Oortelefoons

Waarschijnlijk de oudste weergever van geluid is de oortelefoon. Je hebt ze in verschillende types. Uiterst rechts is een kristal oortelefoon. Hij werkt op het zelfde principe van een kristalmicrofoon of pic-up cel maar dan omgekeerd. Als vervorming van een kristal spanning oplevert dan levert een spanning op het kristal een vervorming van dat kristal op. Veel geluidsenergie levert dat niet op maar dat hoeft ook niet omdat de telefoon rechtstreeks in het oor zit. Een kristaltelefoon is hoog-ohmig en zeer gevoelig. De spanning op de afstemkring van een kristal ontvanger is al genoeg om een hoorbaar signaal af te leveren.

Later kwamen ook electrodynamische oortelefoons. Heden zijn alle oortelefoons die bij allerhande Walkman's geleverd worden, van het electrodynamische type.

Sony Luistervork

Een uitbreiding van de oortelefoon is deze luistervork van Sony. Hij is gebaseerd op de stetoscoop van de geneesheer. De drivers zijn niets meer dan 2 kleine oortelefoons die op 2 buisjes zijn aangesloten. Zeer krachtig is de geluidsweergave niet maar het werkt wel.

Deze luistervork werd meegeleverd met de TC 500 bandopnemer van Sony.

AKG K150

Hier is een al wat krachtiger hoofdtelefoon van het electro dynamische type. De aansluitplug is nog van het DIN 4-pin type, nu volledig verdrongen door de Japanse jack.

Micro Seiki MS-1

Naast de kristaltelefoon en de electrodynamische hoofdtelefoon is er nog een derde principe. Deze koptelefoon werkt volgens het electrostatische principe. Men kan dit het best vergelijken met de condensator microfoon maar dan omgekeerd.

Het is algemeen geweten dat gelijke ladingen elkaar afstoten en ongelijke elkaar aantrekken. Dit principe wordt hier gebruikt op 2 membranen te laten trillen. Maar om dit mogelijk te maken heeft men hoogspanning nodig. Die wordt geleverd door een extra module met een voeding. De energie wordt geleverd uit een 9 volt batterij. Die gaat voldoende lang mee omdat het stroomverbruik relatief laag is. De module zelf wordt aangesloten op de luidsprekeruitgang van de versterker. Niet de koptelefoon uitgang. Om de koptelefoon goed te laten werken moet de versterker minimum 10 watts kunnen leveren.