ROTSSTRUCTUUR

Maak een nieuw bestand aan ("Bestand - Nieuw" of "Ctrl + N") met een witte achtergrond. Maak een nieuw kanaal aan in het 'kanalen'-pallet ("Venster - Kanalen") door op 'nieuw kanaal' te klikken onderaan in dit pallet. Gebruik dan de 'wolken'-filter ("Filter - Rendering - Wolken") met standaardinstellingen. Selecteer nu het RGB-kanaal en maak tevens je nieuwe kanaal ('Alfa1') zichtbaar ("maak het oogje zichtbaar voor dit kanaal").
Nu gaan we belichtingseffecten gebruiken ("Filter - Rendering - Belichtingseffecten"). Selecteer 'gericht' als soort licht. Glans en belichting stel je in op 0, materiaal op 69 en omgeving op 8. Als structuurkanaal kies je 'Alfa1' en stel de hoogte in op 100% 'bergachtig'. In het voorbeeld aan de linkerkant van dit menu sleep je de zwarte marker naar linksboven. Je kan aan het voorbeeld zien of je tevreden bent met het effect.
Met de 'kleurtoon/verzadiging' ("Afbeelding - Aanpassingen - Kleurtoon/verzadiging" of "Ctrl + U") passen we de kleur aan. Vink de optie 'vullen met kleur' aan en gebruik 16 als waarde voor kleurtoon, 20 voor verzadiging en 5 voor helderheid.

terug naar hoofdpagina