AKAI 1/4 inch

Begin de jaren 70 komt het Japanse merk AKAI op de markt met een videosysteem die gebruik maakt van magneetband met een breedte van slechts een kwart duim net zoals bij de audio bandopnemers. Dit zorgde ervoor dat de kostprijs van de banden gehalveerd werd. Het eerste toestel in de reeks is het model VT100. Een eenvoudig toestel met een loskoppelbare monitor. Tussen de monitor en het toestel kon ook een TV-tuner geplaatst worden. Zo kon men ook TV programma's opnemen. Deze TV-tuner is uiterst zeldzaam. Het toestel kon ook opnemen vanaf een externe bron mits het aansluiten van de gepaste kabels. Tevens is het mogelijk achteraf het geluid te vervangen zonder het beeld te wissen, de zogenaamde "audio dub".

AKAI VT100S

Mijn toestel is van het Type VT100S. Het is de vereenvoudigde uitvoering. De S staat waarschijnlijk voor "simple". Het verschil zit hem in het feit dat de mogelijkheid om van externe bronnen op te nemen en de mogelijkheid om achteraf geluid toe te voegen werden weggelaten. De speciaal ontwikkelde videotape is veel gladder van structuur dan de gewone audio tape. Hieronder enkele verschillende tape doosjes.

AKAI VC110

De bijpassende camera is de VC110. Hij bezit een zoom lens van 10 tot 40 mm. en is uitgerust met een optische zoeker. Dit maakt nauwkeurig scherpstellen eerder moeilijk. Om zeker te zijn van scherpe beelden was het beter om op de zwart-wit monitor te kijken. Later kwam er ook een camera uit met elektronische zoeker, het type VC115. Opmerkelijk is de handgreep met handvat in kunststof met houten look.

Dit ensemble was de eerste open reel videoset die ik ooit op de kop tikte. De vorige eigenaar was de inmiddels overleden voorzitter van de videoclub waarvan ik nu lid ben. Ik bezit nog steeds enkele van de originele bandjes die met dit toestel in het begin van de jaren 70 zijn opgenomen. De oudste AKAI opname in mijn archief dateert van september 1971. De opname is nog steeds goed afspeelbaar.


Hiernaast is een fragment van die opname van september 1971. Er is wel een beetje aan gemonteerd. De originele opname duurt 15 minuten. De ongesynchroniseerde beeldlassen die zo typisch zijn voor de VT100 serie werden er uitgemonteerd. De beperkte beeldresolutie van YouTube zorgt er voor dat de ware scherpte van de opname niet te zien is. Ik verzeker u dat de originele opname verassend scherp is. Uiteraard werden deze beelden gedraaid in optimale omstandigheden van licht. Ook de geluidskwaliteit is opmerkelijk. Dit komt vooral door de hoge bandsnelheid.

Wie durft nu nog zeggen dat videobanden niet bewaren? Deze opname bewijst het tegendeel. Deze bandjes hebben toch al de resprectabele ouderdom van 36 jaar. (2007)

Tussen haakjes, het taaltje dat hier gesproken wordt is "echt" Westvlaams. Hoor je het verschil tussen Noord- en Zuid-Westvlaams? Ik vraag mij af of het gesprek een beetje te volgen is voor nederlandstaligen.

AKAI VT100

Een nieuwe aanwinst voor de verzameling helaas terug met vernielde koppen. De VT100 is de oervader van de AKAI video reeks. Dit toestel is duidelijk van een eerdere reeks. De electronische opbouw is compleet anders dan mijn VT100S. Ook cosmetisch zijn er diverse verschillen. Een van de belangrijkste verschillen is het ontbreken van een tracking regeling. Iets wat zeker voor uitwisselings-problemen moet hebben gezorgd, gezien de bittere noodzaak ervan die ik ondervind bij het dubben van oude bandjes. Verder ontbreken de bandteller en de mogelijkheid stilstaand beeld.

De bandjes van BASF waren slechts af te spelen na behandeling tegen plakken. Bij het dubben van de bandjes die bij dit toestel waren, zag ik dat er TV opnames bij waren. Ik ging dus van de veronderstelling uit dat de eigenaar beschikte over de zeer zeldzame TV tuner.

Helaas was dit niet het geval. Maar in de plaats was er dit aangepast TV-tje van Zannusi. De aansluiting voor opname gebeurt via de camera aansluiting. Weergave via de toenmalige standaard 8 pin video plug.

AKAI VTU-E

Om van de VT100S een volledige huisrecorder te maken was er ook een TV tuner beschikbaar. Uiterst zeldzaam omdat het opnemen van TV programmas op bandjes van slechts 30 minuten niet echt handig was.

