Sony TV9-90UM

Hiernaast een zwart-wit teeveetje van Sony. Met een beeldbuis van 9 duim ofwel 22 cm. Ik vermoed dat dit toestel uit het einde van de jaren 60 dateert.

Het toestel kan op een net van 110 - 130 of 220 volt gebruikt worden of op een batterij van 12 volt. Op de rechterkant bevinden zich de regelaars voor het licht, contrast, verticale en horizontale stabiliteit. De onderste knop is voor de UHF afstemming.

Het volume wordt vooraan ingesteld. De volume regelaar doet meteen ook dienst als aan-uit schakelaar. Uittrekken is aan, indrukken is uit.


Hij is geschikt voor de Europese CCIR norm in 625 lijnen en voor de Franse en Belgische 625 lijnen en de Franse 819 lijnen standaard. De juiste norm is instelbaar met 2 knoppen die zich naast de VHF kanaalkiezer bevinden. De keuze CCIR / F&B en 625 / 819.

 

Sony CVM 90 UM TV - Monitor.

Ik heb nog een tweede uitvoering van dit model. Bij deze uitvoering is er een AV aansluiting bijgebouwd.

Het toestel is qua uiterlijk volledig identiek. Aan de linker kant is een doos aan het toestel gemonteerd met vooraan een keuzeschakelaar voor TV of EXTern signaal.

Eigenlijk ziet het er niet uit. Het lijkt of de AV module er achteraf is aangeplakt door een doe-het-zelver.


Hiernaast is de achterkant van het toestel te zien. Er is een video ingang voorzien met doorlus mogelijkheid. Indien men niets aansluit op die doorlus aansluiting moet men ze afsluiten met een weerstand van 75 ohm. Daarvoor is er bovenaan een schakelaartje voorzien.

Er is ook een video uitgang aanwezig. De connectoren zijn de oude video-connectoren van het schroef-type. Ze worden ook nog wel eens PL-connectoren of HF-connectoren genoemd. Ze worden ook vaak gebruikt als antenne aansluiting bij zenders voor 27MC.

Naast de schroefverbindingen is er ook een pré-scart tijdperk 8pin AV connector. Hij wordt aangeduid met VTR. Dat is ook waarvoor hij dient. Diezelfde plug wordt toegepast op de open reel videorecorders uit die tijd. Deze monitor kon gebruikt worden als tuner om TV-opnames te maken met de CV2100 of de AV3620 of 3670 recorders.

Nog een verschil van dit toestel ten opzichte van het eerste is de antenne ingang. Bij het eeste toestel is dit een eenvoudige mini-jack. Hier is er een VHF / UHF splitter die tevens ook een zogenaamde "balun" is. De ingangen zijn dus aangepast voor een 300 ohm antenne.

 

Sony CVM 306 BP

Deze monitor maakt deel uit van de set met de CV2000B. Het is een 9 inch monitor receiver met 8 polige monitor in/out plug. Hieronder een beeldje uit de kerstshow van RTE Ierland van 1969.

Het toestel heeft een ingebouwde ontvanger voor de VHF band met een kanaalkiezer voor de 13 kanalen van het Engelse 405 lijnen systeem.

Hieronder weer de typische 8 pin video aansluiting voor de scart connector het levenslicht zag. Die stekkers komen tenminste niet los.

Sony CVM 195 LCE video monitor.

Dit is een groter model monitor. Deze keer zit er geen TV-ontvanger in. Uitsluitend voor video toepassingen dus. Mogelijks als monitor van een bewakingssysteem.

Met een beeldbuis van 50 cm is het scherm al groot te noemen.

De techniek is volledig op buizen gebaseerd. Ik vraag mij af waarom de voeding transformator schuin op het chassis is gemonteerd.

Sony KV 1300E

Hiernaast de KV 1300E uit 1970. De eerste KTV die Sony op de Europese markt uitbracht. Met kanaalkiezer in stappen voor VHF en een doorlopende afstemming voor UHF. Voor zijn leeftijd geeft dit toestel nog steed een aardig beeld. Dit Pal toestel is een omgebouwde NTSC versie. De vereenvoudigede PAL decoder laat een fase regeling toe net zoals bij NTSC. Je kan het beeld naar believen te blauw of te rood zetten. Prachtige houten afwerking.

Voor de Engelstalige aanduidingen bij de knoppen is een PVC-strookje geplaatst met Duitse vertaling. Ik veronderstel dat er oorspronkelijk meerdere talen werden bijgeleverd. Nederlands zal daar wel niet bij geweest zijn.

Shibaden TV-monitor

Een Shibaden Receiver-monitor uit 1968. Dit toestel was speciaal ontworpen voor de gebruikers van de Shibaden SV700 recorders. Naast een gewone VHF/UHF ontvanger was er ook een video ingang en uitgang voorzien. Via deze ontvanger was het dus mogelijk TV uitzendingen op te nemen met de Shibaden Video recorders. Zie VIDEO pagina's.

De afstemming van de VHF kanalen gaat met de meerstanden kanaalkiezer. Voor de UHF band is een zogenaamde VFO of variabele Frequentie oscillator toegepast. Een UHF zender selecteren ging dus eigenlijk zoals men op een oude radio een zender zoekt. Men kon het kanaalnummer bij benadering aflezen op de draaiknop.