ANEX model 53.

De wortels van de Anex fabrieken zijn te vinden in Wortegem Petegem. Dus een Anex TV mag in mijn verzameling niet ontbreken. Jammer dat TV's zoveel plaats in beslag nemen. Anders zou ik er veel meer hebben willen bijhouden.

Dit toestel werd terug spelend gemaakt met hulp van mijn goede vriend Guido. Vervangen van de meeste condensatoren en enkele buizen bracht al vlug weer leven in dit toestel.

De kanaalkiezer waarop de 10 VHF kanalen konden gekozen worden is uitgerust met zendernamen. Dit toestel was dus uitsluitend voor de BElgische markt bedoeld.

Positie 12 was de stand voor ontvangst van Frankrijk RTF in 819 lijnen. Dankzij deze speciale stand was het mogelijk RTF te ontvangen met de volledige definitie. De bandbreedte van 11 Mhz werd volledig benut.

Duidelijk te lezen op de voorkant "FULL DEFINITION".
#

Omschakelen tussen het OIRT systeem (Frankrijk) en het CCIR (Europees) gebeurt door middel van een trekknop. De omschakeling tussen 819 en 625 lijnen van de belgische zenders gebeurt al automatisch.

Technisch een heel hoogstaand toestel. Uitgerust met 2 voedings-tranformatoren in tegenstelling met veel toestellen die rechtstreeks uit het net met serieweerstanden en serielampen werkten. Aan dit toeste kan relatief veilig gewerkt worden.

Hij is ook uitgerust met een LDR (Licht afhankeleijke weerstand) zodat het contrast automatisch aangepast wordt aan het omgevingslicht. Dit systeem is nu terug te vinden op de nieuwste plasma en LCD toestellen. Een close-up van de LDR is hiernaast te zien.

In de kast is een briefje geplakt met de buizenbezetting en de plaats van de belangrijkste regelaars.

Hiernaast een foto van het toestel in werking. Het was weeral een tijdje geleden dat het toestel nog eens gespeeld had en daardoor duurt het een even tot het contrast van de beeldbuis terug op peil is. In het begin is het beeld een beetje flets en melkachtig. Na een tijdje spelen verbetert dit. Een soort regeneratie van de beeldbuis.

Precisia Sync-O-Matic II

In 1949 werd de Televisiefabriek opgericht in Brugge West Vlaanderen. Ze waren klaar om bij de start van de Vlaamse Televisie TV toestellen te leveren.

Dit toestel dateert van iets later. Het juiste bouwjaar is mij niet bekend maar een feit is dat het voorkomt op een stukje film van de TV Nieuwsdienst uit 1957. Dus moet het minstens zo oud zijn, mogelijks ouder. Het serienummer: 3459.

Een leuke anekdote bij het restaureren van dit toestel. Wij kregen maar geen geluid uit dit toestel hoewel de versterker werkte. Zorgvuldig bekijken van de schakeling (want helaas hebben we geen schema) komen we tot de conclusie dat de 625E norm nooit zal kunnen gewerkt hebben bij dit exemplaar. Er ontbrak nammelijk een diode in de discriminator voor het FM geluid. Dit toestel heeft dus nooit andere zenders dan de Belgische of Franse ontvangen. Wij hebben daar nu een antieke diode OA81 in geplaatst zodat we wel geluid hebben bij ontvangst van de Europese norm.

Hiernaast spelend op het antenne signaal van kanaal 10, zender Brussel. Iets wat binnen afzienbare tijd niet meer mogelijk zal zijn als de analoge uitzendingen gestopt worden.
Het TELE-CLAVIER waar men de juiste standaard kan instellen.

Met een zicht op het binnenwerk van het toestel valt de verzorgde constructie op. De twee voedingstransformatoren zorgen er voor dat de schakelingen volledig gescheiden zijn van het net.

Tevens valt het mij op dat de verhouding van de beeldbuis geen 4 op 3 lijkt. Is dit een vroege voorloper van een breedbeeld televisie? Kan mij daar iemand iets meer over vertellen?

