SPRING D'R UIT

We openen een bestaand bestand. We kopiŽren de achtergrondlaag ("Laag - Laag dupliceren"). Selecteer de achtergrondlaag in het 'lagen'-pallet ("Venster - Lagen"). Gebruik dan het 'rechthoekig selectiekader'-gereedschap ("M") en markeer een rechthoek op je afbeelding. Keer de selectie om ("Selecteren - Selectie omkeren" of "Ctrl + Shift + I"). Pas dan 'minder verzadiging' toe ("Afbeelding - Aanpassingen - Minder verzadiging" of "Ctrl + Shift + U"). Pas daarop de 'filmkorrel'-filter ("Filter - Artistiek - Filmkorrel") toe en gebruik een korrel van 6, het lichtste gebied op 1 en de intensiteit op 3.
Maak een nieuwe laag aan ("Laag - Nieuw - Laag" of "Ctrl + Shift + N"). Selecteer dan het 'verloop'-gereedschap ("G") en kies voor de standaardkleuren ("D"). Sleep nu met de 'Shift'-toets ingedrukt (om mooi horizontaal te blijven) van rechts naar links over gans de afbeelding. Dan passen we de 'opties voor overvloeien' aan ("Laag - Laagstijl - Opties voor overvloeien"); kies als overvloeimodus bedekken met een dekking van 50%.

PS: hier kies je uiteraard zelf je kader/effecten, het gaat hem om de werkwijze!

Selecteer nu in het 'lagen'-pallet de kopie van je achtergrond. Extraheer dan het deel dat je wil tonen ("Filter - Extraheren" of "Ctrl + Alt + X"); hiertoe gebruikte ik een penseelgrootte van 5 en omlijnde hiermee gans de kop en bovenlichaam van de kat tot in het rode deel van de selectie. Je kan de afbeelding vergroten ("Ctrl + +") om makkelijker te werken. Eens totaal omlijnd, kies je het vulgereedschap in dit menu (linksboven). Vul alles buiten je selectie en bevestig. Maak de selectie ongedaan ("Selecteren - Deselecteren" of "Ctrl + D").

terug naar hoofdpagina