Kodascope Eight model 50

Dit is voorlopig de oudste 8 mm projector uit mijn verzameling. Hij is terug te vinden in mijn cataloog van 1938 voor 1350 FF. maar was reeds enkele jaren daarvoor beschikbaar. Er kunnen spoelen op van maximaal 60 meter. Goed voor ongeveer 20 minuten onafgebroken projectie aan 16 beelden per seconde. Hij is voorzien van een automatische terugspoel inrichting. Het volstaat daarvoor om de metalen snaar te verplaatsen.Oorspronkelijk was deze projector enkel geschikt voor gebruik op 100 a 125 volt wissel of gelijkspanning. Hij was uitgerust met een lamp met zogenaamde bajonet voet van het type "Swan". (twee contacten onderaan).

Dit toestel werd (mogelijks achteraf) aangepast voor gebruik op 240 volt en een lamp op 12 volt met een BA15 fitting. De transformator zit in de voet die duidelijk later werd toegevoegd.naar de bovenste as. De aanrijfveer die je rechts kan zien maakt een eigenaardige, onwaarschijnlijke draai. Ze maakte zelfs een kleine beschadiging op het motorhuis.

Nog een eigenaardigheid is de grijper. Meestal is het mechanisme inwendig maar hier werkt de grijper zichtbaar aan de voorkant van de projector.

Op het kenplaatje is het jaar 1932 afgedrukt maar dit is het jaartal van het patent van het 8mm systeem van Kodak. Het toestel is waarschijnlijk van enkele jaren later.
This projector is once more a donation of Malcolm Turner from England.

Kodascope Eight Model 40

Nog ouder dan de voorgaande projector is deze. Op de markt tussen 1934 en 1937. Het mechanisme is zeer gelijkend op het model 50.

Siemens

Deze 8mm projector komt voor in de kataloog van "Photo Plait 1938".

Hij komt opvallend overeen met zijn 16mm broer. Klik hier voor een pop-up.

 

Eumig P25

De oudste documentatie die ik over dit toestel gevonden heb dateert van 1955. Maar zeer waarschijnlijk kwam hij al enkele jaren eerder op de markt. In 1955 kostte hij 76 300 oude Franse Francs. Omgerekend naar waarde van vandaag zou dit 1280.- euro worden. De projector is uitgerust met een overspanningslamp van 500 watt. Die lamp wordt voorverwarmd om de levensduur te vergroten.De ingebouwde ventilator zorgt voor de koeling tijdens het projecteren. Een variabele weerstand onderaan in het toestel zorgt ervoor dat men de P25 kan gebruiken op iedere netspanning. Een afzonderlijke draagtas was leverbaar voor 5 525.- oude Franse Franc's.

In dezelfde uitvoering was er ook een 16mm en 9,5mm versie beschikbaar.

Hiernaast een advertentie uit de cataloog van " PHOTO-PLAIT" anno 1955.


Eumig P8

Dit is waarschijnlijk één van de meest verkochte en populairste 8mm projectoren ooit. De P8 is de standaard uitvoering en de goedkoopste van de reeks. Hij kwam waarschijnlijk omstreeks 1956 op de markt. Door de toepassing van een lamp van 100 watt op 12 volt met transformator is het mogelijk om met dezelfde lamp op verschillende netspanningen te werken. Het volstond om de primaire wikkeling van de transformator te voorzien van aftakkingen voor de diverse netspanningen.


Hiernaast een afbeelding van de lamp. De lampvoet is type BA15s. Het Philips codenummer is 7238N/05 of dat van Sylvania SYL-186. De lampen zijn nog vrij moeilijk verkrijgbaar. Maar bij defotopagina in Nederland zijn ze nog te krijgen aan een zeer voordelige prijs. Deze mensen hebben een grote collectie lampen voor oude projectoren zonder er woekerprijzen voor te vragen.

In 1958 kwam de verbeterde versie op de markt, met een drievoudige condensor en dubbele centrering voor de lamp. De P8 is zeker leverbaar gebleven tot na 1962.

