Audio Cassettes

De audiocassette zoals de meeste mensen ze kennen noemt eigenlijk oorspronkelijk Compact Cassette. Ze kwam in 1963 op de markt door de Nederlandse gloeilampen fabrikant uit Eindhoven. Philips dus.

De bandsnelheid bedraagt 4.75 cm/seconde. De breedte van de band is slechts 4 mm. Het was eigenlijk bedoeld als memorecorder voor het dicteren van brieven of andere boodschappen. Maar door zijn handigheid begon men al gauw er muziek mee op te nemen.

Hiernaast staan enkele van de oudste bandjes afgebeeld. Het bovenste zou het allereerste design zijn. Helaas heb ik er geen hoesje meer van.

Eronder de tweede uitvoering. Naar analogie van de toenmalig nog populaire spoelen banden. Met Polka dots. Rood voor C60 en blauw voor C90. Later nog groen voor C120.

En natuurlijk "MADE IN HOLLAND"

Hieronder het hoesje van versie 2 en van de latere versie 3.

Philips EL3302 Compact cassette 1967

Dit is één van de eerste cassette recordertjes die op de markt kwamen. Heel typisch is de één-knop bediening.

Siera 9104 T

Ander design maar dezelfde techniek. Deze Siera recorder dateert ook uit 1967. Verder is hij bouwgelijk aan de Philips. In 1967 vierde Siera zijn 35 jarig bestaan. Hieronder links het jubileum label en rechts de handleiding van de recorder.

Philips N 2202

Een latere uitvoering van hetzelfde toestel. Hier is al een cassette uitwerptoets aanwezig.

Philips N2207

Hier is de bediening al met druktoetsen.

Siera 3218

Siera is een schuilmerk van Philips.

Philips N2220

ITT 730 & Belson

Uher CR 160AV

Speciaal bedoeld voor de amateurfilmer. Als opvolger voor de alom beken-de report serie komt Uher met een cassette uitvoering. Uiteraard hier slechts de standaardsnelheid van 4,75 cm/s. Semi-professionele kwaliteit.

Telefunken C2400 HiFi

Toen de techniek en de kwaliteit van de koppen en magneetband als maar beter werd, kwamen er ook echte Hifi modellen uit. Eerst waren de ontwerpen horizontaal. De toetsen en het cassette compartiment zijn bovenaan geplaatst. Pas later komen de deck's met frontale bediening en verticaal design.

Beocord 1900

Deze prachtig ontworpen recorder van Bang & Olufsen blijft model staan voor de recorders van dit merk tot in de late jaren 80 en zelfs de vroege jaren 90 van vorige eeuw.

Marantz SD8000

Dit is een typisch voorbeeld van een verticale deck. Het is niet mijn bedoeling om alle cassette decks die ik heb af te beelden maar deze is toch wel de moeite waard. Volledig computergestuurd met programmatie mogelijkheden vergelijkbaar met die van ene CD speler. Zo herkent dit toestel de afzonderlijke track's door de stille ruimtes tussen de track's te detecteren. Het bijzonderste echter is dat deze deck twee snelheden heeft. De voor de CC standaard 4.75 cm/s en de hogere 9.5 cm/s. Opnames op die kwaliteit zijn echt SUPER !!!!

Sony TC-KE600S

Niet zo vintage maar wel met het zeldzame Dolby S erop. Ook Dolby B en C is aanwezig. Dit is een van de laatste hoogwaardige cassetterecorders van Sony.

DC International

Naast het Compact Cassette systeem van Philips kwamen Grundig en Telefunken met het concurrerende systeem DC International op de markt.
De cassette is iets groter, de band iets breder en met een bandsnelheid van 5,08 cm/seconde (wat overeenkomt met 2 duim/s) die ook iets meer dan bij de CC.

Het DC International systeem werd nooit een groot succes en is maar van 1965 tot 1967 op de markt geweest. In Duitsland komt men er af en toe wel eens tegen maar hier, in Belgïe is het praktisch onvindbaar. Praktisch maar niet onmogelijk, zoals u verder zult kunnen lezen...

Hiernaast een DC cassette in vergelijking met een CC cassette. Hieronder het logo.

De juiste afmetingen van de cassette kan je hiernaast vinden.

