35 mm projectoren

Het eerste praktische film formaat voor cinema was 35 mm breed. Een standaard die onveranderd is gebleven sinds de gebroeders lumiere in 1898 hun eerste filmvoorstelling hebben gegeven. Hun films hadden slechts één ronde perforatie per beeld. Thomas Edison, ja die van de gloeilamp en de fonograaf, gebruikte een systeem met 4 vierkante perforaties per beeld aan beide kanten. Een standaard die al meer dan 100 jaar meegaat. En dat is dus ook het voordeel van 35 mm film. De recentste film van Steven Spielberg of de oudste film van Edison. Het is nog steeds hetzelfde systeem.

Van het 35 mm zijn wel varianten uitgekomen die hier niet verder besproken zullen worden.

Leonard Muller 35mm Handprojector.

Deze projector is gemaakt in Nuerenberg Duitsland. (info Erwin G.) Waarschijnlijk bedoeld als speelgoed voor de kinderen van de beter gefortuneerde burgerij. De opvatting is zeer eenvoudig en het volledige toestel is uit blik gemaakt. Zelfs de vlinder.

Als lichtbron is een gewone matte gloeilamp met schroeffitting type Edison toegepast van 60 à 75 watt.

Hieronder staat een uitvergroting van het logo die ik teruggevonden heb op de handleiding. De handleiding die nog bij het toestelletje zat is opgemaakt in Duits, Engels en Frans.

In gebruik is hij niet zo fantastisch. Vooral omdat er geen vliegwiel aanwezig is en de mechaniek zeer simpel gehouden werd is de kwaliteit matig tot slecht te noemen. Maar hij werkt.


Zeiss Ikon Phonobox.

Het volgende toestel is professioneeler van opvatting. Deze draagbare 35mm projector dateert uit de jaren 1930. Draagbaar omdat er een handvat aan de koffer is, maar sleuren was het wel. Hij kwam samen met een projectietafel die zowel in hooghte als in helling kan geregeld worden.

Om de motor te starten moet men een startknop indrukken en dan pas de netschakelaar omdraaien. Van zodra de motor loopt moet men de startknop loslaten.
De lichtbron wordt aan de zijkant van het toestel gehangen (zie foto hieronder). Mijn lichtbron is niet origineel maar doet het wel uitstekend. De projector kan niet terugsoelen op motor. Wil men terugspoelen op het toestel dan gebruikt men daarvoor de uitklapbare zwengel die eveneens op onderstaande foto te zien is.


De Phonobox is voorzien van een leescel voor optisch geluid. Ze wordt aangesloten op een speciale versterker die niet alleen het signaal van de optische cel versterkt maar ook de voeding voor de exitatie lamp levert.

Hiernaast zie je fotocelcel en de exitatielamp.

Rechts de aansluitingen naar de versterker toe. Ze zitten keurig achter een klepje dat tijdens het transport dicht kan. De aansluiting voor de leescel is niet meer origineel en werd in de loop der jaren vervangen door een schroefstekker.
#


#


#

#
#