VAN SCHILDERIJ NAAR REALITEIT

We openen een bestaand bestand. Maak hiervan een kopie ("Laag - Laag dupliceren"). Pas daarop de filter 'slim vervagen' toe ("Filter - Vervagen - Slim vervagen") met een straal en drempel van 75, stel de kwaliteit in op 'hoog' en de modus op 'alleen rand'. Dit maken we negatief ("Afbeelding - Aanpassingen - Negatief" of "Ctrl + I"). Pas de 'opties voor overvloeien' aan ("Laag - Laagstijl - Opties voor overvloeien") en zet de overvloeimodus op 'bedekken'.
Selecteer opnieuw de achtergrond in het 'lagen'-pallet ("Venster - Lagen") en maak er weer een kopie van ("Laag - Laag dupliceren"). Hierop passen we de 'krijt en houtskool'-filter toe ("Filter - Schets - Krijt en houtskool"): houtskool en krijt zetten we op waarde 6 en de druk op 1. Pas de 'opties voor overvloeien' aan ("Laag - Laagstijl - Opties voor overvloeien") en zet de overvloeimodus op 'vermenigvuldigen'.
Selecteer opnieuw de achtergrond in het 'lagen'-pallet ("Venster - Lagen") en maak er weer een kopie van ("Laag - Laag dupliceren"). Pas dan de 'klodder'-filter toe ("Filter - Artistiek - Klodder"): stel de penseelgrootte in op 8, de scherpte op 11 en het type penseel op 'vonk'.
Selecteer opnieuw de achtergrond in het 'lagen'-pallet ("Venster - Lagen") en maak er weer een kopie van ("Laag - Laag dupliceren"). Plaats deze laag op de voorgrond ("Laag - Ordenen - Op voorgrond" of "Ctrl + Shift + ."). Deze laag gaan we 'minder verzadigen' ("Afbeelding - Aanpassingen - Minder verzadiging" of "Ctrl + Shift + U"). Pas de 'opties voor overvloeien' aan ("Laag - Laagstijl - Opties voor overvloeien") en zet de overvloeimodus op 'kleurtoon'.
Selecteer opnieuw de achtergrond in het 'lagen'-pallet ("Venster - Lagen") en maak er weer een kopie van ("Laag - Laag dupliceren"). Plaats deze laag op de voorgrond ("Laag - Ordenen - Op voorgrond" of "Ctrl + Shift + ."). We voegen een laagmasker toe ("Laag - Laagmasker toevoegen - Alles tonen") en selecteren dan het 'verloop'-gereedschap ("G"). Stel de standaardkleuren in ("D") en kies een lineair verloop in de menubalk bovenaan. Controleer eveneens of het verloop 'van voorgrond naar achtergrond' is geselecteerd in het voorbeeldkadertje (onmiddellijk rechts van het 'verloop'-icoontje boven in de menubalk). Sleep dan in de afbeelding van rechtsboven naar linksonder. Dit hoeft niet van hoek tot hoek te gaan, even zelf experimenteren!

terug naar hoofdpagina