OPGEKRULDE FOTO

We openen een bestaand bestand. Hier voegen we een simpel kader aan toe: controleer of de standaardkleuren zijn ingesteld ("D"). We gaan dan de canvasgrootte groter maken ("Afbeelding - Canvasgrootte"): vink de optie 'relatief' aan en voeg horizontaal en verticaal 1 cm toe. Selecteer dan de ganse afbeelding ("Selecteren - Alles" of "Ctrl + A") en kopieer die ("Bewerken - Kopiėren" of "Ctrl + C"). Maak dan een nieuw bestand aan ("Bestand - Nieuw" of "Ctrl + N") dat aanzienlijk groter is dan je vorig en met een transparante achtergrond. Maak een nieuwe laag aan ("Laag - Nieuw - Laag" of "Ctrl + Shift + N") en plak vervolgens je kopie op die nieuwe laag ("Bewerken - Plakken" of "Ctrl + V").
Roteer vervolgens je afbeelding 90° linksom ("Afbeelding - Canvas roteren - 90° linksom"). Met de 'schuin'-filter ("Filter - Vervorm - Schuin") trekken we een boog door de afbeelding met de optie 'beeld omslaan' aangevinkt. Daarna roteer je de afbeelding 90° rechtsom ("Afbeelding - Canvas roteren - 90° rechtsom").
Maak nu je venster met de afbeelding in wat groter (sleep bijv. de hoek rechtsonder naar beneden en naar rechts). We passen dan het perspectief van de afbeelding aan ("Bewerken - Transformatie - Perspectief"); sleep de marker linksboven naar links tot je tevreden bent. Bevestig dan met "Enter".
Laad je selectie ("Selecteren - Selectie laden") en pas de 'slagschaduw'-laagstijl aan ("Laag - Laagstijl - Slagschaduw"); zet de dekking op 100%, de hoek op 135° en kies 35 pixels voor de afstand en 25 pixels voor de grootte. Selecteer dan het 'rechthoekig selectiekader'-gereedschap ("M") en zet de doezelaar in de menubalk bovenaan op 75 pixels. Trek dan een selectie over de linkerkant van de afbeelding tot ongeveer in het midden. Pas dan de helderheid en contrast aan ("Afbeelding - Aanpassingen - Helderheid/contrast"); gebruik de waarden -25 en -15. Laad opnieuw de selectie ("Selecteren - Selectie laden") en roteer je afbeelding een beetje ("Bewerken - Transformatie - Roteren") door de cursor  te verslepen. Bevestig met "Enter" en maak de selectie ongedaan ("Selecteren - Deselecteren" of "Ctrl + Shift + D"). Bewaar!

terug naar hoofdpagina