WATERDRUPPELS 1

Open een bestaand bestand, ik koos voor het resultaat van de tutorial 'omlijnde tekst'. Maak dan een nieuwe laag aan ("Laag - Nieuw - Laag" of "Ctrl + Shift + N") en pas de 'wolken'-filter toe ("Filter - Rendering - Wolken"). Daar maken we de contrastlijn van aan ("Filter - Stileer - Contrastlijn"). Nu wijzigen we de invoerniveau's ("Afbeelding - Aanpassingen - Niveaus" of "Ctrl + L") in 200, 1,00 en 255.
Nu gebruiken we de 'gips'-filter ("Filter - Schets - Gips") met als balans van de afbeelding een waarde van 44, voor vloeiend een waarde van 14 en als lichtrichting linksboven. Om de randen wat scherper te maken, gebruiken we nog even het 'onscherp masker' ("Filter - Verscherpen - Onscherp masker"). Gebruik een hoeveelheid van 500%, een straal van 1 pixel en stel de drempel in op 0.
Selecteer nu de 'toverstaf' als gereedschap ("W"). Gebruik een tolerantie van 10 en zorg dat de optie 'aangrenzend' niet is aangevinkt in de menubalk bovenaan. Klik nu in de zwarte achtergrond. Druk nu op "Delete" om de zwarte achtergrond te laten verdwijnen. De onderliggende afbeelding wordt dan deels zichtbaar.
Nu zetten we de overvloeimodus op 'zwak licht' ("Laag - Laagstijl - Opties voor overvloeien"). Selecteer nu in het 'lagen'-pallet ("Venster - Lagen") de achtergrondlaag (d.i. de oospronkelijke afbeelding). Pas dan de 'bol'-filter ("Filter - Vervorm - Bol") toe met een hoeveelheid van 35%. Maak nu de selectie ongedaan ("Selecteren - Deselecteren" of "Ctrl + D").

terug naar hoofdpagina