TEKST ANIMATIE 4

Maak een nieuw bestand aan ("Bestand - Nieuw" of "Ctrl + N") met een witte achtergrond. Selecteer het 'horizontale tekst'-gereedschap ("T") en typ een tekst in de afbeelding. Zet de tekst om in een vorm ("Laag - Tekst - Omzetten in vorm"). Klik dan met de rechtermuisknop op het miniatuur vectormasker in het 'lagen'-pallet en kies voor 'vectormasker omzetten in pixels'. Maak nu een kopie van de laag ("Laag - Laag dupliceren"). Maak nu de eerste tekstlaag onzichtbaar door op het oogje te klikken voor deze laag in het 'lagen'-pallet (d.i. niet noodzakelijk, maar werkt wel makkelijker). Pas nu de 'spetters'-filter toe ("Filter - Penseelstreek - Spetters) met een straal van 10 en vloeiend eveneens op 10.
Kopieer de laag opnieuw ("Laag - Laag dupliceren") en maak de vorige laag onzichtbaar ("klik op het oogje voor deze laag in het 'lagen'-pallet"). Pas de 'spetters'-filter opnieuw toe ("Filter - Penseelstreek - Spetters) met dezelfde straal (10), maar 8 als waarde voor vloeiend.

Herhaal deze procedure met als waarden voor vloeiend 6, 4, 2 en 1.

Kopieer de laag opnieuw ("Laag - Laag dupliceren") en maak de vorige laag onzichtbaar ("klik op het oogje voor deze laag in het 'lagen'-pallet"). Pas de 'spetters'-filter opnieuw toe ("Filter - Penseelstreek - Spetters) met dezelfde waarde voor vloeiend (1), maar 11 als waarde voor de straal.

Herhaal deze procedure met als waarde voor de straal 12 tot 16.

Kopieer de laag opnieuw ("Laag - Laag dupliceren") en maak de vorige laag onzichtbaar ("klik op het oogje voor deze laag in het 'lagen'-pallet"). Pas de 'spetters'-filter opnieuw toe ("Filter - Penseelstreek - Spetters) met dezelfde waarde voor vloeiend (1), maar 17 als waarde voor de straal. Open het menu voor de 'overvloeiopties' ("Laag - Laagstijl - Opties voor overvloeien") en stel de dekking in op 90%.

Herhaal deze procedure en verhoog telkens de waarde van de straal met 1 en verminder de dekking telkens met 10%. Je zal dan stranden op een straal van 25 en een dekking van 10% (dit is kopie nr. 20).

Nu gaan we naar ImageReady ("Bestand - Springen naar - Adobe ImageReady" of "Ctrl + Shift + M"). Controleer of het 'lagen'-pallet ("Venster - Lagen") en het 'animatie'-pallet ("Venster - Animatie") open staan. In het 'lagen'-pallet maak je nu alle lagen zichtbaar ("klik in elke laag het oogje aan"). Dan kopieer je het kader in het 'animatie'-menu door te klikken op het 'dupliceert huidig kader'-icoontje (dat is het enige icoontje dat momenteel actief is onderaan in het 'animatie'-pallet). Zorg nu dat alleen de achtergrond en de eerste laag zichtbaar zijn (klik dus alle oogjes uit in het 'lagen'-pallet, behalve de onderste twee).

Kopieer opnieuw het kader. Maak de eerste laag onzichtbaar ("klik oogje uit") en maak de daarboven staande laag zichtbaar ("klik oogje aan"). Herhaal deze procedure tot de bovenste laag (kopie 20) zichtbaar is. Kopieer dan het kader nog één maal en maak ook de bovenste laag onzichtbaar.

Nu is kader 23 geselecteerd. Onderaan in dat kader zie je '0 sec.' staan. Klik hierop en wijzig dit in '1 sec.' Selecteer dan kader 1 en klik op het 'verwijdert geselecteerde kaders'-icoontje (het vuilnisbakje onderaan in het 'animatie'-pallet). Wijzig dan in het nieuwe kader 1 '0 sec.' in '1 sec.'.

We bewaren nu onze animatie ("Bestand - Optimale opslaan als" of "Ctrl + Shift + Alt + L") als een 'gif'-bestand en klaar is kees.


terug naar hoofdpagina