De VTU werd als modulair toestel tussen de monitor en de recorder geplaast. Als men via de speciale plug 12 volt voeding voorziet dan werkt de monitor samen met de tuner als een mini TV ontvanger.

Hieronder ziet u de ontvanger in werking met analoge ontvangst van de Belgische zender "één" enkele dagen voor de definitieve afschakeling van de analoge signalen.

De "E" in het typenummer wijst op de Europese ontvangstnorm.

VMC-3

Dit is een video-verlengkabel voor de AKAI VT serie. Hij kan gebruikt worden tussen de monitor of de tuner en de recorder.

VDC-1

Met deze kabel kan men kopieën maken van het ene toestel naar het andere terwijl de monitor nog aangesloten kan blijven.

Mooi bewaard in hun originele verpakking. Het AKAI verzamelingetje begint aardig volledig te worden hé.

AKAI VT120 - VT120 S

Naast de VT100 en VT100S was er ook nog een VT120. Dit toestel was in tegenstelling met de voorgaande types uitgerust met een elektronische editor. Zo werden er beeldlassen gemaakt zonder verlies van synchronisatie.

Dit toestel ontbreekt in mijn verzameling. Heb je er zo eentje? Je wilt er van af? Laat maar komen.

Ik kreeg een mail uit Nederland van iemand die een VT120 S had. Dit zou de zwart-wit versie zijn van de VT150. Dus in zwart-wit compatibel met de kleurenversie die zoals u verder zal kunnen lezen een andere bandsnelheid gebruikt. Op die recorders moet men wel gebruik maken van de VT6 High Density banden.

AKAI VT 150 (WANTED !!!)

De VT150 is de volgende stap in het verhaal. Het is de kleurenversie. Dit toestel is uiterst zeldzaam en helaas heb ik er nog geen van in mijn verzameling. Wie er omstreeks 1974 een slordige 200 000.- BEF, hetzij €5000.- voor over had kon zich dit neusje van de zalm kopen.

De opnames in kleur zijn niet compatibel voor zwart-wit met de VT100 toestellen omdat er voor een afwijkende bandsnelheid werd gekozen. Daardoor werd de opnameduur 30 minuten in plaats van 20 voor zwart wit.

Op de foto is ook de helft te zien van de camera controle unit, kortweg CCU genaamd. Dit toestel was eigenijk een deel van de camera. De witbalans instelling moest op dit toestel gebeuren. Bij de eerste draagbare VHS recorder was dit ook nog het geval.

AKAI VT-6H

Voor de kleuren uitvoering werden ook speciale tapes op de markt gebracht. De VT-6H. De band is van het type High Density. Er is ook 200 feet of 80 meter meer band op dan bij de meeste VT5 spoeltjes.

Ooit heb ik zo'n toestel in handen gekregen maar die persoon wou toen niet verkopen. Helaas noteerde ik zijn adres niet. Wie weet wil hij er nu wél van af. Ik ben geduldig.

AKAI VT700

De VT700 is de huiskamer uitvoering van de AKAI open reel video reeks. Met zijn spoelen van 25 cm is het toestel in staat om 100 minuten onafgebroken video op te nemen in zwart-wit. Een kleuren versie van dit toestel heeft nooit bestaan. De bediening van de bandtransport functies is uitgevoerd met elektronische toetsen. Voor die tijd heel innovatief.

Deze foto is genomen uit de cataloog van 1977.

Van dit toestel had ik er ooit ook één in handen om enkele bandjes te kopiëren. Ik spreek nu van 17 of 18 jaar geleden. Toen wist ik nog niet dat ik ooit besmet zou raken met het "verzamelvirus".

Dit toestel staat samen met de kleuren VT150 op mijn verlanglijstje.

 

Wel, hier is hij dan. Voor het eerst in kleur op mijn website. Begrijp mij niet verkeerd, dit is wel degelijk een videorecorder voor zwart-wit. Dit wil enkel zeggen dat hij nu deel uit maakt van de verzameling.

Hoe dit toestel bij mij terecht kwam is een heel verhaal. Als Murphy bestaat, wel dan was hij toevallig ziek die keer. Het begon allemaal met een mail van ene Gerard R. uit Nederland. Gerard ziet voor een kringloopwinkel één keer per maand de binnengebrachte audio toestellen na.

Deze keer zat er een AKAI VT700 recorder tussen. Zonder mogelijkheid het toestel te testen wist hij niet meteen wat er mee aan te vangen. Eventjes Googelen en daar kwam hij uit op VS&V. Een mailtje met de vraag of dit iets voor mij was. Wel inderdaad. Ik zag het wel zitten. Prijs overeengekomen en vraag; waar staat dat beest? Antwoord; "in Maastricht mijnheer". Dit is zo'n slordige 250 km van waar ik woon. Dat is doenbaar maar momenteel wegens de drukte op het werk zou het toch even moeten wachten.

