BARCO / COBAR

Ook Barco kon niet achterblijven en begon al in 1950 met een bescheiden productie van televisie toestellen. Door de gunstige ligging in Kortrijk kon men zowel de Engelse signalen uit Londen in 405 lijnen als de Franse in 819 lijnen uit Rijsel ontvangen.

Dit voordeel zou er voor zorgen dat Barco specialist in meernorm toestellen zou worden.

De eerste toestellen werden echter specifiek voor een bepaalde zender gemaakt.

Barco / COBAR n° 000651

Dit is een Barco toestel van omstreeks 1950. Er is geen kanaalkiezer ingebouwd. Hij is gemaakt voor ontvangst van slechts 1 kanaal. VHF 8Fa. Het kon gebruikt worden om naar de zender van Lille (Rijsel) of die van Parijs te kijken in 918 lijnen..

Van Paul Theys vernam ik dat dit waarschijnlijk het 551ste TV toestel van Barco moet geweest zijn. Paul is één van de pioniers die aan de wieg lag van de Barco TV toestellen.

De kast is mogelijks van een later toestel. Want de eerste toestellen kon men als bouwdoos kopen. En dit toestel werd gebouwd door Lucien Fenaux uit Kuurne. Hij was een van de eersten in de streek die TV ontving. Zijn allereerste toestel had hij met surplus leger materiaal gemaakt en met een oscilloscoopbuis van 5 cm. Dit toestel is helaas niet bewaard gebleven.

Eigenlijk had hier een ronde beeldbuis in gemoeten maar Lucien had uit Amerika één van de eerste rechthoekige beeldbuizen laten overkomen en die aangepast in zijn Barco chassis. Lucien wilde altijd mee zijn hé.

Het toestel is terug spelend gemaakt. Eén van de ergste problemen was een defekte rastertransormator. Maar aangezien het een 70° buis is zijn die niet zo gemakkelijk meer te vinden. Dan maar 2 transformatoren van een 110° toestel gebruikt. Primair in parallel en secondair in serie. Wel de fase controleren. Het werkt !

Dankzij een Philips testpatroon generator en een bewakingscamera die bijgeregeld is naar 819 lijnen kan ik op dit toestel terug beeld zien. Helaas geen rechtstreekse beelden.

Barco Aristocrat type 3300

Dit toestel werd uitgebracht omstreeks 1957.

Scherm 54 cm - 12 kanalen - 4standaarden - beeldformaat stabilisatie voor netschommelingen tot 30 volt - Toestenbediening - gealuminiseerde beeldbuis met 90° afbuiging waardoor groter beeldvlak bij meer estetish verantwoorde vorm - 20 buizen - 6 germanium dioden - bedrijfszekere seleniumgelijkrichter - vliegwiel synchronisatie tegen storingen - vergrendelde automatische sterkteregeling - 2 luidsprekers (klank in 3-D) automatische standaard overschakeling voor Belgische zenders.

Dit is een afbeelding uit de brochure. Eigenlijk uit een drukproef van die brochure. Want mijn vriend Roland Lammens zijn vader was de drukker van die brochures. De volledige brochure kan ik helaas niet tonen want een brand bij Roland heeft de zijkanten aangetast.

En hier is hij in het echt. Op de afbuigspoel staat een datum van 4 december 1957. Serie nummer J05821. Alhoewel die J is meer een omgekeerde C.

Het toestenbord waar men de gewenste beeldnorm kon kiezen, horizontale en verticale synchronisatie en helderheid van het beeld.

Hieronder een onderaanzicht op het binnenwerk met vliegende bedrading en een achteraanzicht. Zie de 90° beeldbuis.


Voor de beeldbuis is een kunststoffen veiligheidsmasker. Dit was nodig om bij implosie van de beeldbuis de scherven uit de woonkamer te houden.

Dit toestel werd mij geschonken door André V. uit Astene Deinze. Hij kocht het begin 1958 nieuw en het is sindsdien steeds in zijn bezit geweest. Het toestel werd hem geleverd door Emile Garemyn. Eén van de bazen die in 1953 bij Barco kwam. Ja toen was dat nog heel gewoon, bazen die werkten. ;o)

BARCO Cosmos

Bouwjaar 1960. Een van de eerste toestellen die met gedrukte bedrading werd opgebouwd.

Meerdere formaten van hetzefde toestel waren beschikbaar. De serie noemde men "Constellation". Alles had met de ruimte te maken. Inspiratie gevonden bij de ruimtevaart successen van die tijd.

Dit toestel is een schenking van Roland L. die het in 1960 zelf kocht. Hier nog steeds een beeldbuis voorzien van kunststoffen veiligheidsscherm tegen implosie.

 Hier werpen we een blik op het chassis.

