1 duim formaten - one inch.

Om de hoge kostprijs in tape verbruik te laten dalen komen er recorders die 1 duim videoband gebruiken in de plaats van de klassieke 2 duim tape.

Ampex komt in het begin van de jaren 1960 met het 1 duim A formaat. De band loopt in een zogenaamde alfa lus rond de kop. In plaats van "transversale" (dwars) registratie wordt "Helicoidale" opname toegepast. Helios, het Latijn voor zon. Als de zon rond de aarde. Zo wordt ook het videospoor geschreven. Met één kop wordt een volledig raster opgetekend. Dus niet gesegmenteerd zoals bij 2 duim recorders. Door het feit dat er slechts één kop is valt het signaal eventjes weg tijdens de verticale blanking. Elektronica in het toestel vult dat gat terug op maar daardoor is het niet geschikt voor uitzending.

Ampex VR 5103

Dit toestel dateert uit 1964. Een A-formaat 1 duim videorecorder. Naast het feit dat het toestel goedkoper is, is het ook eenvoudiger te bedienen. Men moest geen technicus zijn om met dit toestel te kunnen werken. Deze toestellen werden vaak gebruikt in industriële toepassingen. Dit toestel komt uit een ziekenhuis waar het gebruikt werd om agiogrammen op te nemen.

Bij mijn toestel was de originele instructie band meegeleverd. Er wordt visueel getoond hoe het toestel moest gebruikt worden. Mooie opnames met een beeldorthicon camera opgenomen. De typische beeldkwaliteit verraad dit.

De band wordt manueel rond de koppen gelegd en met een mechanische hendel strak rond de kop geleid.


Hiernaast is een close up van de bandloop instructie. Hieronder de originele demoband en een beeldje daaruit.

 

 Sony BVH 500

Na verloop van tijd verbeterde men het 1 duim systeem door er een kop aan toe te voegen. Zo ontstond er in 1976 het C-formaat. De extra kop loste het probleem van het wegvallen van het signaal bij de bandovergang op. De extra kop nam het ontbrekende signaal op. Dit systeem wordt soms ook het anderhalve kop systeem genoemd. Later werd er nog een derde kop toegevoegd. De vliegende wiskop. Daardoor kon men foutloze montage bereiken.

De BVH 500 is in België zeer zeldzaam. Volgens de persoon van wie ik dit toestel kocht zouden hier slechts 2 van deze toestellen verkocht zijn. Met slechts enkele honderden uren op zijn teller is de toestand als nieuw te beschouwen.

Hij neemt nog uitstekend op. In kleur. Voor een stabiele weergave van de kleurenopname dient men een color adapter aan te sluiten op de uiterst rechtse connector. Maar zelfs zonder krijgt men af en toe kleurweergave.

 

Plezant nog is het feit dat men met deze recorder perfect in staat is om de teletekst pagina's op te nemen. Zo krijgt men een beeld van wat er toen allemaal te lezen stond op teletekst.

Hiernaast nog de typische doos waar de 1 duim banden in verpakt werden. Ze konden luchtdicht afgesloten worden.

Bosch B-format

Als er A en C is, moet er ook B geweest zijn. Ik heb geen B-formaat 1 duim machine in mijn verzameling maar schrijf toch enkele woordjes voor de volledigheid.

Het video signaal werd gesegmenteerd opgenomen. De koppentrommel van 50.3 mm diameter bevat 2 videokoppen en 2 wiskoppen. Elke kop neemt 52 lijnen van het totale beeld op.

Het B-formaat is het eerste 1 duim systeem die als uitzendnorm aanvaard werd, nog voor de komst van het C-formaat.


 


IVC 711C

Naast A, B en C formaten zijn er nog andere niet compatibele 1 duim systemen geweest.

De IVC machines zijn daar een voorbeeld van. De "International Video Corporation" zoals IVC voluit noemt kwam als eerste met een 1 duim recorder voor het PAL kleurensysteem. Het systeem werkt met slechts 1 kop en de band wordt er met een alfa-lus rond gelegd.

De beeldkwaliteit is behoorlijk maar werd niet als "Broadcast" beschouwd. Ik heb twee van die toestellen waarvan slechts één uitgerust is met een kleurmodule. Ze werden gebruikt om tijdens drafrennen de paarden te controleren op galop.

 

Philips EL3400

Ook Philips kwam in 1964 met een 1 duim recorder op de markt. Het toestel was met buizen. Banden voor deze recorders zijn te herkennen aan het feit dat de magnetische laag aan de buitenkant ligt en niet aan de binnenkant zoals gebruikelijk en ook aan de roestbruine kleur. De foto hiernaast komt uit een Philips cataloog van enkele jaren geleden.

De magneetbanden hebben een diameter van 20 cm en een lengte van 540 meter. De bandsnelheid bedraagt 19 cm/sec. wat een maximale speelduur van 45 minuten toelaat.

De banden waren niet universeel uitwisselbaar en moesten afgespeeld worden op dezelfde of een andere speciaal daarvoor geselecteerde, recorder. De afmetingen van de recorder zijn: lengte 63 cm, hoogte 39 cm en diepte 42 cm. Het gewicht bedraagt 45 kg. Het toestel werkt met 21 buizen, 36 transistoren en 27 diodes.

Sony 1duim pré-C formaat

Ook Sony had een eigen 1 duim formaat. Zeer gemakkelijk herkenbaar omdat de banden een totaal van de norm afwijkende spindel hadden. Deze banden zijn dus niet op een andere machine te laden, wat bij de voorgaande systemen wel het geval is. Hiernaast de Sony EV320 van Bruno Merlier uit Frankrijk. Met een externe kleur adapter CLP1 kan dit toestel kleur opnemen.