Sanyo V-cord

Sanyo's 7,8 kilogram wegende televisie studio stelt nieuwe maatstaven in het gebied van de draagbare video markt. Zo staat te lezen in het Duitse Film und Ton Magagzin van december 1974. Na zijn succesvolle invoering in de Verenigde Staten en Japan wordt vol spanning de verwachte invoering van de enige draagbare videorecorder met een halve duim cassette ook in Europa een feit.

De eenheid bestaat uit een cassette recorder VTC7100 en een video camera VC500. Het concept van deze nieuwe volledig probleemloos systeem is optimaal afgestemd op de steeds grotere vraag naar draagbare video-recorders. Een video generatie die zich door diverse voordelen laat onderscheiden van de andere tot nu toe gekende systemen.

Dankzij het gebruik van een cassette kan men snel wisselen zodat de opname paraatheid optimaal is. Tezelfdertijd zijn de videokoppen goed beschermd tegen beschadiging. Door het gebruik van halve duim magneetband kunnen opnames gemaakt worden in studio kwaliteit met een oplossend vermogen van ca. 3.4Mhz. Het toestel kan de beelden vertraagd afspelen op 1/4 van de normale snelheid. Dankzij de gepatenteerde vier-kop weergave systeem is een storingsvrij stilstaand beeld en zelfs beeld per beeld weergave mogelijk.

En last but not least, Sanyo-precisie in een compact probleemloos systeem van slechts 7,8 kg. Toen vond men dat licht.

VTC 7100

Helaas heb ik geen V-cord in mijn verzameling. De volgende fotos zijn afkomstig van het toestel van Bruno Merlier uit Frankrijk. Hier rechts in een echt kunstlederen tas.


De cassettes lijken nog het meest op een 8-track audio cassette, maar dan wel met een opening aan de zijkant. De maximale speelduur was 36 minuten.
Er bestond ook een huiskamer toestel in kleur met 2 snelheden. De VCT 7300. Het eerste Long Play toestel. Zo kon de speelduur opgedreven worden naar 74 minuten.

In België is V-cord zo goed als nooit verkocht. In Duitsland duiken er nu en dan eens op.