Eumig P8 imperial

Bij de standaard P8 moet de film manueel, met behulp van een zwengel teruggespoeld worden. Dankzij een tandwieloverbrenging wordt de beweging versneld zodat men zeer snel kan terugspoelen. Bij de P8 Imperial gebeurt het terugspoelen automatisch. Hij is ook uitgevoerd met een synchronisatie systeem voor geluid. Het geluid wordt opgenomen op een afzonderlijke bandopnemer met een bandsnelheid van 9.5 cm/s. De band passeert door de zogenaamde "PHONOMAT" en regelt de snelheid van de projector. Op die wijze is de synchroniteit gegarandeerd. Hiernaast een foto van hoe het één en ander in zijn werk ging. Echt praktisch was dit systeem zeker niet.


Hiernaast een close up van de synchronisatie inrichting. Ze was ook afzonderlijk leverbaar om een P8 aan te passen. Hieronder de advertentie van "LA CAMERA" uit 1958. De prijs was 2100,- Belgische Frank.

Eumig P8M

Bij deze uitvoering zijn enkele toevoegingen ten opzichte van het standaard model op te merken. Nu kan ook achteruit geprojecteerd worden. Onder andere is er een veiligheid aangebracht die automatisch een warmte filter tussen film en lamp plaatst als de projectie snelheid lager komt dan 10 beeldjes per seconde. Terugspoelen gebeurt automatisch en tijdens het terugspoelen wordt de lamp uitgeschakeld. De P8M bestaat ook in een Imperial versie, voorzien van een synchronisatie systeem.

Eumig P8 AUTOMATIC en PHONOMATIC

Een verdere verbetering van de P8 reeks was de automatische film invoer. Een eenvoudig systeem zorgt ervoor dat de film vanzelf door het transportmechanisme loopt. Eénmaal de film er volledig door is moet het systeem ontkoppeld worden. De Phonomatic is eveneens met een synchrosysteem uitgerust.


Bij dit model valt het ook op dat de armen voor de filmspoelen niet wegdraaien in het toestel zoals bij de voorgaande modellen het geval was, maar gewoon ingeplooid kunnen worden zonder dat ze in het projectorhuis werdwijnen.

Het is mij opgevallen dat de letter M die bij de voorgaande modellen aangeeft dat achteruit projectie mogelijk is, nu weggelaten is.

Bauer T10R

De Bauer T10R uit 1962 is de volgende in de rij. Een dubbele condensor en een lamp van 100 watt maken projecties mogelijk op tot 3 meter brede standaard schermen en to 4 meter brede panoramische schermen, aldusde advertentie hieronder.Om synchrone geluids-montages toe te laten was er een elektrische klankkoppelaar lever-baar. Het voordeel ten opzichte van het mechanisch Eumig systeem was dat de bandopnemer gelijk waar kon geplaatst worden en niet in de weg staat bij het projecteren.

Meopta Optilux

Deze projector werd in het voormalige Tsjechoslovakije gemaakt tussen 1945 en 1950. Een volledig metalen kast met hamerslaglak afgewerkt. Er zit een lens op Meopta Polar 1:1,3 /25mm. Hij is uitsluitend voor 120 volt netspannong geschikt en schijnt met een lamp van 500 watts. Achteraan kan de reflector siegel eenvoudig losgeschroefd worden om hem te reinigen. De snelheid van de motor is regelbaar. Achteruitprojectie is mogelijk.

Bell &Howell Lumina II

Deze projector is echt een juweeltje. Loodzwaar en waarschijnlijk ooit zeer duur geweest. De lamp van deze projector is er één met ingebouwde spiegel en heb ik nog nooit gezien. Ze zit horizontaal in het toestel. Helaas is ze defect. Nu zal ze wel nog te vinden zijn.


Verder valt er nog op te merken dat het een zogenaamde "auto-loader" is. De film gaat dus automatisch door het toestel. Daarvoor zijn er kunststof filmgeleiders aangebracht. Die worden weggeklikt éénmaal de film door het projectie kanaal is. Hieronder kan je het filmkanaal zien met weggeklapte lens.

Verder zit er vooraan een afstandsbediening in met draad. De naam is roto remote omdat men er moet aan draaien. De kabel zit in het toestel met een oprolsysteem. De voedingskabel van het toestel is eveneens uitgerust met een automatisch oprolsysteem.

