Grundig SVR 4004

Voortbordurend op het VCR systeem kwam Grundig uit Duitsland in 1978 met zijn Super Video Recorder, kortweg SV of SVR genaamd. Door de Bandsnelheid nogmaals te verlagen tot 3,95 cm/s wordt de speelduur nogmaals verlengd. Daardoor zou theoretisch de speelduur van het SV systeem op 5 uur komen mits gebruik van de LVC 180 cassette. In de praktijk echter is de maximale speelduur 4 uur met de SVC 4 cassette. Omdat het SV systeem speciale eisen stelt aan het loopwerk van de cassette is het niet mogelijk om cassettes van de VC en de LVC reeks te gebruiken in de Super Video Recorder. Een inkeping in de behuizing van de SVC cassettes zorgt ervoor dat VC en LVC cassettes, die deze inkeping niet hebben, niet willen starten. De SV cassettes zijn echter wel te gebruiken in de standaard en long play toestellen.


ITT SV 241

Naast Grundig kwam ook ITT met een SVR op de markt. Het type SV241 is eigenlijk een Grundig in een ander kastje. Alhoewel, een ander... hoogstens een ander kleurtje. De Grundig toestellen waren zilverkleurig. Super Video toestellen zijn zeer zeldzaam in België. In Duitsland komen ze wel vaker voor. Mijn toestel is zo'n ITT. Het kwam in mijn bezit via iemand van de VRT. Ik had al regelmatig VCR cassettes standaard en Long Play voor hen overgeschreven naar digitale Betacam. Zo kwamen ze terug bij mij terecht. Het was de eerste en enige keer dat ik met SV-opnames te maken had.
Ik maakte de deal dat ik in ruil voor het defekte toestel, het zou repareren en de cassettes zou overschrijven. Met succes dus.


De SVR4004 was voor die tijd redelijk revolutionair. Voor het eerst werden electronische toetsen toegepast. Bovenaan zat een beeldscherpte regelaar. Een electronische teller en een electronische zenderafstelling. Mits aan-gesloten op het bijpassend TV toestel bestond er ook een afstandsbediening met draad voor.

Een onderdeel van het onderhoud van mijn videor park is het af en toe eens proefdraaien. Bij een controle bleef er een nieuw defekt te zijn ontstaan. De eerste herstelling kon ik nog zonder schema maar nu was het niet op te sporen zonder begrip van de schakelingen.

Een mailtje naar Grundig België bracht mij in contact met een technicus die slechts 2 km van mij af woont. Zo kreeg ik een volledige service manual te pakken. Daarmee kon ik het defekt opsporen en verhelpen. Zo'n manual is zeer handig om te hebben. Ik heb hem inmiddels volledig gescand en in electronische vorm overgezet.

Je kan zien dat er 2 uitvoeringen waren. De SVR 4004 AV is uitgerust met video in en out connectoren.

Er is ook nog kortstondig een EL versie geweest. Het verschil was een uitgebreidde timer functie. voor het eerst kon men 2 verschillende programma's na elkaar opnemen. Dit was voorheen zinloos gezien de beperkte speelduur van de cassettes.

Philips doet niet meer mee aan het SV verhaal. Enerzijds omdat zij inmiddels de LVC 180 cassette uitbrachten en anderzijds omdat ze in het geheim aan het VCC of Video 2000 systeem werken.

 


Hiernaast een Grundig SV cassette. Hieronder, de cassette doos voor SV1 en SV2, respectievelijk voor 1 uur en 2 uur opname in het Super Video formaat.

xx


Ook andere merken kwamen met SV cassettes. Zoals BASF.

xx
 

Het Super Video systeem zal een stille dood sterven en nooit echt iets te betekenen hebben gehad. Ook omdat inmiddels Sony zijn Betamax en JVC zijn VHS toestellen op de Europese markt uitbracht.