GEKLEURDE POTLOODTEKENING

We openen een bestaand bestand. Van de achtergrond maken we drie maal een kopie (3 x "Laag - Laag dupliceren"). Klik in het 'lagen'-pallet ("Venster - Lagen") telkens een kopie aan en haal telkens de verzadiging eruit ("Afbeelding - Aanpassingen - Minder verzadiging" of "Ctrl + Shift + U"). KLik dan (als je daar nog niet bent) op de bovenste laag en gebruik de 'contrastlijn'-filter ("Filter - Stileer - Contrastlijn"). Wijzig de overvloeimodus van deze laag in 'Kleur doordrukken' ("Laag - Laagstijl - Opties voor overvloeien").
Selecteer dan de volgende - op n na bovenste - laag in het 'lagen'-pallet en maak deze laag negatief ("Afbeelding - Aanpassingen - Negatief" of "Ctrl + I"). De overvloeimodus van de laag zetten we op 'Kleur tegenhouden' ("Laag - Laagstijl - Opties voor overvloeien"). Niet schrikken, je afbeelding kan er zr blank uitzien! Dat komt wel goed met de 'Gaussiaans vervagen'-filter ("Filter - Vervagen - Gaussiaans vervagen") met een straal van 10,0 pixels.
Nu de middenste laag nog steeds geselecteerd is, doe dan de laag erboven en eronder op slot ("klik op het vakje rechts van het oogje in het 'lagen'-pallet"). We verenigen nu de gekoppelde lagen ("Laag - Verenigen; gekoppeld" of "Ctrl + E"). Nu blijven er nog maar twee lagen over... Gebruik dan de 'hoekijn'-filter ("Filter - Penseelstreek - Hoeklijn"); gebruik als balans 100, als lengte van de lijn 6 en als scherpte 10. Om terug kleur te brengen in onze afbeelding, zet de dekking van de bovenste laag ("Laag - Laagstijl - Opties voor overvloeien") op 50%.

terug naar hoofdpagina