Marita

Door het veelvoud aan systemen kwamen er ook projectoren op de markt die geschikt gemaakt konden worden voor meer dan één formaat. Het betrof meestal amateurformaten zoals 8, 9,5 en 16 mm.

Hiernaast is een projector die geschikt is voor 9mm5 of 16mm al naar gelang welke filmpoort, en welke stukjes men op de spoel-assen monteert. De filmaandrijving kan aangepast worden door de tandwielen gewoon om te draaien. Dit kan omdat de afstand tussen 2 perforaties bij 16mm en 9mm5 even ver van elkaar liggen. Door ze om te draaien verandert men van zij naar middenperforatie of omgekeerd.

De hulpstukjes zitten veilig opgeborgen in een doosje met typische naamaak krokodilleleder in papier.

Dit is een Belgisch Fabrikaat.


Dit toestel is feitelijk de projector waarmee mijn cine verzameling begonnen is.

Ditmar type 2960

Van Duitse afkomst is deze projector voor zowel 16mm als voor 9,5 mm. De oorspronkelijke eigenaar kocht deze projector in 1948. De datum en zijn naam staat binnenin op de motor gekrast.

Deze projector heeft wel een eigenaardige manier om tussen de twee filmformaten te wisselen. De tandwielen voor beide formaten zitten op dezelfde as naast elkaar. Er zijn ook 2 filmpoorten naast elkaar. Om van formaat te veranderen verschuift men de lamp. Heel eigenaardig. Maar dit heeft wel als voordeel dat zeer snel van formaat kan gewisseld worden. En een nog groter voordeel is dat de hulpstukkjes zoals tandwielen en filmpoorten niet kunnen verloren gaan. Zoals verder te lezen is gebeurt dit nogal eens.

Bij het inschakelen branden meteen twee lampjes zodat de aanduidingen boven de schakelaars mooi verlicht worden. Gewone fietslampjes van 4 volt in serie geschakeld.

Toen ik de projector ontving zat er nog een 500 watt lamp in op 130 volt. Toch staat op het kenplaatje en aanduiding 130 - 220 volt. Maar om de projector op 220 volt te gebruiken moet men wel de lamp vervangen door een 220 volt versie. Onderaan kan men de spanning dan instellen met twee schroefcontacten op 220 volt. Dit is enkel voor de motor en de pilootlampjes. De spanningsaanpassing gebeurt met serieweerstanden.

Helaas heeft deze projector een zieke motor. Die moet later nog eens nagezien worden.


Hier neem je een kijkje in het inwendige. Met zicht op de serie-weerstanden voor de motor en de instelling daarvan met schroefpennen.

Heurtier Trifilm R44

Een stapje verder gaat de firma Heurtier. Dit toestel is geschikt voor de drie formaten zijnde 16, 9,5 en 8 mm. Tenminste als men de geschikte filmpoort plaatst. Helaas heb ik enkel de 16mm poort. Dus mocht er nog iemand de 9,5mm en 8mm plaat over hebben mag hij mij altijd contacteren.


Wel, dit is ondertussen al gedeeltelijk gebeurd. Iemand verkocht mij een zwarte uitvoering en die was voorzien van de 9,5mm poort. Het mechanisme van deze projector zit wel volledig vast.

Aan de rechterkant is de 9,5mm poort te zien.

Aan de linker kant kan men de caroussel zien waarop de transport tandwielen zitten van de projector. Gewoon op zijn plaats draaien is genoeg om de projector van formaat te veranderen. Mooi gevonden.

Heurtier Bi-Film

De Franse firma heeft altijd blijven meerformaat projectoren maken. Deze veel modernere projector is zowel voor het normaal 8 als voor het Super 8 systeem geschikt.

Terug is het omschakelen zeer eenvoudig gemaakt. Het volstaat de twee transport tandwielen in de juiste positie te schuiven en een hendeltje over te halen.


Deze projector is ook ombouwbaar naar geluid- projector. Daarvoor zijn speciale aansluitpennen voorzien aan de onder- kant van de projector. De geluidsversterker is in- plugbaar.

Eumig Mark 501

Dit is een bi-formaat projektor van de Oostenrijkse fabrikant Eumig. Hij kan zowel normaal of dubbel 8mm films als Super-8 of Single-8 films afspelen. Spoelen van maximaal 120meter.

Als lichtbron wordt een lamp van 50 watt op 8 volt met P15s voet gebruikt. Ze heeft een inwendige spiegel. De projector kan zowel geleverd worden met een objektief met vaste brandpuntsafstand of met een zoom-objectief.

Elmo FP-A

Geschikt voor Super of Sinle 8 en voor standaard 8. Het volstaat de tandwielen in de juiste stand te plaatsen. Hoe dat moet staat op een label die zich in de projector bevindt.