Maar wacht eens... De zoon van Joseph woont toch in Nederland? Maar waar was dat nu weer? Eventjes vragen. Antwoord; Freddy woont in...MAASTRICHT. BINGO!!! Vlug eens opgezocht hoe ver de kringloopwinkel van zijn adres is. 2,7 Km. Aan zijn achterdeur dus. Freddy gebeld en afgesproken. Op 26 december 2006 afgehaald bij Joseph in Korrijk.

Met een kloppend hart de recorder getest. Helaas, vernielde videokoppen. Maar een verzamelaar moet ergens mee beginnen. Als het verloopt zoals met mijn eerste Sony AV3420CE dan komt er weldra nog een werkende uitvoering aan. Let's hope. Hier rechts een close up van de defecte videokop. Een beetje moeilijk te zien.

Dus WANTED: NEW VIDEO HEADS OR A WORKING MACHINE.

Op de linker afbeelding wordt het schema van het inrijgpad getoond. Deze afbeelding is in het deksel die bij de recorder is meegeleverd geplakt.

In vergelijking met de draagbare VT100 serie is de 700 veel robuuster gemaakt. Hij is ook voorzien van een audio dubb functie. Deze zit samen met de tracking regelaar acter een schuifje. Om de tracking te regelen moet men de knop uittrekken. Het deurtje kan pas terug toe als de tracking knop terug ingedrukt is. Bovenaan zie je nog de videokoppen met afgenomen bescherm deksel. Regelaars voor audio en video niveau.

Hier is een zicht op het achterpaneel. Met (1) de typische 8 pin videoplug. Via deze plug kunnen de meeste monitors uit die tijd (jaren 70) aangesloten worden. Als het een TV ontvanger betreft dan is er ook de mogelijkheid om TV programma's op te nemen. Op connector (2) kan men een optionele afstandsbediening aanluiten. Met draad wel te verstaan. Op de pluggen (3) zijn de audio in en out. De schroefconnectors (4) zijn de video in en out. Op plug 5 kan een optionele RF-modulator aangesloten worden. Zo kan het beeld op elke TV-ontvanger bekeken worden. De stekker is dezelfde als die op de portabels zit. Hij kan dus ook als video out gebruikt worden.

Schakelaar (6) is de omschakeling voor 50/60 Hz en met (7) kan men de bedrijfspanning instellen van 100 ot 240 volt. Dit toestel kan dus waarschijnlijk ook tapes opgenomen in de VS afspelen. KAn daar iemand duidelijkheid in brengen? De netkabel is in elk geval ook uitgerust me de typische USA stekker.

 

Akai VT7

Uiteraard waren er voor deze grote spoelenrecorders ook aangepaste banden. Standaard meegeleverd met de recorder was de VT7 van bijna 18 cm diameter. Met een speelduur van een dikke 60 minuten op 640 meter band (2200 feet).

Daarnaast bestond er nog de VT10 van 26,5 cm met een speelduur van meer dan 100 minuten. Ik heb daar momenteel nog geen voorbeeld van in Akai maar wel een BASF versie met type FV26 AE. Op de doos staat dat er 1550 meter (5100 feet) band op zit dus zou dit betekenen dat er 145 minuten video kan opgenomen worden. Waarschijnlijk door gebruik te maken van dunnere tape dan de eerste Akai banden. Als ik tijd heb zal ik dit eens beproeven.

AKAI VT300

De VT300 kwam omstreeks 1978 op de markt. Dit toestel maakte geen gebruik meer van open spoelen maar voor het eerst van een cassette met 1/2 duim tape. Het was een eigen formaat van AKAI. De maximale speelduur was 30 minuten in zwart-wit.
De opvolger was de VT350 met elektronische montage.

Naar mijn weten is de VT300 reeks nooit echt verkocht in België. In Duitsland en Nederland duiken ze iets vaker op. Mijn eerste E-Bay ervaring deed ik op in een poging zo'n VT300 te kopen. Wist ik veel hoe het systeem werkte, met als resultaat, 30 seconden voor de afloop overboden. Brute pech. Maar ik ben geduldig.

AKAI VT400

Er kwam zelfs een kleuren uitvoering van op de markt, de VT400. Zeer zeldzaam. De foto komt van e-bay.

Na het avontuur van een eigen cassette systeem kiest Akai uiteindelijk ook voor het VHS systeem.