BEVROREN WATERDRUPPELS & WATERDRUPPELS 2

We maken een nieuw bestand ("Bestand - Nieuw" of "Ctrl + N") aan met een witte achtergrond. Om snel een structuur als achtergrond te maken kopiŽren we de laag ("Laag - Laag dupliceren") en passen de 'korrel'-filter toe ("Filter - Structuur - Korrel"); gebruik een intensiteit van 50, een contrast van 1 en als type 'horizontaal'.
  Maak een nieuw bestand aan ("Bestand - Nieuw" of "Ctrl + N") met een transparante achtergrond. Maak een nieuwe laag aan ("Laag - Nieuw - Laag" of "Ctrl + Shift + N") en zet de overvloeimodus op ("Laag - Laagstijl - Opties voor overvloeien") 'bleken'.

Pas de laagstijl 'slagschaduw' aan ("Laag - Laagstijl - Slagschaduw"); zet de overvloeimodus op 'normaal' met een dekking van 56%. Schakel de globale belichting uit, zet de afstand op 4 pixels en de grootte op 6 pixels.

Ook de laagstijl 'schaduw binnen' ("Laag - Laagstijl - Schaduw binnen") nemen we onder handen; zet de overvloeimodus op 'bedekken' met een dekking van 100% en wijzig de kleur in wit (RGB 255, 255, 255). Schakel de globale belichting uit en stel de hoek in op -55į. De afstand stellen we in op 11 pixels en de grootte op 7.

Tot slot ook de laagstijl 'gloed binnen' ("Laag - Laastijl - Gloed binnen") afstellen; stel de overvloeimodus in op 'normaal' en de dekking op 40%. De kleur wijzigen we in zwart (RGB 0, 0, 0). Stel de grootte in op 8 pixels. Menu nog niet sluiten!!!

Nu slaan de de nieuwe stijl op door rechts in het menu te klikken op de button 'nieuwe stijl'. Geef de stijl een naam (bijv. 'waterdruppels') en bewaar hem.

Ga nu terug naar de eerste afbeelding waar we snel een structuur op aanmaakten. Maak hier een nieuwe laag aan ("Laag - Nieuw - Laag" of "Ctrl + Shift + N"). Selecteer het 'penseel'-gereedschap ("B") en gebruik een hard penseelpunt van 13 pixels ("klik rechts van het 'penseel'-icoontje in de menubalk bovenaan") en controleer of de voorgrondkleur op zwart staat (gebruik desnoods "D"). Schilder nu de waterdruppelvormen.
Open nu het 'stijlen'-pallet ("Venster - Stijlen") en klik op de laatste stijl (die heb je zelf net aangemaakt en als je mij 100% gevolgd hebt, dan heet die stijl 'waterdruppels' als je er met je muis over gaat).
Laad nu de selectie ("Selecteren - Selectie laden") en selecteer dan de kopie van de achtergrondlaag in het 'lagen'-pallet. Gebruik dan de filter 'bol' ("Filter - Vervorm - Bol") en pas die met standaardinstellingen toe. Maak de selectie ongedaan ("Selecteren - Deselecteren" of "Ctrl + D"), behalve als je bevroren druppels wil maken.
Wil je bevroren waterdruppels? No problemo. Dan moet de vorige deselecteren NIET toepassen. Selecteer eerst in het lagenpallet de bovenste laag waar je met het penseel op schilderde. Pas de 'schuine kant en reliŽf'-laagstijl aan ("Laag - Laagstijl - Schuine kant en reliŽf); zet de diepte van de stijl op 1% en selecteer dan links het submenu structuur. Selecteer het patroon 'wolken' en zet de schaal op 85% en de diepte op 300%. Laad nu de selectie ("Selecteren - Selectie laden").
Selecteer dan de kopie van de achtergrond in het 'lagen'-pallet en pas de 'bol'-filter toe ("Filter - Vervorm - Bol"). Herhaal deze filter nog een keer of vier (4 x "Ctrl + F"). Deselecteer ("Selecteren - Deselecteren" of "Ctrl + D").

terug naar hoofdpagina