VORTEX

We maken een nieuw bestand aan ("Bestand - Nieuw" of "Ctrl + N") met een zwarte achtergrond. Maak een nieuwe laag aan ("Laag - Nieuw - Laag" of "Ctrl + Shift + N"). Selecteer nu verloop ("G"), stel dit in op 'ruitverloop' (in de menubalk bovenaan aanklikken). Sleep dan horizontaal, met de 'Shift'-toets ingehouden, vanuit het midden van de afbeelding tot aan de rand.
Pas de 'kronkel'-filter toe ("Filter - Vervorm - Kronkel") met een hoek van 400°.
Nu passen we de 'poolcoördinaten'-filter toe ("Filter - Vervorm - Poolcoördinaten") met de optie 'polair naar rechthoekig'.
Nu verdubbelen we de breedte van het canvas ("Afbeelding - Canvasgrootte") door de breedte met 100% te verdubbelen. Voor de plaatsing klik je op het pijltje naar rechts. Maak een kopie van de laag ("Laag - Laag dupliceren"), selecteer het verplaatsgereedschap ("V") en sleep de rechterkant naar links tot je de naad niet meer ziet. Verenig nu de lagen tot één laag ("Laag - Verenigen; omlaag laag" of "Ctrl + E").
Nu verdubbelen we de hoogte van het canvas ("Afbeelding - Canvasgrootte") door de hoogte met 100% te verdubbelen. Voor de plaatsing klik je op het pijltje naar beneden. Maak een kopie van de laag ("Laag - Laag dupliceren"), selecteer het verplaatsgereedschap ("V") en sleep de onderkant naar boven. Draai nu de laag verticaal om ("Bewerken - Transformatie - Verticaal omdraaien"). Verenig nu de lagen tot één laag ("Laag - Verenigen; omlaag laag" of "Ctrl + E").
Hierop passen we de 'poolcoördinaten'-filter toe ("Filter - Vervorm - Poolcoördinaten") met de optie 'rechthoekig naar polair' aangevinkt.
Nu gaan we de afbeelding kleuren. Selecteer de kleurtoon/verzadiging ("Afbeelding - Aanpassingen - Kleurtoon/verzadiging" of "Ctrl + U") en vink de optie 'vullen met kleur' aan. Zet de kleurtoon op 0, de verzadiging op 50 en de helderheid op 0. Daarna gebruik je het 'ovaal selectiekader' ("M"). Hou de "Shift"-toets ingedrukt om een perfecte cirkel te maken en trek een cirkel rond het midden van de figuur, zorg er wel voor dat de cirkel op het witte deel blijft!
Selecteer de kleurtoon/verzadiging opnieuw ("Afbeelding - Aanpassingen - Kleurtoon/verzadiging" of "Ctrl + U") en vink de optie 'vullen met kleur' aan. Zet de kleurtoon op 25, de verzadiging op 50 en de helderheid op 0. Daarna deselecteren we onze selectie ("Selecteren - Deselecteren" of "Ctrl + D").
Je kan nog verder experimenteren door bijvoorbeeld opnieuw de 'kronkel'-filter ("Filter - Vervorm - Kronkel") toe te passen met een waarde van -500.

terug naar hoofdpagina