ROOK

We maken een nieuw bestand ("Bestand - Nieuw" of "Ctrl + N") aan met een witte achtergrond. Maak meteen ook een nieuwe laag aan ("Laag - Nieuw - Laag" of "Ctrl + Shift + N"). Selecteer nu het penseel ("B") en kies voor het penseelpunt de 'spetters' van 59 pixels groot (in de menubalk bovenaan, meteen rechts naast het penseel-icoontje). Zet de voorgrondkleur op RGB 200, 200, 200 (lichtgrijs) en klik een paar keer op je witte werkvlak. Wijzig dan de kleur in RGB 150, 150, 150 en doe hetzelfde. Idem voor RGB 100, 100, 100 en 50, 50, 50 en 0, 0, 0 (zwart).
Pas hierop de 'golf'-filter toe ("Filter - Vervorm - Golf") met standaardinstellingen. Dan vervagen we de golf met 75% ("Bewerken - Vervagen golf" of "Ctrl + Shift + F"). Selecteer nu het 'verplaatsgereedschap' ("V") en sleep je laag een beetje in een andere richting (willekeurig, zodat niet steeds op dezelfde plek wordt bewerkt). Pas dan opnieuw de 'golf'-filter ("Ctrl + F") en het vervagen toe ("Ctrl + Shift + F"). Herhaal dit desnoods tot je tevreden bent.
Wijzig de laagstijl 'schaduw binnen' ("Laag - Laagstijl - Schaduw binnen"); gebruik geen globale belichting en een hoek van 135. De afstand en grootte houden we beperkt tot 3 pixels. Okk de laagstijl 'lijn' ("Laag - Laagstijl - Lijn") gaan we gebruiken. Zet de grootte op 1 pixel en kies als positie 'binnen'. Wijzig eerst de kleur in RGB 50, 67, 109 en kies dan voor vultype 'verloop'. Keer het verloop om (aanvinken) en selecteer een hoek van 135 en zet schalen op 80%. We vervagen nog even Gaussiaans ("Filter - Vervagen - Gaussiaans vervagen") met een straal van 1,5 pixels.

terug naar hoofdpagina