Sony CV2000B

De Sony CV 2000 is de eerste Sony recorder die voor huiskamer gebruik bedoeld was. Dit toestel kwam in 1965 uit in de VS. Sommige bronnen beweren dat er nooit een CV2000 voor de Europese markt werd uitgebracht. Wel de foto hiernaast ontkracht deze stelling duidelijk.

In 1966 werd de voor Europa aangepaste versie uitgebracht. De CV2000B is volgens de handleiding uitsluitend gemaakt voor opname van de Engelse TV standaard in 405 lijnen. Maar in 1967 startte de BBC met kleurentelevisie in 625 lijnen zodat deze recorders al vlug verouderd waren. Dit verklaart ook de zeldzaamheid van deze toestellen.

Of er ook een CV2000CE uitvoering was weet ik momenteel niet. Een test met een 625 lijnen CCIR signaal leverde in elk geval een positief resultaat op. Men kan dus wel degelijk 625 lijnen opnemen met deze recorder.

 

De CV2000B werkt volgens het zogenaamde "SKIP FIELD" opname procedé. Dit werkt als volgt. Bij de opname wordt slechts een half beeld of een zogenaamd raster opgenomen. Bij weergave wordt 2 maal hetzelfde raster afgespeeld, zodat terug een volledig beeld ontstaat. Om dit mogelijk te maken staan de koppen niet exact 180° tegenover elkaar. Zoals op de foto hiernaast te zien is staan ze uit het center. Daardoor tast de tweede kop hetzelfde spoor af van de eerste kop.

Dit werd gedaan om bandbreedte te sparen. De magneetbanden van toen hadden nog niet de capaciteit van de huidige.

De CV2000B is de eerste en enige Europese recorder die volgens het SKIP FIELD systeem werkt. Daardoor zijn opnames op deze recorder enkel op deze recorder af te spelen.

Met de V32 tapes kan men 60 minuten opnemen.


Hier is een filmpje te zien van een opname uit 1971. De 405/625 lijnen omzetting is optisch gebeurd. Gewoon de camera op de beeldbuis van de monitor gericht.

Hiernaast het bijgeleverde flesje met reinigingsvloeistof voor de koppen en een ongeopend flesje olie voor smering. Blijkbaar is het toestel nog nooit gesmeerd.

Nog een plezant detail. In de handleiding spreekt men vol lof over het feit dat dit een "lichtgewicht" recorder is. Wel ik verzeker u dat je er geen 100 meter zal mee rondlopen.

VCK 2000B

Bij de CV2000B was er ook een camera beschikbaar. Met deze camera kon men beelden opnemen. Eveneens in de 405 lijnen standaard. De camera heeft meer weg van een bewakingscamera met zijn simpele sportzoeker.

Naar mijn weten was er toen nog geen sprake van draagbare recorders. Die zouden pas later komen.

Met de CVM206BP kon men de opnames bekijken of TV programmas opnemen van zijn ingebouwde TV ontvanger.

Sony CV2100CE

De opvolger van de CV2000B is de CV2100. Hier is één van de kronkels van Sony gebeurd. Terwijl in de VS de CV2000, 2100 en 2200 compatibele systemen zijn is dit bij de europese CV2100CE niet het geval. Om de één of andere onverklaarbare reden besliste SONY plots om de diameter van de koppentrommel groter te maken en het FULL FIELD opname procedé toe te passen. Ook de bandsnelheid werd verhoogd tot 29,14 cm/s of 11 1/2 inch/s. Zo kan op een V32 tape slechts 40 minuten opgenomen worden. Wat de reden was van deze veranderingen zal wel altijd een raadsel blijven.

Nog een pittig detail: deze feiten waren zelfs Labguy van Labguy's world, de autoriteit op gebied van oude video recorders, niet bekend.

 

In de service manual wordt opgegeven dat dit toestel geschikt is om televisie beelden op te nemen in de Europese beeldnorm CCIR van 625 lijnen, maar ook van de Engelse 405 lijnen en de Franse 819 lijnen norm.

Er valt nog op te merken dat op deze toestellen geen TRACKING regelaar te vinden is. Men dacht dat de fabrieks instellingen zo nauwkeurig waren dat dit niet nodig zou zijn. In de praktijk viel dat best mee. Slechts enkele keren komt het voor dat de afwijking zo groot is dat de opnames niet afspeelbaar zijn. Het verschuiven van de synchronisatie kop is dan de enigste uitkomst.

Sony DV2400CE

Dan bestond er ook nog de DV2400CE. De draagbare uitvoering die ook wel eens "VIDEOROVER" genoemd wordt. Het was een "RECORD ONLY" toestel. Men kon dus alleen opnemen. Om het toestel zo compact mogelijk te maken werden alle overbodige functies weggelaten. Zo ook het door- en terugspoelen. Voor absolute noodgevallen was er een hendeltje, dat je rechtsboven in het deksel kan zien, meegeleverd. Hoofdzakelijk was het bedoeld om door te spoelen. Het grote terugspoelwerk was voor de vaste recorder.

De DV2400CE was de eerste draagbare videorecorder op batterijvoeding voor de gewone consument.


