Philips LDL 1000 1/2"

Al in 1964 kwam Philips op de markt met een videorecorder voor thuis gebruik. Een logge machine met lampen en een 1 duim brede magneetband.
In 1969 kwam Philips met de LDL1000, een draagbare videorecorder volledig met transistors en die gebruik maakt van 1/2 duim chromedioxide magneet-band.


 

 

De opname gebeurt volgens eigen systeem met twee koppen en helical scan. De bandsnelheid bedraagt 16,48 cm/s die met een band van 450 meter ongeveer 45 minuten opname mogelijk maakt. De bereikte definitie bedraagt 250 lijnen of een bandbreedte van 2.2 Mhz.

Voor het eerst kwam Philips op het idee de band niet schuin te laten lopen maar de koppentrommel schuin te plaatsen. Iets wat in moderne video-recorders nog steeds wordt toegepast. Uniek in reel-to-reel video land.


Hiernaast kan men de bandloop zien. Men kan hieruit afleiden dat de magnetische laag bij de opwikkelspoel aan de buitenkant komt te liggen. Ook dit is speciaal aan dit systeem. In het deksel is een tekening aangebracht om ervoor te zorgen dat de band op de juiste manier in de recorder wordt gelegd.

 

 
De spoelschotels worden aangedreven door magnetische inductie op metalen schijven. Eigenlijk op dezelfde wijze als de elektriciteits meter in onze huizen. Eigenlijk een zeer betrouwbaar systeem. Men kan geen last hebben van versleten tussenwielen of uitgerokken riemen. Om voor of achteruit te spoelen wordt de volledige motor naar links of rechts geschoven. Stevige kogellagers zorgen voor een vlotte beweging.


Qua ontwerp lijkt de LDL 1000 nogal sterk op de audio tape recorders uit die tijd. De toetsen zijn zeer herkenbaar.De LDL1000 werd geleverd als draagbaar toestel. Er was een handvat aan en werd geleverd met een afneembare grijze stofkap. Er is ook nog een LDL1002 geweest. Identiek aan de LDL1000 maar in een luxe houten kast. De LDL1000 kan ook nog in een uitvoering onder het merk Grundig gevonden worden onder het type BK100.
Naar verluid zou het mogelijk geweest zijn om in kleur op te nemen met deze toestellen mits gebruik van een externe kleur-adaptor. Wie kan hierover meer vertellen?

 


Tot slot wil ik nog opmerken dat mijn toestel afkomstig is uit een bankkantoor waar het gebruikt werd als bewakingsvideo. men moest dus om de 45 minuten de band gaan vervangen. zeer praktisch was dat dus niet. Blijkbaar stond het toestel opgesteld in de zon. De beige kunststof is mooi goudgeel geworden.

 

Het systeem is niet zo erg lang op de markt geweest omdat Philips in 1972 al uitkwam met zijn VCR systeem met cassettes. Trouwens hebben die de koppentrommel gemeen met de LDL1000.