Platenborstels

Eén van de belangrijkste toebehoren voor een platenspeler is de platenborstel. Om het stof van de plaat weg te vegen.

Eerst een fluwelen sponsje, later met een houten handvatje en nog later in kunststof. Deze laatste heeft ook een naaldborsteltje ingebouwd.

Helemaal onderaan is een electrostatische borstel. Door op de knop te drukken wekt men een electrostatische hoogspanning op en dit trekt het stof naar de borstel.

SPG3 Garrard naalddrukweegschaal

In dit doosje zit een weegschaal om de naalddruk van een platenspeler te meten. Ze kan druk tussen 0 en 12 gram nauwkeurig meten.


Men gaat als volgt te werk. Je legt de naald in het rode pannetje. Nu draai je aan de schaal tot de rode naald rechtover het merkteken in de transparante kap komt. Nu kan je de naalddruk aflezen.

In de behuizing zit een gewichtje van 5 gram om de weegschaal te eiken. Je moet daarvoor aan de schroef in de instelknop draaien om de schaal op 5 gram te zetten.


Dual Toerental tester..

Met dit accessoire kan men het toerental van de platendraaier controleren. Het werkt op het stroboscoop principe. We belichten de schijf met een door 50 Hz wisselstroom gevoedde lichtbron. Als de streepjes op de schijf stil lijken te staan dan komt het toerental overeen met de opgegeven waarde. De achterkant is voor gebruik op een 60 Hz wisselstroom net.

Bij deze schijf zijn er 4 toerentallen. 78, 45, 33 en 16 toeren.

CD-4 Testplaat 4channel Quadradisc.

Deze 17 cm plaat van JVC op 45 toeren bevat signalen om een CD-4 demodulator/receiver af te regelen. Beide kanten zijn identiek.

Quadrafonie kwam midden de jaren '70 op de markt maar werd nooit een groot succes.

 

Track 1 bevat een introductie.

Track 2 bevat een 30kHz signaal om het carrier level af te regelen. Daarmee wordt de uitgang van de tooncel aangepast op de demodulator.

Track 3 bevat een signaal om de kanaalscheiding van voor naar achter af te regelen.

Track 4 wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat alle kanalen even luid klinken.

Ten slotte track 5 bevat het geluid van een klok die om beurt links-voor, links-achter, rechts-voor en rechts achter te horen is. Ten minste als de luidsprekers juist aangesloten zijn.

 

Bedankt Frans voor dit stukje audiogeschiedenis.