TEKST ANIMATIE 1

We maken een nieuw bestand aan ("Bestand - Nieuw" of "Ctrl + N") met een witte achtergrond. Maak een nieuwe laag aan ("Laag - Nieuw - Laag" of "Ctrl + Shift + N"). Met het 'horizontale tekst'-gereedschap ("T") zetten we er de eerste letter van de tekst op (in dit geval is de tekst 'FIREFOX'). Gebruik hetzelfde lettertype dat je voor je eindresultaat wil, maar maak het lettertype wel aanzienlijk groter (bovenaan in de menubalk). Om de letters op één lijn te zetten kan je best een hulplijn gebruiken; zet de linealen aan ("Weergave - Linealen" of "Ctrl + R") en sleep uit de horizontale lineaal een hulplijn naar beneden tot op de gewenste hoogte.
Maak een nieuwe laag aan ("Laag - Nieuw - Laag" of "Ctrl + Shift + N"). Met het 'horizontale tekst'-gereedschap ("T") zetten we er nu de tweede letter van de tekst bij. We laten de tweede letter een klein beetje overlappen met de eerste letter. Laat de grootte van het lettertype ongewijzigd.
Herhaal het schema 'nieuwe laag / letter bijvoegen' tot alle letters erop staan.
In het 'lagen'-pallet gaan we deze letters even onzichtbaar maken; voor elke laag/letter staat er in het 'lagen'-pallet een oogje. Klik hier telkens op zodat het oogje verdwijnt. Je ziet tevens de letters één voor één verdwijnen. Doe dit tot alle letters verdwenen zijn.

Maak een nieuwe laag aan ("Laag - Nieuw - Laag" of "Ctrl + Shift + N") en pas de lettergrootte aan - verkleinen dus - tot je deze van het gewenste eindresultaat bereikt hebt. Selecteer als voorgrondkleur rood (RGB 223, 34, 34 in dit voorbeeld) en gebruik het 'horizontale tekst'-gereedschap ("T"). Typ je volledige tekst.

Wijzig de rode kleur terug in zwart ("D") en maak een nieuwe laag aan ("Laag - Nieuw - Laag" of "Ctrl + Shift + N"). Met het 'horizontale tekst'-gereedschap ("T") zetten we nu de eerste letter van de tekst bovenop de rode eerste letter. Gebruik hiervoor het 'verplaats' gereedschap ("V").
Herhaal deze stap tot alle letters in het zwart bovenop de rode tekst staan. Vergeet niet per nieuwe letter een nieuwe laag aan te maken.
Als je dit hebt selecteer je de laag waar de rode letters opstaan in het 'lagen'-pallet en klikt op het vuilnisemmertje om deze laag te verwijderen. We hebben ze immers niet meer nodig. In hetzelfde pallet klik je alle 'oogjes' terug aan die je daarnet hebt uitgezet. Je ziet dan alle getypte letters.

Nu gaan we verder in ImageReady ("Bestand - Springen naar - Adobe ImageReady" of "Ctrl + Shift+ M"). Zorg ervoor dat het 'animatie'-pallet openstaat ("Venster - Animatie").

We hebben nu een 'animatie'-pallet waar onze gemaakte lagen in één kader staan. Klik onderaan in het kader op '0 sec.'. en kies voor '0,5 sec'.

We hebben in dit geval 7 letters in 'gewoon' formaat en al deze letters nog eens in een groter formaat. In totaal hebben we dus 14 letters en dus 14 stappen die we willen doorlopen in onze animatie. Kopieer de eerste kader door te drukken op het 'Dupliceert huidig kader'-icoontje onderaan het 'animatie'-pallet.

In het eerste frame willen we alleen de grote eerste letter zien ("F" in ons voorbeeld). Klik daarom in het 'lagen'-pallet de oogjes uit van alle lagen/letters, behalve van de grote eerste letter.
In het volgende frame moet dit een kleine letter worden. Selecteer daarom het eerste kader en dupliceer het nog eens. Sleep het dan tot achteraan de rij. Maak alle lagen onzichtbaar in het 'lagen'-pallet, behalve die van de kleine eerste letter ("f" in ons voorbeeld).
Selecteer opnieuw het eerste kader en dupliceer het. Sleep het naar achteraan de rij. Nu hebben de de tweede grote letter nodig. Schakel daarom alle lagen uit van de grote letters, behalve de tweede letter ("I" in ons voorbeeld). Vergeet niet de eerste kleine letter zichtbaar te laten! Die staat immers waar hij moet staan in het eindresultaat, de overige lagen van de kleine letters maak je wel onzichtbaar.
Ga zo verder tot het eindresultaat is bereikt; dat wil zeggen tot alle kleine letters op je scherm staan. In je laatste kader zet je dan de tijd op bijvoorbeeld 2 seconden. Sla je resultaat op in ImageReady ("Bestand - Optimale opslaan als" of "Ctrl + Shift + Alt + S"). We slaan dit op als een gif-bestand.

terug naar hoofdpagina