ZEEPBEL

We maken een nieuw bestand ("Bestand - Nieuw" of "Ctrl + N") aan met een transparante achtergrondkleur. Maak een nieuwe laag aan ("Laag - Nieuw - Laag" of " Ctrl + Shift + N") en vul die met het 'emmertje' ("G") met zwart. Pas nu de 'zon'-filter toe ("Filter - Rendering - Zon") en kies als 'type lens' de 105 mm.
Gebruik nu de 'poolco÷rdinaten'-filter ("Filter - Vervorm - Poolco÷rdinaten") en kies voor 'polair naar rechthoekig'. Draai nu de laag 180░ ("Bewerken - Transformatie - Roteren 180░"). Gebruik de 'poolco÷rdinaten'-filter opnieuw ("Filter - Vervorm - Poolco÷rdinaten") maar kies voor 'rechthoekig naar polair'. Gebruik nu het 'ovaal selectoekader'-gereedschap, hou de 'Shift'-toets ingedrukt en sleep diagonaal van linksboven naar rechtsbeneden in de afbeelding. 
Keer de selectie om ("Selecteren - Selectie omkeren" of "Ctrl + Shift + I") en verwijder het overbodige ("druk op 'delete'-toets"). Maak dan de selectie ongedaan ("Selecteren - Deselecteren" of "Ctrl + D"). Pas nu de laagstijl 'schaduw binnen' aan ("Laag - Laagstijl - Schaduw binnen"): gebruik een dekking van 25%, schakel de globale belichting uit en zet de hoek op -135░. De afstand zetten we op 25 pixels en de grootte op 15 pixels. Ook de gloed binnen ("Laag - Laagstijl - Gloed binnen") passen we aan: zet de kleur op wit (RGB 255, 255, 255) en de grootte op 15 pixels.
Laad de selectie van de bolvorm ("Selecteren - Selectie laden") en maak een nieuwe laag aan ("Laag - Nieuw - Laag" of "Ctrl + Shift + N"). Selecteer nu het 'verloop'-gereedschap en kies als  voorinstelling 'transparante regenboog' ("Klik in het verloop-voorbeeld onmiddellijk rechts van het 'verloop'-icoontje in de menubalk bovenaan"). Gebruik een 'radiaal verloop' ("Rechts van vorig") en zet de modus op 'verschil'. Sleep nu met het 'verloop' gereedschap vele keren in de afbeelding tot je een ware kleurenchaos hebt gecreŰerd.
Pas de 'golf'-filter toe ("Filter - Vervorm - Golf") en druk in dit menu een paar keer op 'willekeurig'. Voeg nu een laagmasker toe ("Laag - Laagmasker toevoegen - Alles tonen"). Neem nu het 'gummetje'-gereedschap ("E") en zet het penseel bovenaan in het menu op 100 pixels 'zacht en rond'. Veeg nu delen van de kleuren-chaos weg. Maak de selectie ongedaan ("Selecteren - Deselecteren" of "Ctrl + D").
Sleep nu in het 'lagen'-pallet de laag met de bonte kleuren onder de laag waar de bolvorm op staat. Selecteer als voorgrondkleur blauw-paars (RGB 58, 195, 252), selecteer dan de onderste laag en vul die met het 'emmertje' ("G"). Selecteer dan de tweede - bonte - laag en zet de dekking op 15% ("Laag - Laagstijl - Opties voor overvloeien"), pas er ook de 'bol'-filter op toe ("Filter - Vervorm - Bol"). Dan selecteren we de derde (bovenste) laag en zetten de dekking op 30% ("Laag - Laagstijl - Opties voor overvloeien").

terug naar hoofdpagina