Philips N1500


VCR staat voor Video Cassette recorder. Philips introduceerde als eerste in 1972 een videorecorder met een cassette. De N1500 is sober van vormgeving en heeft een ingebouwde TV tuner met 6 preselekties. Het toestel is voorzien van een audio en videouitgang die kan aangesloten worden op een monitor. Dankzij de ingebouwde hoogfrequent modulator kan de recorder ook op gelijk welk TV toestel aangesloten worden. Het TV-toestel moest dan wel aangepast zijn voor video weergave. Omdat het signaal minder stabiel is dan een normale TV-zender moet de vangsnelheid van de ontvanger vergroot worden. De modulator zendt een signaal uit in de UHF band. Hij is instelbaar tussen kanaal 30 tot 39.
Het bandmechanisme wordt bediend door mechanische toetsen. Met de mechanische schakelklok kon men het toestel instellen om maximum 24 uur later, automatisch een programma op te nemen.

De cassettes zelf bevatten 2 spoelen die boven elkaar, coaxiaal geplaatst zijn. De band loopt dus schuin, van de ene spoel naar de andere spoel. Op die manier kunnen de koppen horizontaal in het toestel geplaatst worden. Dit in tegenstelling tot bij de meeste andere videosystemen. Hieronder zie je de kaften van de eerste 3 cassette lengten. De VC60 versie kwam pas later uit.

xxxx
Hiernaast een zeer zeldzame demo cassette met "Sail Power" beelden. Diezelfde beelden kan men terugvinden in de handleiding van de N1500 reeks. Helaas is de originele opname gewist.
De kostprijs van een VC 60 cassette bedroeg in 1977 een slordige 2000 BF, dit is nu € 50.- ongeveer. Door de hoge kostprijs van de tapes werden er zelden opnames uit de vroege jaren 70 bewaard. De oudste opname die ik ooit tegen gekomen ben was de Tour de France uit 1976. De cassettes waren eigendom van Lucien Van Impe, de winnaar van die tour. Een TV station heeft de beelden gebruikt in een van hun uitzendingen.

Hiernaast een afbeelding van de koppentrommel. Men kan duidelijk de 2 aan-sluitpunten opmerken. De twee kopjes hebben een luchtspleet van 0.8 µm. De spoel van de koppen bestaat slechts uit een stuk of tien windingen met haarfijne koperdraad. In onderstaande foto kan men die duidelijk zien.


Het signaal van de koppen wordt met een roterende transformator naar de eerste versterkertrap gevoerd. De windingen zijn koperbanen op een printplaat. Hiernaast te zien als de groene cirkel. Het signaal dat van de koppen komt is zo danig klein dat het zo dicht mogelijk bij de koppen moet versterkt worden. De koppenversterker zit daarom vlak onder de koppenschijf. De koppenschijf zelf is zo precies gemaakt dat ze vrij gemakkelijk kan vervangen worden zonder dat er precisie instellingen moeten gebeuren. Nu Enkele technische gegevens:
Lineaire bandsnelheid : 14.29 cm/s.
Koppentrommel diameter : 105 mm.
Toerental van de koppenschijf : 1500 rpm.
Videokop schrijfsnelheid : 8,1 m/s.
Luchtspleet van de kop : 0.8 µm.
Breedte van een videospoor : 130 µm.
Afstand tussen 2 videosporen : 57 µm.

Philips N1501
Omstreeks 1974 kwam er een opvolger. De N1501 is eigenlijk identiek aan de N1500 maar met een nieuwe look. Het hout is vervangen door grijs. De video uitgang is weggelaten.
Beide toestellen waren mechanisch een ramp. Vooral het inrijg systeem liet het nogal eens afweten. Het werkte met koorden en een tandwiel. Dit tandwiel was in kunststof en brak regelmatig. Om het koordenspel te herstellen had men veel geduld nodig. Af en toe werd de hulp ingeroepen van bovenaf. Mechanische problemen zorgde er vaak voor dat de peperdure banden in salade werden veranderd. Gelukkig ruilde Philips die meestal gratis om. Dat moet hen een fortuin gekost hebben.

Philips N1502 / N1512
Tenslotte kwam er in 1976 een verbeterde versie uit. De N1502 was in alle opzichten verbeterd. De schakelklok werd nu digitaal en men kon 3 dagen vooraf programmeren. Voor het eerst kon men ook een opnametijd instellen. voorheen nam men steeds de volledige cassette op. Het inrijgsysteem was nu volledig met tandwielen en er werd een signaalverbeteraar ingebouwd, vergelijkbaar met het HQ systeem bij VHS. Die verbeteraar kon ook achteraf ingebouwd worden op de N1500 an N1501. Soms kom je die wel nog eens tegen. Ook werd de mogelijkheid toegevoegd om stilstaand beeld weer te geven. Een functie die op latere toestellen terug verdween omdat menig band beschadigd werd door het langdurig weergeven van een bepaald beeld. Welk beeld laat ik in het midden. ;-)
Het hiernaast afgebeelde toestel is eigenlijk een N1512. Het is de uitvoering met video in en out. Voor het eerst kan ook opgenomen worden vanaf een videocamera. Bij de N1500 was een speciale UHF modulator nodig. Die gaf nogal wat verlies.
Het aantal preselecties was nu 8 in plaats van 6. De laatste knop was om de video ingang te activeren. De N1512 was populair in scholen en bedrijven.