De brochure vermeldt met enige fierheid en trots de voordelen van het overzichtelijke verticale chassis. Waarom moest dat overzichtelijk zijn? Je zal mij toch niet zeggen dat het toestel "in panne" kan vallen zeker? Ja in die tijd vond men het normaal dat er af en toe eens aan het toestel moest gesleuteld worden.

6 maanden waarborg was in die tijd al een lange tijd. Soms was er op de lampen slechts 3 maand waarborg. Een schril contrast met de nu verplichte 24 maanden waarborg.

Het toestel is nog niet getest maar de goede beige condensatoren doen mij vermoeden dat het wel nog redelijk gemakkelijk aan de praat zal te krijgen zijn.

Barco Florida Chassis 29

De vierde generatie kleurentelevisies van Barco met het service vriendelijk modulair printen systeem. Ze hadden wel last van slechte contacten.

Het eerste model met een "in line" beeldbuis. Dus met een sterk vereenvoudigde convergentie.

Alle bedieningsknoppen achter een afsluitbaar deurtje. Een vorm van kinderslot beveiliging. Alhoewel met een schroevendraaiertje het slot redelijk makkelijk te openen valt.

Van links naar rechts:

- Het middenfrequent
- De geluidsmodule
- Pal / Secam decoder met daaronder de Tuners (VHF en UHF apart)
- De videoversterker met RGB drivers
- De geschakelde voeding
- Het oost-west prinje met convergentie regelingen
- de horizontale afbuiging met de hoogspanning
- de verticale afbuigmodule.

De zenderkeuze met voor die tijd typische sensortoetsen. Als er een vlieg op zat dan versprong de TV van zender.

 

Barco Mexico

Deze Barco is één van de eerste met afstandsbediening. Ik schat dat hij van omstreeks 1978 is. Zeer goed gelijkend op de Florida. Zoals op deze foto te zijn in een perfect werkende toestand. De afstandsbediening werkt met infarood signalen.

16 preselecties monostandaard met een ingesleutelde kanaalaanduiding. Dit wil zeggen dat het zendernummer bij het omschakelen kortstondig in het beeld wordt getoond. Met de voor die tijd blokvormige cijfers die erg goed gelijken op de cijfers van een 7 segments LED aanduiding. De afstemming daarentegen is nog steeds met multi turn potentiometers en varicap systeem.

 

Bedankt Erwin om deze te redden van de recupel.

Barco Marathon Flat SQ line 70

Dit is dan weer één van de laatste Barco consumenten toestellen. Uitgerust met een zogenaamde flat square beeldbuis. Een noviteit omstreeks 1986. Eigenlijk was de buis niet echt vlak. Het verschil zat hem er in dat de vorige beeldbuizen als het ware uit een bol van 6 meter straal waren geknipt en dat deze bol nu een straal van 12 meter had. Vervolgens werden de hoeken nog eens minder afgerond et voila.

Vele van die eerste flat square beeldbuizen hadden problemen met het vervormen van het schaduwmasker door opwarming als er gedurende langere tijd een wit object op stond. Dit was vooral het geval bij het bekijken van teletekst pagina's. Als men dan terug omschakelde naar de gewone uitzending kreeg men kleurvlekken.

Voor de beeldbuis zit een glas wat het toestel een moderne en dure look bezorgt.

Het is wel moeilijk te fotograferen .


Hier een zicht op het binnenwerk. Nog steeds is er een gedeelte modulair uitgevoerd wat vlotte service mogelijk maakt en flexibiliteit gaf in het maken van systeem varianten. Ja, toen was het nog de tijd van Pal- Secam BGLI enzovoort... De voeding en hoogspanning is als een uitklapbare print uitgevoerd.

Het chassis gelijkt enorm veel, als het al niet hetzelfde is, op de serie 4000 waarvan ik ook een (prototype - labo) toestel heb. Dit komt later.

Het toestel heeft een week of twee buiten gestaan in de regen toen ik het ontdekte. Eventjes het water uit de onderkant gegeoten en een week of 4 laten drogen. Dan de stekker er in en hop, meteen beeld. Wat waren die Barco's toch goed hé.

Type 7040 Pal BG.

BARCO Ambassador

Scherm 53 cm.

Barco Diplomat

Scherm 53 cm

Zelfde binnenwerk van de Ambassador.

Barco Olympia.

Scherm 43 cm.

Bouwgelijk aan de Aristocrat. Net zoals de 2 volgende modellen.

Barco Versailles

Scherm 68 cm.

Luxe kast.

Barco Capita

Reuzenscherm van 68 cm.

25 jaar BARCO 1957


Enkele zichten van de fabriek anno 1957.

In de Theodoor Sevenslaan  
De Galvanisatie Het meetlabo.
De kastenmakerij. De bobinage