Shibaden SV 700

In de late jaren 60 is er een wildgroei aan systemen voor video opname. Er zijn geen afspraken en iedereen ontwerpt zijn eigen systeem. Daardoor is het niet mogelijk banden opgenomen op een machine van merk A kan niet afgespeeld worden op een toestel van merk B en omgekeerd. Een voorbeeld van zo'n eigen norm is de SV 700 van Shibaden. Een prachtige machine daterend van het einde de jaren zestig. Shibaden is de merknaam voor de professionele producten van het Japanse merk Toshiba.
Met een bandsnelheid van 7,6 ips of ongeveer 17 cm/s kan men 70 minuten opnemen op een grote spoel. Met een resolutie van meer dan 270 lijnen een bandbreedte van meer dan 3 MHz en een signaal ruis verhouding van meer dan 38 dB waren de beelden behoorlijk van kwaliteit.


Het uitzonderlijke aan de SV700 reeks van Shibaden is dat de opwikkel spoel hoger ligt dan de afwikkel spoel. Bij alle andere reel-to-reel recorders is dit omgekeerd. Dit is ook de reden waarom men absoluut niets ziet als men een band die opgenomen werd met een SV700 probeert af te spelen op een EIAJ recorder of een Sony CV machine. De sporen liggen dus compleet anders.

De eerste machine die ik in mijn bezit kreeg had defecte videokoppen. Enige tijd later tikte ik nog een andere machine op de kop. Maar ook die machine had een defecte kop. Maar één van de twee koppen werkte wel. Ik transplanteerde een kop van een EIAJ recorder van Shibaden naar de SV700. Nu kreeg ik beeld maar het juist afstellen van de getransplanteerde kop is quasi onbegonnen werk. Ik zie beeld maar het is verre van perfect. Maar ik laat het voorlopig zo. van zodra ik aan een stel werkende koppen geraak doe ik nog eens een poging op het eerste toestel.


Shibaden SV707

De draagbare versie is de SV 707.
Het toestel kan zoals gebruikelijk
voor die tijd, enkel opnemen. Weer-
geven en terugspoelen moest op de
huiskamer machine gebeuren. Op de
draagbare versie kunnen enkel de
kleinere spoeltjes gebruikt worden.

Het SAIT label is van de Belgische
verdeler van Shibaden in die tijd.


Nog een belangrijk gegeven bij de Shibaden SV707 is het feit dat enkel de speciale Shibaden tape kan gebruikt worden. Dit in tegenstelling met de huis-recorder. De dikkere pinnen op de spoelschotels maken het onmogelijk de tapes van andere merken te gebruiken. Een protectionistische maatregel?


Er was er ook nog een versie beschikbaar met ingebouwde editor, de SV700ED. Ik heb ook die versie maar in een ongelukkige toestand. Het toestel werd als slooptoestel gebruikt in een poging om de SV 700 te herstellen. Eigenlijk zonde.


Shibaden SV610

Net zoals alle andere Japanse fabrikanten komt
ook Shibaden uit met video recorders die volgens
de EIAJ standaard opnemen. De SV 610 . De
Amerikaanse uitvoering kreeg het type SV 510 mee.
Het toestel was uitgerust met slowmotion weer-
gave en audio dubbing mogelijkheid.

Shibaden is een van de weinige merken die ook
in hun Europese toestellen een kleuren versie
uitbrengen. De SV 620 is de PAL uitvoering. Tot
op heden heb ik nog geen kleuren versie op de kop
kunnen tikken. WANTED !!!


Shibaden SV 612

Er werd ook een Time Lapse toestel op de markt gebracht. Men kan de opnameduur instellen met de druktoetsen onderaan op de standaard snelheid van 1 uur of de verlengde snelheid van 6, 12, 24 of 48 uur. Eigenlijk was het slechts opname in stapje. Met een stappenmotor werd om de zoveel tijd de band een stapje verplaatst. Bij weergave van de opnames ziet men een reeks stilstaande beelden na elkaar. Ik heb een aantal van die origineel opgenomen bewakingsbanden in mijn bezit. Men kan de arbeiders bezig zien in de fabriekshal.