ROEST OP TEKST

We maken eerst een een nieuw document ("Ctrl + N") met een witte achtergrond. Dan maken we een nieuwe laag aan ("Laag - Nieuw - Laag" of "Ctrl + Shift + N") en typen de tekst met het tekst gereedschap ("T").
We gaan nu een laagstijl toevoegen. Kies voor slagschaduw ("Laag - Laagstijl - Slagschaduw"). In hetzelfde menu kies je voor 'Gloed binnen'. Zet de overvloeimodus op vermenigvuldigen, de dekking op 66% en de kleur op zwart ("Klik op kleur - Wijzig RGB in 0, 0, 0) en het bereik op 75. Nu selecteren we - nog steeds in hetzelfde menu - 'Schuine kant en relif'. We wijzigen diepte in 220 en hoogte in 55. De 'modus markeren' zetten we op bedekken en als kleur hiervoor ("Klik in vierkantje naast de modus") kiezen we RGB-waarden 172, 193 en 244. Nu kunnen we verder.
We maken een nieuwe laag aan ("Laag - Nieuw - Laag" of "Ctrl + Shift + N") en zetten de voor- en achtergrondkleur terug in zwart/wit ("D"). We kiezen de filter wolken ("Filter - Rendering - Wolken") en daarna de filter ruis toevoegen ("Filter - Ruis - Ruis") met als waarden '10%',  'monochromatisch' en 'Gaussiaans'. Dan voegen we bewegingsonscherpte toe (Filter - Vervagen - Bewegingsonscherpte) en gebruiken een hoek van hoek 0 en als afstand 25 pixels. We verscherpen nog even (Filter - Verscherpen - Verscherpen) en groeperen de laag met de vorige ("Laag - Groeperen met vorige" of "Ctrl + G").
We maken een nieuwe laag aan ("Laag - Nieuw - Laag" of "Ctrl + Shift + N"). Als voorgrondkleur kiezen we nu Fel Oranje (RGB : 242, 101, 34) en Bruinrood (RGB : 123, 46, 0) nemen we als achtergrondkleur. Opnieuw de wolken-filter ("Filter - Rendering - Wolken") en dan voegen we ruis toe ("Filter - Ruis - Ruis") van 3%. We voegen een nieuw kanaal toe (indien nodig : "Venster - Kanalen") gevolgd door de 'andere wolken'-filter ("Filter - Rendering - Andere wolken"), we voegen ruis toe van 3% en passen opnieuw de 'andere wolken'-filter toe en dan nogmaals ruis, maar van 1,5%.
Klik nu op het RGB-kanaal en ga naar het lagen pallet om te controleren of onze derde (roestbruine) laag actief is.
Hierop gaan we licht-effecten toepassen ("Filter - Rendering - Belichtingseffecten"). De instellingen zijn hiernaast weergegeven.
Daarna groeperen we deze laag met de vorige ("Laag - Groeperen met vorige" of "Ctrl + G").
Opnieuw gaan we de laagstijl aanpassen ("Laag - Laagstijl - Slagschaduw"). We veranderen de dekking in 50%, de afstand en grootte in 1 pixel. Selecteer daarna 'Gloed binnen' in hetzelfde menu. Wijzig de overvloeimodus in 'vermenigvuldigen', de deking in 50% en de kleur in zwart (RGB : 0, 0, 0). Inperken en grootte zetten we op 1 pixel.
Nu is het tijd om het gummetje ("E") te gebruiken. Als penseel kiezen we - bovenaan in de menubalk - voor 'spetters 39 pixels', als modus 'penseel'. Het gummetje gebruiken we om selectief hier en daar roest te verwijderen. Let op : het is beter meerdere keren te klikken dan te slepen.

terug naar hoofdpagina