Mb)
Rendering (1,08 Mb)
Ruis (286 Kb)
Schets (1,47 Mb)
Stileer (1,27 Mb)
Structuur (1,30 Mb)
Verscherpen (240 Kb)
Vervagen (533 Kb)
Vervormen (1,27 Mb)
Overige (318 Kb)


PHOTOSHOP TOETSENCOMBINATIES & VERTALINGEN

Photoshop heeft vele toetsencombinaties ("shortcuts"). Zo veel dat ze moeilijk uit elkaar te houden zijn. Een lijstje is daarom wel zo handig. Je kan zulke - nederlandstalige - lijst hier downloaden als MS Excel-bestand! De toetsencombinaties zijn gesorteerd per menu-item, alfabetisch op naam en alfabetisch per toetsencombinatie. 
Soms zijn er wat problemen als je met een nederlandstalige PhotoShop werk, maar je nood hebt aan een vertaling van engelstalige termen; geen paniek ook de menu's en de modi zijn allemaal vertaald en staan in het Excel-bestand!
 


PHOTOSHOP HANDLEIDINGEN (TUTORIALS)

VOORAF : ik maak steeds gebruik van een nieuw bestand van 340 x 113 pixels met 72 dpi. Als het gaat om een tutorial waar je een vierkant nodig hebt, dan gebruik ik 340 x 340 pixels met 72 dpi. Wanneer een afwijkend formaat wordt gekozen, wordt dit uitdrukkelijk vermeld in de handleiding (tutorial). Vergeet niet dat je zelf soms met afwijkende formaten en/of kleuren werkt, de verhoudingen en/of schakeringen in de tutorials moet je dan ook naargelang aanpassen. Als ik met een shortcut verwijs naar een gereedschap, hou er dan rekening mee dat je soms verschillende gereedschappen hebt die dezelfde shortcut hebben. Selecteer dan het juiste gereedschap!!

Je kan de resultaten van de handleidingen eveneens bekijken op een aparte pagina, gerangschikt per 'thema' of 'alfabetisch'. Je ziet dan het resultaat en kan zo naar de bijhorende handleiding surfen. Als je wat ziet is 't makkelijker, niet?.

Afbeeldingen 'morphen'
Bevroren waterdruppels
Bibberschaduw tekst
Bliksems genereren
Contouren maken
Diamanten letters
Drijvend kruis
Druipende tekst
Electroring
Gebroken spiegel
Gekleurde potloodtekening
Geluidsgolf
Gemorst staal
Gevlochten ringen
Gewikkelde draad
Glazen bol
Glazen letters 1
Glazen letters 2
Glazige letters
Gouden tekst
Gouderts tekst
Graveren 1
Graveren 2
Ijzige tekst 1
Ijzige tekst 2
Inox tekst
Kaarsvlam
Kaders 1
Kogelinslagen
Kring in het water
Krullende hoek
Maan
Matrix effect
Melkweg
Menubalk 1
Menubalk 2
Menubalk 3
Menubalk 4
Menubalk 5
Metaal maken
Mist
Olieverf
Omlijnde tekst
Opgekrulde foto
Plakband
Plastic letters
Pudding tekst
Reflectie in water
Regen op afbeelding
Roest op tekst
Rook
Rotsstructuur
Schaduwen maken
Schroef
Slagschaduwen maken
Sneeuw op afbeelding
Spookbeeld of droombeeld
Spring d'r uit
Star Wars tekst
Stroomstoot
Techno achtergrond
Techno stippen
Tekst animatie 1
Tekst animatie 2
Tekst animatie 3
Tekst animatie 4
Tekst in vuur en vlam
Tekst op asfalt
Tunnelvision
Uit-Straling
Van schilderij naar realiteit
Verbrand papier
Verouderde foto
Vortex
Waterdruppels 1
Waterdruppels 2
Wolken
Zebragolf
Zeepbel

Zonnestralen


INTERESSANTE WEBLINKS

OK, internet is cool, maar 't is wel waanzinnig groot. Waar vind je de gepaste informatie - over digitale fototoestellen en Photoshop - op een zo snel mogelijke manier? Een dagelijks terugkerende vraag.
Daarom een poging om een beetje duidelijkheid te scheppen. Uiteraard zullen deze links niet volledig zijn, maar als je vindt dat er eentje ontbreekt : !

Er zijn verschillende categorieŽn :


© Marc Vossen