Veel modellen zijn er van dit systeem niet gemaakt maar toch vond ik op Ebay een aanbieding van een Blaupunkt autospeler volgens het DC-International systeem. Voor de onwezelijke prijs van € 699.- aangeboden. T'ja sommige mensen verwarren oude elektronica met edele metalen. Ik heb toch zijn foto eventjes gepikt. :)

Grundig C100 L

Het oorspronkelijk type van Grundig is het model C100. Ik veronderstel dat deze versie met een L achteraan een aangepaste versie of een luxe versie is. Verder heb ik op het web een C100 gevonden met een wit luidspreker rooster en een zwarte zonder DC logo.

Dit toestel heb ik in juli 2009 gevonden voor 3 euro op een rommelmarkt in Moeskroen. Ik had al geruime tijd de Telefunken versie en had gedacht nooit een andere DC international tegen te komen. En plots ligt er daar een Grundig aan mijn voeten. Wel zonder cassette maar voor de rest compleet. Ik denk dat de verkoper bij zichzelf dacht, die heb ik goed liggen. Er past geen cassette in. Maar ik wist beter.

Helaas heb ik nog steeds maar 1 DC international Cassette van Telefunken.

Terwijl mijn Telefunken slechts op batterijen kan werken is bij de C100L een netvoeding ingebouwd. Ze bestaat uit een in en uitschuifbare module die kan vervangen worden door een module waar batterijen in passen. Mijn Telefunken toestel is daarmee uitgerust en ze is compatibel met de Grundig uitvoering. Na grondige inspectie en reinigen van de contacten bleek het spul nog te werken ook.

Het netsnoer kan mooi opgeborgen worden in een speciaal daarvoor voorzien compartimentje. De vorige eigenaar heeft een schakelaar in het snoer opgenomen om niet steeds de netstekker te hoeven uittrekken. Want er is geen netschakelaar voorzien op de voeding of het toestel. En dan blijft er een lampje branden op het toestel.

Telefunken Magnetophon 401

Hiernaast zie je de Telefunken uitvoering. Enkel qua afwerking en kleuren zijn er verschillen. Zo ontbreekt hier het draagbeugeltje. Ik kan ook nergens het DC-international logo vinden.

 

Lloyds 8-Track

Het 8-track systeem is vooral in Amerika zeer populair geweest. Maar ook bij ons heeft het een zekere populariteit gehad. Vooral voor in de wagen.

Het systeem werkt volgens het "eindeloze band" principe. De cassettes bevatten 1/4 duim tape waarop 8 sporen, 4 stereo sporen worden opgenomen. Waar de band aan elkaar geplakt is zorgt een metaalfolie voor het automatisch omschakelen van het ene naar het andere spoor. Die las wil wel nog eens losraken door het verouderen van de kleefband.

De bandsnelheid is 9,5 cm/s wat voor een behoorlijke kwaliteit zorgt. Het speciale aan het systeem is dat de aandrukrol in de cassette zit en niet in het toestel. Dit heeft als nadeel dat als de aandrukrol versleten is, de cassette verloren is. Vaak is de aandrukrol keihard geworden of dan weer heel zacht en plakkerig. Soms is de aandrukrol van plastiek maar die lopen niet goed. Het kop-band contact wordt door een aandrukviltje die in de cassette zit verzekerd. Bij sommige types, zoals hiernaast, is dit een mousse die meestal volledig verteerd is. Ik vervang die dan door een tochtstrip.

Een 8-track cassette herstellen is mogelijk maar niet eenvoudig. Laat ons zeggen een prutswerkje.

ERCEL

Een combinatie toestel van een radioversterker met een 8-track recorder. Er zijn ook spelers voor in de wagen geweest. Er was ook een zeer groot aanbod van voorbespeelde cassettes. Hieronder een kleine greep uit mijn verzameling.

 

 

JVC ED 261U

Een nieuwe aanwinst. Dit is mijn beste 8-track machine tot nu toe. Uitstekende kwaliteit en voorzien van een schakelaar met drie standen. In de bovenste stand stopt het toestel na elk spoor. In het midden speelt hij non-stop en in de onderste stand stopt het toestel na het afspelen van track 4.

Vooraan zijn er twee microfoon aansluitingen om eigen opnames te maken. De opname functie werkt nog uitstekend.

Nemrod RD1300

Dit is een voor mij onbekend merk. Het typenummer en serienummer is met de hand geschreven. Daarom ben ik niet zeker van het typenummer. Op het web is er ook niet veel over te vinden. Zeer mooie afwerking trouwens.

