SCHADUWEN MAKEN

We maken een nieuw bestand aan ("Bestand - Nieuw" of "Ctrl + N") met een witte achtergrond. Maak een nieuwe laag aan ("Laag - Nieuw - Laag" of "Ctrl + Shift + N"). Wijzig de voorgrondkleur in RGB 112, 130, 222. Gebruik nu het 'horizontale tekst'-gereedschap ("T") en typ een (grote) letter op je canvas. Kopieer deze laag ("Laag - Laag dupliceren en zet deze nu om in pixels ("Laag - Omzetten naar pixels - Laag"). Nu laden we de selectie ("Selecteren - Selectie laden"), zetten de voorgrondkleur op zwart ("D") en vullen de selectie met het emmertje ("G"). De selectie mag nu weg ("Selecteren - Deselecteren" of "Ctrl + D"). Nu vervormen we onze toekomstige schaduw ("Bewerken - Transformatie - Vervormen"). Sleep de middenste marker bovenaan naar rechts en een betje naar beneden, bevestig met "Enter".
Nu gan we het verloop van deze laag aanpassen ("Laag - Laagstijl - Bedekking verloop"). We kiezen een dekking van 80% en een schaal van 150%. We zetten de schaduwlaag nu achter de oorspronkelijke laag ("Laag - Laag ordenen - Naar achteren" of "sleep de laag onder de eerste laag").
Gebruik nu het 'rechthoekig selectiekader'-gereedschap ("M") en selecteer het bovenste kwart van de schaduw. Vervaag deze selectie Gaussiaans ("Filter - Vervagen - Gaussiaans vervagen") met een straal van 2 pixels. Maak de selectie ongedaan ("Selecteren - Deselecteren" of Ctrl + D"). Gebruik opnieuw het selectiekader en selecteer nu de bovenste helft van de schaduw. Pas de 'Gaussiaans vervagen'-filter opnieuw toe ("Ctrl + F"). Deselecteer, maak een nieuwe selectie van de gehele schaduw en pas de filter opnieuw toe. Deselecteer opnieuw.
Als de schaduw te hard is kan je die nog altijd zachter maken door rechtsboven in het 'lagen'-pallet de dekking op bijvoorbeeld 50% te zetten.

PS: je kan uiteraard ook een schaduw maken van elk object. Alle stappen die dan te maken hebben met het lettertype laat je dan achterwege.


terug naar hoofdpagina