Als ik zeg de volledigste projector die ik ooit gezien heb dan overdrijf ik niet. Bij het toestel is zelfs een quick splicer ingebouwd. Met ruimte voor de klevertjes en al. De klevertjes die er nog bij zaten waren wel een beetje verdroogd en niet meer in staat om twee films aan elkaar te plakken. Ik denk dat dit nog de klevertjes waren die oorspronkelijk bij het toestel waren geleverd. Ik zeg dit omdat ik de volledige verzameling filmpjes ter overzetting heb gekregen en ze nog allemaal aan elkaar heb moeten plakken. Ze zaten nog altijd in hun gele Kodak envelopjes.


Verder is in het deksel van de projector de handleiding te vinden met plaats voor een lege spoel. Er kunnen spoelen van maximaal 120 meter op dit toestel gebruikt worden.

Heurtier PS8

Deze Franse reisprojector is een mooi voorbeeld van een streven naar compactheid. Alles in een handig samenklapbaar metalen valiesje. De handleiding kan je niet verliezen want die zit in het toestel geplakt. Het deksel wordt ook gebruikt als spoelarmen.

Dit toestel was het antwoord van Heurtier op de golf van goedkope toestellen die in de jaren 60 van vorige eeuw op de markt kwamen.

Voor dit toestel bestond er ook een synchro optie voor geluid. Het bestond uit een mechanische en electrische koppeling. De band van een bandopnemer moest door een capstan systeem vergelijkbaar met die van de Eumig P8 serie lopen en stuurde de snelheid van de projector. Uiteraard moest de bandopnemer in de nabijheid van de projector kunnen worden geplaats.

Hiernaast zie je nog een afbeelding van het gesloten toestel. De netkabel zit netjes opgerold in de uitklapbare draadhaspel.

Van dit type kunnen ook afwijkende uitvoeringen voorkomen met dezelfde naam.

Bedankt Eddy voor deze mooie projector.

Noris 8 Synchro Super

Is dit geen prachtig toestel? Een vormgeving waarover nagedacht is. Mooi gestroomlijnd. Een streling voor het oog. Ik heb een speciale voorliefde voor projectoren waarvan de spoelen beide vooraan zitten.

Dit toestel is eveneens voorzien van een aansluiting voor synchronisatie van een bandopnemer. Dit gebeurt op louter mechanische wijze. Hoe dit juist in zijn werk gaat weet ik niet. Waarschijnlijk had men daar een speciale bandopnemer voor nodig met een mechanische aansluiting.

Op het web kan ik niet zo veel vinden over deze projector. Het bouwjaar is vermoedelijk ergens halfweg de jaren 60.

Hieronder zie je een detail van de mechanische synchronisatie aansluiting en de achterkant van de projector met geopend deksel. Al de vorm van dat deksel gezien? Wat een stroomlijn.

AGFA-SONECTOR

Deze 8mm projector is uitgerust met een magnetische geluidsblok. Het was als optie bijbouwbaar. Er bestonden 8mm geluisdcamera's die met voorgesplitste dubbel 8 film werkten maar deze zijn zeer zeldzaam. Hoofdzakelijk werd de 8mm film pas na ontwikkeling en vaak ook pas na montage van een magnetisch randspoor voorzien. Dit procédé wordt "stripen" genoemd in het jargon. Stripen kon gebeuren door een gespecialiseerd bedrijf maar er bestonden ook toestelletjes voor huisgebruik voor de doe-het zelvers. Van die zelf gestripte films komt het magneetspoor wel nog eens los na verloop van tijd, omdat de kleefstof loslaat. Het professioneel aangebrachte spoor was meestal veel stabieler.

Bij de AGFA projector is te zien dat de afstand tussen het beeld en het geluid afhankelijk is van de grootte van de filmlus. Echt lipsynchroon is het dus niet, maar de afwijking blijft wel gedurende de volledige film hetzelfde. De projector wordt geleverd in een koffer waar ook de versterker en de luidspreker is in ondergebracht.

Hieronder een stukje gestripte 8mm film.