Bij de nieuwe look van de N1502 hoorde ook een nieuw design van de cassettes. Een opgefrist ontwerp.

xx
Het nieuwe design houdt wel nog steeds vast aan de kleur rood voor 30, groen voor 45 en blauw voor 60 minuten speeltijd. Eigenlijk een duidelijk systeem.

Philips N1700
In 1977 verlaagde Philips de lineaire bandsnelheid tot 6.56 cm/s. zodat de speelduur van 60 naar 130 minuten opgedreven kon worden. Dit werd mogelijk door de videosporen vlak naast elkaar te schrijven, zonder tussenruimte. Om overspraak tussen de sporen te voorkomen kwam men op het idee om de luchtspleet van de kop 15° schuin te plaatsen. Voor de ene kop plus 15° en voor de andere kop -15°. Het principe van azimut opname wordt nu nog steeds gebruikt bij videorecorders.

Hiernaast de N1700. Het eerste Long Play toestel. Zo'n toestel kocht mijn vader in 1977. Hij had altijd gezegd dat van zodra hij een volledige voetbalwedstrijd kon opnemen hij een videorecorder zou kopen. En zo geschiedde. Het was het eerste toestel die de winkel geleverd gekregen had, en dus ook het eerste die ze verkochten. De prijs destijds, 40 000.- BF of ongeveer € 1000.-.
Wij waren toen bij de 3% van de bevolking in België die over een videorecorder beschikte. Het toestel was zeer wispelturig. Pas later ben ik erachter gekomen wat het probleem was. Ons Philips TV toestel K2M was gewoonweg niet aangepast voor videoweergave. Om het aan te passen moest er een module ingebouwd worden die op preselectie 12 de synchronisatie aanpaste. Zonder die module volstond het 2 draadbruggen te leggen. De sync aanpassing was dan wel voor alle preselecties.


Ons eerste toestel had het opschrift "2 HOURS LONG PLAY". Maar door de komst van de LVC 150 en LVC 180 cassettes, respectievelijk 150 en 180 minuten speelduur, klopte dit niet meer. De latere versies hadden het opschrift "AUTOMATIC". Ik heb een 7-tal N1700's

Met de komst van de Long Play toestellen werden ook de aanduidingen op de cassette covers aangepast. De VC 30 werd LVC60, VC60 werd LVC 120 en zo verder. Het globaal design werd zo ongeveer behouden.

xx

Tot nu toe worden de cassettes geleverd in een luxe harde plastic doos. Om de prijs van de cassettes naar beneden te halen worden ze later in een goedkopere kartonnen verpakking geleverd. Hieronder enkele voorbeelden.
xx

Philips N1702

Nog later kwam er een N1702 uit. Het was eigenlijk een N1700 maar met enkele kleine aanpassingen. De teller had nu 4 cijfers zodat hij bij gebruik van LVC 180 cassettes niet meer overdraaide. En de schakelklok liet nu toe tot 3 uur opnametijd te programmeren. Voorheen was dat maar voorzien tot 2 uur. Het was wel mogelijk de 1700 zo in te stellen dat hij tot het einde van de tape zou opnemen. Men moest daarvoor de instelschakelaar van de timer op LENGTH laten staan. Dan liep de recorder tot op het einde van de cassette.

De N1702 was tot omstreeks 1982 verkrijgbaar.

Philips N1710

Dit model heeft niet echt bestaan en is eigenlijk een N1700 die omgebouwd is met AV in en uitgangen. Men heeft de naam naar analogie met de N1502 / N1512 aangepast.

Deze N1710 is uitgerust met een universele tuner die noodzakelijk is om via de toen pas opkomende kabeltelevisie, alle zenders te kunnen ontvangen. Onze eerste N1700 had dit nog niet. Daarvoor hadden wij een convertor die de kabelkanalen verschoof naar de UHF band. De zender RTL zat precies op de frequentie van BRT1 via antenne. Leuk veel storing dus.

Enkele technische gegevens van de N1700
Lineaire bandsnelheid : 6.56 cm/s.
Koppentommel diameter : 105 mm.
Toerental van de koppenschijf : 1500 rpm.
Videokop schrijfsnelheid : 8,1 m/s.
Luchtspleet van de kop : 0.6µm.
Breedte van een videospoor : 85 µm.
Afstand tussen 2 videosporen : 0 µm.

Tot slot nog een belangrijke informatie. Er zijn voor het VCR systeem koppen reinigingscassettes uitgekomen. Bij de aankoop van onze N1700 kregen we er zelfs één gratis thuis gestuurd. Het is zeer belangrijk deze cassettes niet te gebruiken. Ze maken namelijk de koppen kapot. Ze zijn veel te ruw en maken zoveel krassen in het kop oppervlak dat ze al na enkele keren gebruik, hopeloos verloren zijn. NIET GEBRUIKEN dus. Hiernaast een afbeelding van een kop voor en na gebruik van de reinigings cassette.

xx

Hier stopt het Philips VCR verhaal. Na de N1702 stopt Philips definitief met het eens als Europese standaard gebruikte VCR systeem. Toch is er nog kortstondig een opvolger geweest door het Duitse GRUNDIG. Door de snelheid nogmaals te verlagen werd de speelduur nogmaals verdubbeld. Voor dat verhaal kan je doorklikken naar de SVC pagina's.

Philips doet niet meer mee met het SVC verhaal en komt intussen met zijn LVC 180 cassettes op de markt. Ondertussen werkt Philips aan de opvolger van VCR, het VCC systeem beter gekend onder de naam Video 2000. Het verhaal in de Video 2000 pagina's.