CVC

Het CVC systeem of voluit Compact Video Cassette systeem is een antwoord op de vraag naar kleine draagbare videorecorders om de amateur-cineast ertoe aan te zetten over te schakelen op video.

Grundig VP100

CVC is een systeem dat omstreeks 1981 op de markt gebracht werd door het Japanse merk Funai. Men kan die toestellen ook onder het merk Technicolor en Grundig vinden. Vandaar mijn Grundig VP100.

CVC toestellen zijn in België zeer zeldzaam. Ik kwam er eigenlijk nog nooit één tegen. Mijn toestel komt uit Duitsland, gekocht via E-bay. In Duitsland zijn CVC recorders tamelijk veel verkocht onder de naam Grundig, Quelle of Uher.

Het doosje hiernaast is de netvoeding/lader. Tevens zijn er de audio en video uitgangen op aangebracht en is er een Hoog frequent uitgang voorzien met een cinch fiche. Met een speciaal kabeltje kan het toestel daardoor aan-gesloten worden op gelijk welk Tv-toestel met UHF ontvangst. De voeding wordt aangesloten op de recorder met een 8 pin DIN stekker.

De batterij BP-100 kan geladen worden in het toestel, of ze kan aangesloten op de gelijkstroom uitgang op de voorkant van het laadtoestel.

De CVC cassettes hebben een maximale speelduur van 30 minuten hoewel er ook geruchten zijn van een 60 minuten versie. Er zit een 1/4" magneetband in. Qua formaat kan je ze nog het best vergelijken met een compact musicassette. Bij mijn toestel waren 5 cassettes van het merk Grundig.

xx

Hier kan je de VP100 in zijn blootje zien. Zeer compacte bouw voor die tijd. Onder een beeld van de mechaniek en een beeld van op de meegeleverde cassettes. Oma met kindje op schoot.

xx


Natuurlijk hoort er bij een draagbare videorecorder een camera. Helaas is deze niet in mijn bezit. Ik heb er wel een afbeelding uit een publiciteit.

Er zou ook een losse tuner bestaan hebben om opnames te maken van TV uitzendingen. Alhoewel het slechts programma's van 30 minuten zouden moeten geweest zijn.

Een van de merken die aangekondigd had met een CVC recorder te komen was Canon. Het bleef echter bij een aankondiging. Enkel een Prototype werd aan de pers getoond. Verder is er nooit meer iets van gehoord.

Technicolor 212E

Zeg nooit, nooit. Deze CVC recorder werd wel degelijk in België gevonden. Een bewijs dat ze wel degelijk op de Vlaamse markt verkocht werden. Dit recordertje met bijhorende camera en voeding kon begin de jaren 1980 besteld worden via het postorder bedrijf "Concordia Mail" uit Turnhout. In Frankrijk werden ze verdeeld door "Inter-Selection" uit Roubaix. Deze gegevens kon ik afleiden uit de Nederlands/Franse handleiding.

Helaas is van deze sukkelaar een video kopje afgekraakt. Het lag nog in het toestel. Weet er iemand waar ik videokoppen voor dit toestel kan krijgen?

Bedankt Jos, om dit toestelletje uit het verre Antwerpen mee te brengen.

Links de camera type ZR08 met telescoopische microfoon. Hier onder de voeding met ingebouwde RF modulator. Ook de audio en videosignalen zijn hierop af te tappen. Op de recorder zelf zijn er geen video of audio uitgangen. En de CVC 60 minuten videocassette. Ze bestaat dus echt. Deze cassette is van het merk Funai. De echte producent van dit toestel.

xxx