De volgende rariteit is de achterwand. Ik vraag mij af of die wel origineel is. Hij is gemaakt in masieve triplex met een vierkant bakje voor de nek van de beeldbuis. De meeste TV's hadden een achterwand van geperforeerd perskarton. Heel eigenaardig.

Op de kast en op het chassis hangt een papieren label met het nummer 3459. Zou dit het serienummer zijn of is dit een nummer van een hersteldienst? Op het label van het chassis staat er een datum op van de laatste herstelling. 5-6-70.

Ondertussen kreeg ik de bevestiging dat deze achterwand wel degelijk origineel is. Het toestel zou dateren van 1954.

Hiernaast is het eerste model van Precisia afgebeeld. Nog met een ronde beeldbuis.

Hun logo van toen toont het Belfort van Brugge.

Precisia bracht al in 1957 een draagbare TV ontvanger op de markt. De meeste fabrikanten kwamen daar pas 7 jaar later mee op de markt.

Hieronder nog enkele foto's van het Precisia Labo en de productie.

Al in 1967 kwam Precisia met kleurentelevisie. Zij waren daarmee bij de pioniers van de Belgische markt.

Radiobell 2135

Televisie van Belgisch fabrikaat. Naast Telefoon centrales heeft de firma Bell Radio's en later ook TV's gemaakt.

Het zwak punt van dit model is dat de kontakten van de kanaalkiezer afkraakten. Daarom heb ik deze ontvanger geblokkeerd op kanaal 3. Met de UHF convertor kan ik dan het toestel terug laten spelen.

Door een drukfout op de achterwand moet men de horizontale frequentie en de beeldhoogte voor 819 lijnen regelen met de regelaars van de 625 lijnen en vise versa. Maar dat vond men toen niet erg.

Vermoedelijk dateert dit toestel van einde de jaren 50 begin 60.

Telefunken

Dit is een Duits toestel. Deze moet nog gerestaureerd worden.

Grundig T660M

Dit is een later toestel. Waarschijnlijk 1963 - 1965. Het is reeds uitgerust met een UHF kanaalkierer. Kanaalkiezer is eigenlijk een verkeerd woord want de afstemming gebeurt met een draaiknop net zoals men een radio afstemt. Om op UHF af te stemmen moet men de kanaalkiezer in stand 13 plaatsen. Stand 12 is ook hier voor RTF. Het ontvangen UHF kanaal kan bij benadering afgelezen worden op een soort afstemschaal.

Er kunnen 2 UHF antennes aangesloten worden. Eén voor de dichte stations en één voor de verre. Daar zit dan een extra versterkertrap tussen. Bemerk dat de UHF ingang ook nog met lintkabel is hoewel die voor de antenne installatie niet geschikt is.Men heeft dus een zogenaamde "balun nodig die niet alleen de 75 ohm omzet maar ook VHF en UHF uitsplitst.

Het chassis is reeds opgebouwd met gedrukte bedradingen, of printplaten.

Carad portabel

Een klassieker van bij ons? De naam Carad staat wel voor de fabrieken van Carpentier uit Kuurne maar dit is een import toestel uit Italie. Verkocht onder de naam Carad. Dat het Italiaans is kan je zien aan de aanduidingen achteraan op de regelaars van sensitiviteit, lineariteit en beeldhoogte. Ze zijn in het Italiaans.

Deze toestelletjes bestonden in drie kleuren, oranje, geel en wit. Ik heb enkel de gele niet. Ik wou ze u niet onthouden omdat ze zo typisch zijn voor het design van de jaren 1970.

En zoals het toen noodzakelijk was voor onze streek zijn ze multistandaard. CCIR en ORTF 625 maar geen 819 lijnen meer. Je moet wel even zoeken om het schakelknopje te vinden.

Er zijn twee telescopische antennes op het toestel gemonteerd. Een voor VHF en één voor UHF. Elk met hun eigen antenne ingang. Indien men een dakantenne had met UHV/VHF combinator moest men aan de

ontvangerkant een splitser hebben.

En hier hebben we de witte uitvoering.