PLAKBAND

We openen een bestaand bestand. Dit bestand heb ik verkleind omwille van de grootte van de afbeelding voor deze tutorial. Dat hoeft dus niet! We maken een nieuw bestand aan ("Bestand - Nieuw" of "Ctrl + N") dat groter is dan de bestaande afbeelding en kiezen voor een witte achtergrond. Selecteer het venster met de afbeelding in en selecteer alles ("Selecteren - Alles" of "Ctrl + A"). Kopieer dan de afbeelding ("Bewerken - Kopiëren" of "Ctrl + C"). Selecteer nu het nieuwe bestand en plak de afbeelding erin ("Bewerken - Plakken" of "Ctrl + V"). We gaan de afbeelding een beetje roteren voor een 'artistieker' effect ("Bewerken - Transformatie - Roteren"). Als je tevreden bent, bevestig je met "Enter".
Maak een nieuwe laag aan ("Laag - Nieuw - Laag" of "Ctrl + Shift + N") en selecteer het 'veelhoeklasso'-gereedschap ("L"). Teken met deze lasso een rechthoek over de linkerbovenhoek (je hoeft alleen maar de hoekenpunten neer te zetten door te klikken). Hetzelfde doe je met de hoek rechtsonder, maar zorg ervoor dat je de 'Shift'-toets ingedrukt houdt (er verschijnt dan een '+'-teken naast het icoontje), zodat het geheel één selectie wordt. Zorg ervoor dat je voorgrondkleur op wit staat ("D" en dan "X") en selecteer dan het 'emmertje'-gereedschap ("G"). Vul de selectie nu met wit.
Maak nu de selectie ongedaan ("Selecteren - Deselecteren" of "Ctrl + D"). Wijzig de laagstijl 'gloed buiten' ("Laag - Laagstijl - Gloed buiten"); zet de overvloeimodus op 'normaal' met een dekking van 100%. Zet de kleur op zwart (RGB 0, 0, 0). Stel de grootte van de elementen in op 4 pixels. Je kan nu best de afbeelding vergroten tot ongeveer 300% ("Ctrl + +). Selecteer dan het 'lasso'-gereedschap ("L") en teken inkepingen zodat het lijkt of de band is afgescheurd (muisknop ingedrukt houden). Als dit getekend is druk je op de 'Delete'-toets en teken je een ander uiteinde, totdat alle uiteinden zo 'bewerkt' zijn. Maak dan de selectie ongedaan ("Selecteren - Deselecteren" of "Ctrl + D").
Verklein dan de afbeelding opnieuw tot 100% ("Ctrl + -"). Pas dan de laagstijl 'opties voor overvloeien' aan ("Laag - Laagstijl - Opties voor overvloeien") en zet de overvloeimodus op 'bedekken' en kies 25% als dekking. Kies dan de laagstijl 'kleurbedekking' ("Laag - Laagstijl - Kleurbedekking"), kies 'bleken' als overvloeimodus en stel de kleur in op wit (RGB 255, 255, 255). De dekking mag op 100% blijven staan.

terug naar hoofdpagina