Video Home System

In 1976 brengt de Japan Victor Company, kortweg JVC het VHS systeem op de Japanse en Amerikaanse markt om de concurrentie aan te gaan met het Betamax Systeem van Sony. Het blijft wachten tot 1979 vooraleer er een Europese PAL versie komt.

Het is niet de bedoeling om hier een volledig overzicht van de uitgekomen toestellen te schetsen maar enkel om de hoofdzakelijk draagbare toestellen uit mijn verzameling voor te stellen.

Panasonic NV8400

Dit toestel is waarschijnlijk het eerste model draagbare VHS recorder die in België verkocht werd. Alhoewel, draagbaar... Als men de dag van vandaag tegen zoiets draagbaar zegt krijgt men een boete. Het toestel werkt nog maar de beeldkwaliteit is in vergelijking met de huidige toestellen zeer matig. Ik geef toe dat er een deel slijtage van de koppen zal meespelen.

Hiernaast een afbeelding van de accu. Goed voor 1 uur opname.

Speciale dank aan Dominique Vermote die dit toestel aan mijn museum schonk. Merci Dominique.

Panasonic WV3300

Hiernaast de camera die bij de NV8400 hoort. Op zich is het wel een uiterst compacte camera voor zijn tijd maar dit komt door het feit dat er een deel van de camera aan de recorder hangt.


De CCU of Camera Control Unit bevat naast de regelingen voor de kleur-temperatuur compensatie ook de generator voor de horizontale en verticale afbuiging.

Panasonic NV3000

De NV3000 maakt al gebruik van elektronische toetsen. Hoewel naar hedendaagse maatstaven dit toestel nog steeds loodzwaar genoemd kan worden is dit toestel al een hele verbetering. Met een losse tuner/timer wordt dit draagbare toestel een volwaardige home recorder.

Panasonic NV180

In een evolutie naar steeds lichtere toestellen is de NV180 al licht te noemen. Nog steeds wordt de standaard VHS cassette toegepast. Een slimme vondst was het feit dat de netvoeding de vorm van een accu had. Zo kon men de voeding in het accucompartiment. Dat men 2.3 kg zeer licht vond in die tijd bewijst de sticker op het toestel. En wel zonder de accu!

Hitachi VT7000

Ook Hitachi komt met draagbare VHS recorders. Hier is hij afgebeeld met zijn losse netvoeding die ook als acculader dienst doet. De accu's zelf worden aangesloten met een draadje en een stekkertje.

Niet zo handig als men snel van accu moest verwisselen. Ook dit toestel kan uitgebreid worden met een tuner/timer zodat het als een Home recorder kan gebruikt worden.

Hitachi VK-C750

Deze camera hoort bij bovenstaande recorder. Het is een één buis kleuren vidicon camera. Deze camera is een van de eerste toestellen met autofocus. De afstandsmeting gebeurt met een infrarode straal.

JVC HR 2650EG

Dit toestel is uitgerust met stereo geluid. Neen, geen Hifi maar een lineair stereo spoor. Het lineaire spoor werd opgesplitst in 2 spoortjes. Dankzij de Dolby ruisonderdrukking is het geluid nog behoorlijk. Het toestel heeft ook de audio dubbing mogelijkheid met als extra dat ook 1 van de 2 sporen kon vervangen worden. Zo kon ik een muziekje plaatsen met behoud van achtergrond geluid. In het tijdperk van videomontage zonder computers was dit zeer handig en revolutionair. Ik heb dit toestel zeer vaak gebruikt voor het maken van sonorisaties van huwelijks reportages. Hieronder een close-up van het schakelpaneel. Normaal zaten deze achter een deurtje. Helaas is dit deurtje gesneuveld en zoek geraakt.

De recorder maakte gebruik van handige inschuif accu's. Geen gesukkel meer met draadjes en plugjes. Hiernaast kan je de lader zien die tegelijkertijd dienst doet als netvoeding voor gebruik van de recorder op netstroom. Het betreft niet de originele die bij dit toestel hoorde maar hij gebruikt wel dezelfde accu's.

JVC GX-N5E

Deze camera dateert uit dezelfde periode van bovenstaande recorder. Hij werkt met een Newvicon opnamebuis waarvan gezegd werd dat inbranden onmogelijk was. Het toestel is ook voorzien van een ingebouwde titelgenerator. De titels waren nogal grof en blokkvormig. Maar toen was men daarmee best tevreden. Er was gewoon niets beter.

JVC colour video camera

Hier nog een ouder model van JVC. Ik kan nergens een typenummer vinden op deze camera.

Nordmende Spectra Vision.

Ook dit is een JVC model maar onder de naam Nordmende verocht.

JVC GR C1E eerste VHS-C camcorder

In 1983 kwam de eerste camcorder Betamovie op de markt. JVC kon met zijn VHS systeem niet achterblijven. Door het feit dat een VHS-cassette een stuk groter is dan een Betamax zou de camera onhandig groot worden. De oplossing was VHS-compact. Een kleine variant van VHS. Aanvankelijk met een maximum speelduur van 30 minuten. Later kwamen er cassettes van 45 minuten en zelfs 60 minuten uit. De VHS-c cassette is volledig compatibel met de grote VHS broer. Afspelen in een huis recorder kon door de kleine cassette in een speciale adaptercassette te plaatsen. Voor de opname werd een veel kleinere kop gebruikt met vier videokoppen. Het beeld had wel last van golven in verticale lijnen.
Deze camera werd door Michael J. Fox gebruikt in de film "Back to the Future".

JVC GR 7

Dit is een latere uitvoering. Zoals je kan zien is de camera al een heel stuk korter geworden.

JVC HR-D725E HiFi Stereo VHS

Dit toestel is een van de eerste VHS-HiFi toestellen. Na de komst van Beta-Hifi werd deze verbetering ook bij VHS toestellen aangebracht. Ook bij de camcorders werd er HiFi geluid aan toegevoegd.

National Panasonic M1

Na de introductie van VHS-C kwamen er toch camcorders op de markt die de Full Size VHS cassette gebruikten. De M1 was de allereerste. Ook hier werd gebruik gemaakt van de kleine koppentrommel met het gekende golven fenomeen in verticale lijnen als gevolg.

Philips Explorer Full Size VHS camcorder

De E
xplorer reeks was een tijd lang zeer populair. Deze Philips camera is een rebadge van Panasonic. Nog wat later kwamen ook S-VHS of Super VHS toestellen uit.

Met de komst van de digitale camcorders raakt het VHS systeem als camcorder formaat in onbruik. Voor huiskamergebruik zal het op termijn vervangen worden door DVD recorders.