Voorzien van automatische filmloading. De snelheid is traploos regelbaar.

Elmo GP

Projector voor Super 8, Single 8 en Normaal 8. Hij kan spoelen van maximaal 120 meter afspelen.

De lamp is van het Quartz Bromine type, 21 volt en 150 watt.

Hij kan synchroon lopen met een aangepaste bandrecorder en het 'Elmo Synchro sound systeem'. De gelijkstroom motor is traploos regelbaar van 14 tot 24 beeldjes per seconde.

Om zowel spoelen met een groot gat als met met en klein te kunnen gebruiken is een slim systeem bedacht. Bij kleine gaten drukt men met het adapterstukje gewoon achteruit.

Elmo SP Deluxe

In de Elmo reeks is deze dubbelformaat projector één van de duurdere uitvoeringen. Voor de rest lijkt hij heel erg op de GP. Eveneens met een ingebouwde pulsgever voor synchroon geluid.

Hieronder zie je hoe de tandwielen verschuiven al naar gelang er Super 8 of normaal 8 film wordt geprojecteerd.

Elmo K100 SM

Super 8 en Standaard 8 met geluid.

Silma S233

Mooi toestel met geluid van de Italiaanse firma Silma.


CineMax K6

Dit is een speelgoed projector van Italiaanse oorsprong. Hij was verpakt in een doos uit piepschuim waar ook een klein scherm zat en er plaats was voor meerdere filmpjes. De filmpjes waren helaas verdwenen. Hij is geschikt voor normaal 8 en Super 8 filmpjes.

Bij dit toestel was er zelfs een anamorfoot meegeleverd om cinemascope films in het juiste formaat weer te kunnen geven.


CineMax K7

Dit is een soorgelijk toestel als het bovenstaande maar een iets grotere versie. Hier kunnen grotere bobijnen mee afgespeeld worden.

Het mechanisme van deze projectoren is bangelijk simpel. Ik heb het nog niet gewaagd een film in deze projectors te draaien op gevaar van vernietiging van de perforaties. Draaien doen ze wel nog.

Ricoh Auto 8P Trioscope

Hier een low budget toestel voor drie formaten. Hij kan zowel Standaard 8, Super 8 en Single 8 afspelen. Zo leert ons toch de handleiding. Een klein beetje boerebedrog als je weet dat Super en Single 8 eigenlijk hetzelfde formaat is.

Het toestel maakt een hels kabaal bij het opstarten. De schuldige: het rubberen aandrijfwiel. Door zeer lang niet gebruikt te zijn is de aandrukas in het rubber gedrukt en hard geworden. Een vervanging vinden zal waarschijnlijk onmogelijk zijn.

Het toestel kan volledig afgesloten worden met een kunststof deksel.

Chinon

Deze projector heeft een chassis uit gietijzer en dat is aan het gewicht goed te voelen. Ook de voorkant is uit metaal gemaakt. De achterkant is afgewerkt met een plastic deksel. De spoelarmen kunnen volledig ingeklapt worden. Ze kunnen spoelen van maximaal 120 meter ontvangen.

Instelbaar voor projectie van zowel Super 8 als Normaal 8. Op de voorste arm zit daarvoor een uitneembaar adapterbuisje, zodat men er een Super8 spoel kan op plaatsen. Met de ingebouwde zoomlens kan men het projectieformaat aanpassen aan het scherm.

Bediening gebeurt met druktoetsen dan dit komt niet zo vaak voor bij filmprojectoren.


Het optisch gedeelte van de projector zit achter een deurtje . In het deurtje zit zelfs nog een borsteltje om het filmkanaal schoon te maken. Het ziet er uit als een pijperagertje. Het is als nieuw en is waarschijnlijk nooit gebruikt geweest.

Als lamp wordt de bekende 8 volt / 50 watts kopspiegellamp toegepast.

Vooraan zie je ook een regelbaar voetje om gemakkelijk de gewenste hoogte in te stellen.

Bolex 18-3 DUO

Een compacte projector zonder geluid. De snelheid is instelbaar in stappen. Men kan 3, 6, 12 of 18 beelden per seconde kiezen. Dus géén 24.

Bolex 102MTC instaprojection

Dit is een zogenaamde daglicht projector. Men kan er films mee bekijken in volle daglicht. Hij werkt op het principe van de retroprojector. Via een systeem van spiegels wordt het beeld gevormd op een mat en doorschijnend glas. Een glas die hier wel van plastiek gemaakt is. Hij kan zowel Super8 als Standaard 8mm films weergeven. Bij het projecteren van standaard 8 is het scherm niet volledig oopgevuld.

Door een klepje aan de linker kant te openen kan men ook op een scherm projecteren. Dit gebeurt ook via een spiegel.