Hiernaast een close-up van de band-inleg en hieronder van het spoel kleinnood.De videobanden voor de CV reeks kregen de type aanduiding V30, V31 en V32. respektievelijk voor 15, 20 en 40 minuten opname. De eerste twee lengtes zijn bedoeld voor de draagbare recorder. De magneet-banden zijn van standaard densiteit. De magnetische eigenschappen van die banden zijn niet te vergelijken met de hedendaagse videobanden. Dit verklaart de grote diameter van de koppentrommel. Hoe groter de diameter hoe groter de schrijfsnelheid van de koppen. Deze is nodig om de hoge videofrequenties op te nemen. Later kwamen toestellen met kleinere koppentrommels die zogenaamde High Density banden nodig hadden. Een CV recorder kan wel opnemen op zo'n banden maar het terug wissen van deze banden is een probleem voor de CV. De wis-oscillator is niet krachtig genoeg om de vorige opnames volledig te wissen.

Sony CV 5600P

Van deze serie bestaat er ook een PAL kleurenuitvoering, de CV5600. Deze is uiterst zeldzaam. Er zijn er slechts enkele bekend op het wereldwijde web. De foto hiernaast, is afkomstig van Bruno Merlier uit Frankrijk.

Er is gebleken dat er meerdere uitvoeringen van dit toestel bestaan. Het gedeelte aan de linker kant van deze recorder blijkt leeg te zijn. Toen Bruno een tweede recorder op de kop tikte vond hij dit gedeelte opgevuld met printen.

Volgens de dokumentatie is er ook een CV 5600 S voor Secam geweest.

Sony AV 3420CE EIAJ videocorder

Enkele jaren later, in 1972 kwamen de Japanse fabrikanten van videorecorders een standaard overeen. De EIAJ standaard zoals hij ge-doopt werd is de afkorting van " Electronics Industry Association of Japan". Vanaf toen zijn de opnames van diverse merken onderling compatibel. De Sony AV-3420CE is één van de bekendste en is de eerste 1/2 duim spoelenrecorder die ik ooit op de kop tikte. Het toestel had helaas defekte videokoppen.

Experimenten met kopjes uit een U-matic koppenschijf leverde resultaat op maar met veel storing. Maar toen begaf de motor het. Nu denk ik dat de opname niet helemaal volgens de norm was maar ik had er toch veel plezier aan.

Het hiernaast afgebeelde toestel is een latere aanwinst. Een spiksplinternieuw toestel in originele verpakking. Een witte merel dus. Met alle toebehoren er nog bij.
Rechts met gesloten deksel.

De bijpassende camera voor de video-rover, eenmaal gebruikt en in zo goed als nieuwe toestand. Onderaan de bijgeleverde oortelefoon, reinigingsdoekje en tape klevertjes om banden te herstellen.

xxx


De EIAJ-toestellen maken gebruik van zogenaamde High Density banden. Ze hebben de typenummers V60,V61 en V62. De eerste twee types zijn voor gebruik op de draagbare recorder en bieden respektievelijk 20 en 30 minuten speelduur. De V62 is uitsluitend voor de vaste recorders en speelt 60 minuten. Deze banden hebben betere magnetische eigenschappen dan de gewone video banden en laten dus toepassing van een kleinere koppenschijf toe.

Deze banden hebben meestal te kampen met een ernstig probleem. Dit wordt in het Engels het "STICKY SHED SYNDROME" genoemd. De kleefstof waarmee de magneetdeeltjes op de polyester drager gelijmd werd neemt terug vocht op en wordt terug plakkerig. Deze band kleeft dan vast in het loopwerk en is daardoor onafspeelbaar. Een mogelijke oplossing is het zogenaamd bakken van de band. Enkele uren in een oven op 55°C kan de magneetlaag soms stabiliseren. Het werkt echter niet altijd.

Sony AV 3620CE

Op mijn zoektocht naar een werkende spoelen videorecorder kwam ik een oud leraar tegen. Hij liet mij weten dat zijn radio museum te koop was. Ik had toen pas geïnvesteerd in een stuk bouwgrond en had geen geld en geen plaats voor de vele spullen die hij toen had. Maar hij had een aantal video recorders met spoelen staan en wilde die wel aan mij verkopen. Het ijzer gesmeed terwijl het warm was maakte ik een afspraak. De prijs werd overeengekomen en ik ging naar huis met 10 tal toestellen. Een van de recorders was de AV-3620CE. Een fikse reinigingsbeurt van koppen en sleepringen en het toestel produceerde terug een prachtig beeld. In zwart-wit natuurlijk.

Nu kon ik de videobanden die al meer dan een jaar in mijn bezit waren overtapen.


Een close-up van het kenplaatje.

 

Sony AV 3670CE

Deze machine was de montage uitvoering in de reeks. Audio dubbing en beeld inlassing met behoud van geluid is mogelijk. De servo gestuurde aandrijfas zorgt voor een zeer accurate weergave. Dankzij die servo kan het toestel ook banden afspelen volgens het Amerikaanse NTSC 525/60 systeem.


De AV 3670 was de laatste open reel recorder die voor de Europese markt werd uitgebracht. Hoewel er in Amerika en Japan kleuren versies op de markt kwamen zou Sony die nooit in PAL uitbrengen. Intussen werd het populaire U-matic cassette systeem op de markt gebracht. Het systeem die het langst geproduceerd werd van alle cassette systemen.