GEVLOCHTEN RINGEN

We maken een nieuw bestand aan ("Bestand - Nieuw" of "Ctrl + N") met een witte achtergrond. Maak een nieuwe laag aan ("Laag - Nieuw - Laag" of "Ctrl + Shift + N"). Neem nu het 'rechthoekig selectiekader' ("M") en teken een horizontale rechthoek in het midden van de afbeelding; maak eventueel gebruik van het raster ("Ctrl + '"). Draai voor- en achtergrondkleur om ("X"). Selecteer vervolgens het 'verloop'-gereedschap ("G") en klik op het 'gespiegeld verloop'-icoontje in de menubalk. Sleep nu het gereedschap van het midden van de rechthoek naar de bovenste rand en hou ondertussen de "Shift" ingedrukt.
Maak de selectie ongedaan ("Selecteren - Deselecteren" of "Ctrl + D") en pas de 'poolcoördinaten'-filter toe (Filter - Vervorm - Poolcoördinaten) met de optie 'rechthoekig naar polair' geselecteerd.
We gaan de vorm nu een beetje minder egaal maken. Wijzig eerst het reliëf ("Filter - Stileer - Reliëf") en gebruik een hoek van 135°, een hoogte van 15 pixels en een hoeveelheid van 75%. Om het geheel een beetje vloeiender te maken gaan we Gaussiaans vervagen ("Filter - Vervagen - Gaussiaans vervagen") met een straal van 0,5 pixels.
We maken nu een kopie van deze laag ("Laag - Laag dupliceren") en met het 'verplaatsgereedschap' ("V") slepen we deze vorm een beetje richting rechterbenedenhoek. Selecteer nu de oorspronkelijke laag in het 'lagen'-pallet ("Venster - Lagen") en sleep deze vorm met het 'verplaatsgereedschap' ("V") een beetje richting linkerbovenhoek. We hebben nu twee vormen waarvan de ene de andere overlapt.
Nu gaan we deze vormen in elkaar laten grijpen. Selecteer opnieuw de kopie van de eerste laag in het 'lagen'-pallet ("Venster - Lagen"); hierin gaan we de selectie terug inladen ("Selecteren - Selectie laden"). Kies nu het 'gummetje' ("E") als gereedschap en zorg ervoor dat het penseelpunt in de menubalk bovenaan op 5 staat. Om iets makkelijker te werken kan je best de afbeelding vergroten ("Ctrl + +") tot bijvoorbeeld 400%. Wis nu voorzichtig één van de twee overlappende delen. Nu blijft er steeds een randje zichtbaar van de andere vorm, daarom deselecteren we eerst de selectie ("Selecteren - Deselecteren" of "Ctrl + D") en wissen dan deze randjes. We verenigen ("Laag - Verenigen; omlaag laag" of "Ctrl + E") dan de laag met die eronder.
Om het geheel af te maken voegen we nog een slagschaduw toe ("Laag - Laagstijl - Slagschaduw"). Kies een dekking van 25%, een hoek van 45°, een afstand van 25 pixels en een grootte van 5 pixels.

terug naar hoofdpagina