Realistic TR-801

Dit toestel heeft als extra functie het automatisch uitwerpen van de cassette. Realistic is een merk van de Tandy groep. In Amerika beter bekend onder de naam Radio Shack. Meestal toestellen van andere merken die onder hun eigen naam verkocht werden.

4-Track systeem

Hiernaast de Philips LGC2400. Dit toestel bestaat uit een 100 volt PA-versterker met ingebouwde 4-track cassettespeler.

Dit toestel werd gebruikt in winkels om achtergrond muziek te maken. Men kon er een microfoon op aansluiten om mededelingen te doen.

Een druk op de knop en de microfoon wordt ingeschakeld en de muziek automatisch gedempt. Op die manier is de boodschap perfect verstaanbaar. Het is dus een automatische talk-over zoals ook op moderne mengpanelen te vinden is.

Het grote verschil tussen 4 track en 8 track is niet alleen het aantal sporen maar ook het feit dat de aandrukrol niet in de cassette zit, zoals bij een 8-track, maar in het toestel zelf. Daarvoor is het gigantisch groot gat onderaan in de cassette zoals hiernaast te zien is. Met de hendel aan de rechterkant wordt de aandrukrol in de cassette geplaatst. Ze zit dan volledig geblokkeerd.

Om de cassette terug te verwijderen moet de hendel naar beneden bewogen worden. De aandrukrol wordt dan mechanisch naar beneden bewogen zodat de cassette terug uit het toestel kan gehaald worden.

Het systeem zelf is afkomstig van het Amerikaanse Fidelipac. Hun patent nummers staan op de cassette, zoals hiernaast te zien is.

Ik heb helaas maar 1 cassette bij dit toestel. Het toestel werkt wel en de geluidskwaliteit is behoorlijk.

Elcaset Systeem

Dit systeem is in België zeer zeldzaam. De cassettes zijn zeer groot en doen denken aan het Video 2000 systeem. Maar het gaat wel degelijk over een audio cassette.

Het systeem werd oorspronkelijk uitgebracht door Sony in 1976 en ook oa. Technics kwam er mee op de markt. Hiernaast een afbeelding van het Technics toestel type RS-7500US.

De cassettes zijn gevuld met normale audio tape van 1/4 duim breed. Ze hebben een maximale speelduur van 60 minuten en komen in 3 soorten. Type I, geladen met low noise band of Ferro tape. De cassettes zijn blauw van kleur. Type II bevat FeCr band en zijn oranje van kleur. Type III is gevuld met CrO² band en zijn geel gekleurd. De kleurcode is dat van het wispreventie nokje.De band wordt bij het afspelen uit de cassette gehaald. De bandsnelheid bedraagt 9.5 cm/s. Door deze relatief grote snelheid wordt een zeer groot frequentie bereik gerealiseerd in vergelijking met de gewone cassette. De kwaliteit is vergelijkbaar met een open reel deck.

De sporen zijn op dezelfde wijze verdeeld zoals bij een gewone cassette zodat de uitwisseling tussen mono en stereo toestellen geen enkel probleem op levert.

Hierboven kan je zien hoe de tape in de recorder voor de koppen loopt. Hieronder de bandgeleiders in het toestel zelf.

Door het feit dat het Elcaset systeem met gewone 1/4 duim tape werkt kan men hem afspelen op een gewone open reel deck. Het enige probleem is de ligging van de sporen. Bij een normale 4-spoor spoelenrecorder liggen de sporen gekruist. Met een 4 sporen quadrofonie deck kan hij wel afgespeeld worden in Stereo.

Hiernaast een afbeelding van een standaard Compact Cassette naast de Elcaset cassette. Toen ik voor het eerst zo'n cassette in handen kreeg was ik verwonderd over de afmetingen.

De cassettes en de handleiding zijn helaas al wat ik heb. Tot nu toe nog geen Elcaset machine in de verzameling. Heb je ergens op zolder nog zo'n machine staan en je wilt er van af, dan is ze bij mij welkom.

Philips DCC600

In 1992 komt Philips met de digitale opvolger van de in 1963 gelanceerde Compact Cassette, het DCC systeem. DCC staat voor Digital Compact Cassette, en niet voor "De Complete Catastrofe" zoals sommige kwatongen beweren.

