MENUBALK 4

Maak een nieuw bestand aan ("Bestand - Nieuw" of "Ctrl + N") met een witte achtergrond. Maak een nieuwe laag aan ("Laag - Nieuw - Laag" of "Ctrl + Shift + N"), selecteer het 'afgeronde rechthoek'-gereedschap ("U") en zet de straal op 30 pixels in de menubalk bovenaan. Wissel de standaardkleuren om ("X") en teken de vorm. Zet de laag om naar pixels ("Laag - Omzetten naar pixels - Laag"). Gebruik nu de laagstijl 'slagschaduw' ("Laag - Laagstijl - Slagschaduw") en selecteer een hoek van 90.
Pas dan de laagstijl 'schaduw binnen' ("Laag - Laagstijl - Schaduw binnen") toe met standaardinstellingen. Hierna passen we nogmaals een laagstijl aan: 'rand' ("Laag - Laagstijl - Rand"). Gebruik een grootte van 2 pixels met als positie 'binnen' en zet de kleur op zwart (RGB 0, 0, 0). Zet in de 'opties voor overvloeien' ("Laag - Laagstijl - Opties voor overvloeien") de 'dekking vulling' op 0 (zo wordt de vorm doorzichtig).
Laad de selectie ("Selecteren - Selectie laden") en maak een nieuwe laag aan ("Laag - Nieuw - Laag" of "Ctrl + Shift + N"). Nu gaan we de selectie iets kleiner maken ("Selecteren - Bewerken - Slinken") met 4 pixels. Verwissel voor- en achtergrondkleur ("X") en kies als voorgrondkleur RGB 14, 96, 231. Selecteer nu het 'verloop'-gereedschap ("G") en gebruik 'voorgrond naar transparant' als verloop ("klik in verloopvoorbeeld rechts van het 'verloop'-icoontje in de menubalk bovenaan). Sleep nu het 'verloop'-gereedschap van de bovenkant van de vorm tot halverwege de ruimte tussen de onderkant van de vorm en de onderkant van de afbeelding. Maak dan de selectie ongedaan ("Selecteren - Deselecteren" of "Ctrl + D"). Vervaag nu Gaussiaans ("Filter - Vervagen - Gaussiaans vervagen") met een straal van 4 pixels.
Selecteer nu eerst de vormlaag in het 'lagen'-pallet en laad de selectie opnieuw ("Selecteren - Selectie laden"). Maak dan een nieuwe laag aan ("Laag - Nieuw - Laag" of "Ctrl + Shift + N") en zet die op de voorgrond ("Laag - Ordenen - Op voorgrond" of "Ctrl + Shift + .). De selectie maken we opnieuw kleiner ("Selecteren - Bewerken - Slinken") met 4 pixels. Zet wit als voorgrondkleur ("D" en dan "X"). En vul met het 'emmertje' ("G") de selectie. Verschuif de selectie nu 10 pixels naar beneden ("Shift + 'pijltje naar beneden'" of "10 x 'pijltje naar beneden'"). Druk nu op de 'delete'-toets. Maak de selectie ongedaan ("Selecteren - Deselecteren" of "Crtl + D"). In de 'opties voor overvloeien' ("Laag - Laagstijl - Opties voor overvloeien") zet je de dekking vulling op 40%.
Deze vorm is trouwens echt transparant; maak een nieuwe laag aan ("Laag - Nieuw - Laag" of "Ctrl + Shift + N") en breng die helemaal naar achteren ("Laag - Ordenen - Op achtergrond" of "Ctrl + Shift + *"). Maak van zwart je voorgrondkleur ("X") en selecteer het 'horizontale tekst'-gereedschap ("T"). Typ nu wat tekst (liefst een beetje kleiner dan de vorm). Met het 'verplaatsgereedschap' ("V") krijg je de tekst op de juiste plaats. Zet de tekst om in pixels ("Laag - Omzetten naar pixels - Tekst"). Voer de 'bol'-filter uit ("Filter - Vervorm - Bol") en gebruik hierbij de modus 'alleen verticaal'. Je moet nu eventueel de tekst terug schalen ("Bewerken - Transformatie - Schalen"); sleep de onderste, middenste marker met de 'Shift'-toets ingedrukt naar boven en bevestig met "Enter" als je het gewenste resultaat hebt bereikt. Met het 'verplaatsgereedschap' ("V") krijg je de tekst opnieuw op de juiste plaats.

terug naar hoofdpagina