Super 8

Super 8 films komen na ontwikkeling terug op spoeltjes van 15 meter. Het verschil met normaal 8 films is de diameter van het spindel gat. Dit is groter (links) dan bij normaal 8 spoeltjes (rechts). Door het gat in de spoeltjes te veranderen wilde men voorkomen dat een super 8 film door een normaal 8 projector zou gedraaid worden. Doet men dit wel dan is de film hopeloos en terminaal beschadigd.

Er zijn natuurlijk leuke mensen die toch de spoelen met het kleine gat vullen met S8 film. Vooral eigenaars van dubbel formaat projectoren. Deze projectoren zijn voorzien van een adapter stukje die de as-diameter aanpast. Dus kan men beide spoelen toepassen, onafhankelijk van het gebruikte type film.

Kodak Instamatic M66

Dit is een zeer eenvoudige super 8 kofferprojector van Kodak. Vooruit en achteruit aan 18 beeldjes per seconde en meer is er niet. Dit toestel is een telg van de Instamatic reeks. Instamatic is de naam die Kodak geeft aan al hun simpele toestelletjes, of het nu een filmcamera, projector of fototoestel is. Je moet werkelijk nergens iets van kennen om met dit toestel te spelen.

Hij kan afgesloten worden met het deksel. In dat deksel is een scherm aangebracht om eenvoudige tafelprojectie toe te laten.

Hij geeft een zeer helder beeld dankzij de halogeen-projectielamp van 12v/100 watt met koudlichtspiegelcondensor. Met een Vario kiptagon f:1,3/15-30 mm zoom-objectief.

Bell & Howell 324

Super8 projector zonder geluid. Mogelijkheid om achteruit te projecteren.

Eumig MARK-S8

Dit is een zeer vroege Super 8 projector van het Oostenrijkse Eumig. Loodzwaar door zijn gietijzeren behuizing. Deze projector is een geluidsprojector. Hij dateert toch van voor de geluidscamera's in Super 8.

De film moest na ontwikkeling of na montage van een magneetspoor worden voorzien. Van lipsynchrone geluidsopname was er nog geen sprake. De versterking gebeurt nog met electronen buizen.

Klik hier voor het schema.

Eumig MARK S 810

Een latere uitvoering. Nog steeds een stevig chassis maar toch al meer gebruik van kunststof.

 

Heurtier Super8 Z40

Dankzij de telescopische armen kan deze projector filmspoelen aan van 240 meter.

 

Heurtier P842

Deze Franse projector is Super 8 monofilm. Snelheden 18 en 24 b/s. Er is een mogelijkheid om hem om te vormen naar een geluidsprojector.

Heurtier duoplay

Deze projector is uitgerust met uitgebreide geluidsmogelijkheden. Voor de rest is hij gebaseerd op het basisontwerp van de P842.

De snelheid is instelbaar in 2 standen, 18 en 24 b/s. Maar in die twee standen kan men nog in zekere mate bijregelen.

Braun Visacustic 1000 stereo

Deze projector heeft een electronisch geregelde snelheid. Er zijn 3 standen. 16, 18 en 24 beeldjes per seconde. Die 16 beeldjes is eigenaardig voor een Super 8 projector. Men zou eerder denken dat dit voor standaard 8mm projectoren.

Het geluid is in stereo. Men kan elk spoor afzonderlijk opnemen en afspelen.

Het inleggen van de film gaat automatisch. Om het begin van de film de gepaste vorm te geven zodat dit mogelijk is, werd er een speciaal knippertje bijgeleverd.

Elmo GS 800 sound

Super 8 stereo geluidsprojector met 2 snelheden, 18 en 24 b/s. Elk van die snelheden is nog regelbaar zowel sneller als trager.

 


Hier een close-up van het geluidsgedeelte. Het is mogelijk om achteraf spoor per spoor op te nemen. Ook geluidsfading behoort tot de mogelijkheden.

Deze projector produceert echt een mooi stabiel plaatje.

Elmo ST1200

Dit is een iets oudere versie van de populaire 1200 reeks. Eveneens Stereo en 2 snelheden.