Het was bedoeld als tegenspeler voor de DAT recorder en de MiniDisc van Sony. In tegenstelling tot de DAT recorder die gebruik maakt van roterende koppen, wordt bij DCC gebruik gemaakt van een vaste opnamekop met 8 sporen + 1 timing spoor. Om voldoende datastroom te krijgen werd een compressie systeem van 4:1, PASC genaamd toegepast. Daardoor was de kwaliteit iets minder goed dan van DAT maar beter dan van MD.

Een bijkomend voordeel van de DCC is dat hij ook in staat is om de oude Analoge Compact Cassettes af te spelen. Opnemen kan hij echter alleen op DCC cassettes.

Het invoeren van de cassette gebeurt op een ongewone manier. Er komt een lade uit het frontpaneel geschoven waar men de cassette eenvoudig in kan leggen. Een ACC kan zowel met de A-kant als met de B-kant naar boven ingelegd worden. Een DCC cassette past er slechts op één manier in. Zo weet het toestel steeds wat kant 1 en 2 is.

De DCC cassettes bestaan in 45, 60, 90 en 105 minuten. De band zelf is volledig beschermd door een metalen schuifklep. Deze sluit zich automatisch van zodra de cassette buiten het toestel komt.

De cassettes werden naast Philips, ook geproduceerd door Maxell en PDM. Tevens was er een behoorlijk aanbod aan voorbespeelde cassettes.

Het DCC systeem werd einde 1996 afgevoerd. Het werd verdrongen door de inmiddels op de markt gekomen CD recorders. Het doek valt eens te meer over een zoveelste Philips uitvinding. Ik mag zeggen dat de geluids-kwaliteit echt wel uitstekend is.

Philips DCC300

Er werden ook modellen gemaakt in het toen populaire Midi formaat van 350 mm.

Philips DCC951

Dit was het toptoestel uit de reeks. Het bood ook de mogelijkheid om zelf tekst in te geven op uw eigen opnames. Wel een tijdrovend werkje. De tekst staat aan het begin van de opname. Dus als je de cassette midden een track start kan hij die tekst niet lezen. Hij komt er pas op bij het passeren aan het begin van het liedje.

 


Het was ook de bedoeling dat de volledige tekst van een nummer zou kunnen weergegeven worden. Vooral bij voorbespeelde cassettes. Ik ben er helaas nog geen tegen gekomen met deze informatie op.

Hiernaast enkele van mijn voorbespeelde DCC's.

Een van de voordelen van het DCC systeem is dat je er ook je oude analoge cassettes (ACC) kan op spelen. Maar het is niet aan te bevelen. Vele cassettes geven nogal wat smurrie af en dit verstoort de weergave, maar vooral de opname van digitale signalen.

In de handleiding staat dat als men uitsluidend DCC cassettes gebruikt de koppen in principe nooit moeten gereinigd worden. Mijn ervaring is anders.

Om de koppen te reinigen mag men geen gewone reinigingscassettes gebruiken. Enkel de speciale DCC reinigingscassette is toegestaan.

De procedure: Drie druppeltjes reinigingsvloeistof (isoprophyl alcohol) op de drie viltjes. 30 seconden weergave kant A, 30 seconden weergave kant B. 60 seconden op stop alvorens de cassette er terug uit te halen.

Plezant is wel dat het toestel zelf zegt wanneer de kopen moeten gereinigd worden.

Sony DTC 59ES - DAT systeem

Net zoals het DCC systeem is ook het DAT of voluit Digital Audio Tape systeem niet echt doorgebroken bij het grote publiek. DAT's worden wel nog gebruikt in professionele studio's waar echt ongecomprimeerde digitale kwaliteit gewenst wordt. Er kan namelijk ook opgenomen worden op een hogere sample frequentie (48KHz). Daardoor is een DAT beter dan een CD. Een DAT recorder werkt met roterende koppen net zoals bij een videorecorder. De opgenomen signalen zijn digitaal. Hieronder kan je de koppentrommel zien. Er bestaan cassettes van 60, 90 en 120 minuten.

DTC-75ES

Eindelijk een werkende DAT speler. Deze versie is een 110v uitvoering geleverd met een auto-transformator zodat hij bruikbaar is op 220v. De transformator is ook van Sony wat mij doet vermoeden dat dit standaard zo verkocht werd.
  Nog andere cassette formaten kan je vinden in het hoofdstuk dictafoons.