In samenspel met de RM430CE kan een montage studio uitgebouwd worden. Geen sprake van uitgebreidde mogelijkheden zoals nu met de computer. Gewoon CUT- CUT montage. Meer was er niet. En toch maakten we daar films mee. Waar is de tijd?


U-Matic systeem

Begin de jaren 70 kwam Sony met zijn eerste cassette systeem op de markt. Het U-matic systeem. De 3/4 duim brede tape wordt in een U-vorm rond de koppentrommel gevoerd en heeft daaraan zijn naam te danken. Hoewel het systeem niet als uitzend kwaliteit werd aanzien is het toch vaak gebruikt bij TV-stations voor ENG ( Electronische Nieuws Garing). Daarvoor werden draagbare recorders ontwikkeld die met een kleinere cassette werkten met maximum 20 minuten speelduur. De Vaste toestellen waren zo ontworpen dat ze zowel de grote en de kleine cassettes konden afspelen. En dit zonder een adapter. VHS-compact was dus niets nieuws.

Later kwam er een High Band versie uit, ook wel bekend onder de naam BVU. Dit staat voor Broadcast Video U-matic. Dit systeem had wel uitzendkwaliteit. het werd tot omstreeks 1982 gebruikt voor ENG. Toen werd het geleidelijk aan vervangen door Betacam.

Sony VO 1820P

Dit toestel is naar mijn weten het eerste model voor de Europese markt uit 1973. Het is nog uitgevoerd met mechanische toetsen. De cassette wordt uitgeworpen door de hendel links van het cassette compartiment.

Het toestel is multi standaard. PAL - SECAM en NTSC vormen geen probleem voor dit toestel. Om naar NTSC over te schakelen moet achteraan een hendel overgehaald worden zodat de snelheid aangepast wordt.

Niettegenstaande zijn ouderdom levert dit beestje nog steeds onberispelijke beeldjes. Een niet te verslijten werkbeest.

Sony VO2860P

Dit toestel is van de tweede generatie U-matic's van Sony. De mechanische toetsen zijn vervangen door electronische. Dit toestel heeft ook volledige montage mogelijkheden. Audio dubbing kan op elk van de 2 sporen onafhankelijk. Video insert kan met of zonder het origineel geluid.

 

 

 


Hier enkele cassettes van het grote formaat.

 

 

 

 

 

 

 


De S uitvoeringen.

JVC CR6060

Ook JVC koos uiteindelijk voor de u-matic norm maar uit principe kozen zij voor een afwijkend logo. Het was een U-VCR .

 

 Een vroege versie. Ook dit toestel heeft nog een eject-hendel voor de cassette uitwerp. De bandloop functies zijn wel reeds volledig electronisch.


JVC CR6600

Bij deze latere versie is de houten seventies look vervangen door een modernere zilverkleurige uitvoering.JVC CR6650E

Samen met de CR8250 vormt dit toestel een edit suite. Met de bijpassende editor RM 86U kan men feilloos beelden opzoeken vooruit en achteruit.

JVC CR 8250E

Dit toestel is de montage uitvoering van het duo. De montage mogelijkheden omvatten audio dubbing, video insert en assemble montage.

JVC CR4700E

Natuurlijk waren er ook draagbare toestellen. Dit toestel hoort bij de tweede generatie machines. De bediening gebeurt reeds met elektronische toetsen in de plaats van mechanische. Ze aanvaarden enkel de kleinere cassettes van 20 minuten. Het toestel is voorzien van twee VU-meters om de geluidsinstellingen uit te voeren. Eén van die meters kan ook worden gebruikt om de tracking bij weergave en de opnamestroom bij opname af te lezen. De omschakeling gebeurt met een schakelaar op de onderkant van het toestel. Naast de camera aansluiting zijn er ook nog video in- en uitgangen en XLR audio in- en uitgangen. Het is zelfs mogelijk achteraf geluid te dubben op spoor 2. Helaas ontbreekt de batterij en het deksel ervan. Anders is deze bijna 20 jaar oude recorder nog in prima staat.

JVC AA-P47E

Dit is de voeding voor bovenstaande recorder. Hij kan tevens ook 4 accu's in één keer laden.

Sony VO-5800PS

Terwijl de draagbare recorders steeds topladers zijn gebleven kwamen er bij de vaste recorders frontladers. Deze zeer populaire machine is daar een goed voorbeeld van. Ze is jaren aan een stuk verkocht geweest. Het zijn echte werkbeesten. Het is zeer betrouwbaar en haast onverslijtbaar. Dit toestel komt van een reclame bedrijf. Met de komst van de digitale recorders werd het uitgerangeerd en stond het jaren stil.

Een digitale teller, JOG-search, audio dubb zijn ook aanwezig. Het toestel kan in een repeat-functie geschakeld worden. Er zijn ook 2 videoingangen die tijdens de verticale blancking van het signaal schakelt. Als de 2 signalen synchroon zijn kan men dus storingsvrij omschakelen. Voor het bestaan van betaalbare videomixers met ingebouwde TBC's was dit het enige wat we hadden om een eenvoudige twee-camera opstelling te realiseren.

Sony VO-5850PS

Samen met de VO-5800PS vormt dit toestel een montage systeem. Er zit een eenvoudige editer ingebouwd. Men kan enkel het beginpunt programmeren. Het uit-punt moet manueel gebeuren. Met deze toestellen heb ik uren video montages gemaakt.

Je kan er assemble montage mee maken maar ook perfecte Video en/of audio inserts, dankzij zijn roterende wiskoppen.. Er is een afzonderlijke paneelmeter voor het aflezen van de optimale tracking bij weergave en het videoniveau tijdens opname.

Sony RM440

Dankzij deze editor kon men met bovenstaande montagebank zowel het begin als het eindpunt programmeren. Alle nodige bedieningsfuncties zijn er op aangebracht zoda het opzoeken van beelden op afstand van de recorders kan gebeuren. Met dit paneeltje hebben we nog volledige speelfilms samengefoefeld.


Het U-Matic systeem is tot nu toe het langst gebruikte videosysteem. Na de top laders kwamen er front laders. Dan kwamen er BVU High Band uitvoeringen en nog later BVU-SP, wat staat voor superior Performance. Als men een High Band opname probeert af te spelen op ene Low-Band machine ziet men geen kleuren. De meeste BVU's spelen ook Low band cassettes perfect af. Nu is het Umatic systeem verdrongen door Betacam die op zijn beurt zal verdrongen worden door Digitale Betacam. Hiernaast een afbeelding van de VO 9850 U-Matic SP montage recorder. Tot nu toe zijn er nog geen BVU of BVU-SP machines in het museum. Maar wie weet...

Wordt vervolgd.