Video 8

Het Video 8 systeem werd door Sony op de markt werd gebracht in 1985 met als doel de 8mm smalfilmer te laten overschakelen op Video. Het werd meteen als camcorder uitgebracht en er waren van bij het begin tal van toebehoren beschikbaar voor montage van de opnames.

Bij het video 8 systeem wordt, zoals de naam doet vermoeden, het beeld opgenomen op een 8 mm brede magneetband. De bandsnelheid is om de cassette zo klein mogelijk te houden slechts xx cm/s, en in long play zelfs slechts xx cm/s. Om alle informatie op zo'n kleine oppervlakte te krijgen moet er gebruik gemaakt worden van metaal tape. Enkel metaal tape laat een dergelijke informatie dichtheid toe. Hiernaast één van de eerste cassettes in originele verpakking.

Bij dergelijke lage bandsnelheden is het met een vaste kop niet meer mogelijk een bruikbaar geluid te produceren. Daarom werd er vanaf het begin gebruik gemaakt van het AFM (audio frequentie modulatie) Hifi geluidsysteem. Dit heeft wel als gevolg dat vervangen van het geluid met audio dubbing niet meer mogelijk was. Een gebrek die later op digitale wijze werd opgelost. Het beeldspoor met zijn AFM geluid gebruikt niet de volledige breedte van de band. Onderaan is er nog een klein stukje vrij dat kan opgevuld worden met een blokje PCM digitaal stereo geluid. Zo kan men de originele beelden toch voorzien van kommentaar en achtergrond muziek.

Nog een nieuwigheid bij Video 8 was de roterende wiskop. Omdat het eigenlijk hoofdzakelijk als camcorder systeem bedoeld was is een perfekte las zeer belangrijk. Met de roterende of vliegende wiskop wordt de eventuele vorige opname vlak voor de draaiende opnamekop gewist. Dit systeem laat ook tussenvoegen van beelden zonder storing mogelijk.


Hieronder een iets latere versie in High grade kwaliteit. De aanduiding PAL/SECAM is eigenlijk een beetje misleidend. Een Secam versie van Video 8 bestaat eigenlijk niet. Voor de Franse markt werden speciale transcoders gemaakt. Die zetten de Secam signalen om in PAL. Om de opnames terug af te spelen wordt het omgekeerde gedaan.

Je kunt je nu afvragen of het Video 8 systeem thuis hoort in een website over "vintage" video, maar het werd tenslotte bijna 20 jaar geleden geïntroduceerd.

Het V8 systeem kende succes als camcorder systeem. Er kwamen ook huiskamerrecorders uit maar deze konden niet op een grote aangang rekenen. Die plaats was al definitief ingenomen door het VHS systeem van JVC.

Sony CCD-V8AF

Dit is de allereerste camcorder volgens de Video8 standaard. een voor hedendaagse normen lompe, grote camera.

Voor het eerst wordt er een CCD beeldchip in plaats van de conventionele trinicon, saticon of newvicon opnamebuis gebruikt. De beeldkwaliteit en scherpte varieerde nogal van toestel tot toestel. Ook hadden de eerste CCD's nogal wat last van bewegingsonscherpte. De gebruikelijke kleuronzuiverheden, het na-zwemen en inbranden, dat bij de buiscamera's een probleem was is nu volledig verleden tijd.

In tegenstelling tot de Betamovie, de eerste camcorder van Sony, kan deze camcorder niet alleen opnemen maar ook de opnames afspelen. Dankzij de elektronische zwart-wit zoeker kan dit op de camera zelf of in kleur indien men de camcorder aansluit op een KTV ontvanger.

Om de camera aan te sluiten op een TV toestel moet men de bijgeleverde RFU 85. De adapter wordt ingeplugd in een speciale connector die achter een schuifje zit aan de onderkant van de camcorder. Op de adapter zitten dan audio en video in en uitgangen alsook een hoogfrequent modulator. Dankzij deze modulator kon men hem ook aansluiten op wat oudere TV's die nog niet voorzien waren van een zogenaamde laagfrequente video en audio ingang. Men kan de frequentie instellen tussen kanaal 30 en 39.

Met een afzonderlijk verkrijgbare TV Timer Tuner (TT-V8E) kan men de camcorder zelfs gebruiken als huisrecorder.


Om de camera als afspeler te gebruiken kan men hem plat leggen. Achteraan zie je de bedieningstoetsen zoals men op een standaard recorder gewoon is. Je kan er rechts boven ook de aansluiting zien voor de montagecomputer. De RM-E100v was de eerste montagecomputer. De nauwkeurigheid was ongeveer één seconde. Niet zo schitterend dus.

Hiernaast zie je het oplaadsysteem voor de accu's. De netvoeding past in een hulpstukje waarin 3 accu's ineens kunnen geladen worden. In dat hulpstukje zitten veiligheidsweerstanden die defect raken als men er defecte of te lang ongebruikte accu's wil opladen. Meestal maakt het dan een zoemend geluid.
De netvoeding is gemaakt in de vorm van een accu. Ze past ook rechtstreeks in het accu compartiment van de camera. Zo kan men rechtsreeks op netspanning werken. De voeding werkt enkel op 220 volt. Van wereldwijde netadapters had men toen nog niet gehoord.

Sony CCD-F330

De eerste camcorders waren nog zo groot dat ze op de schouder lagen om het gewicht te verdelen. Door voortdurende miniaturisatie kon men de ze zo klein maken dat dit niet meer echt nodig is. De "Handycam" reeks is de eerste stap naar echt kleine handige video camcorders die niet veel groter meer zijn dan een super 8 filmcamera.

De eerste Handycam's waren naar huidige maatstaven ook nog groot en zwaar. De hiernaast afgebeelde uitvoering is al iets kleiner en ook voorzien van een digitale superimposer om titels aan de film toe te voegen. Een eenvoudig systeem met een beeldgeheugen met lage resolutie. Men moest de tekst ergens op schrijven en dan memoriseren in één van de twee geheugens. Het silhouet van de tekst kon dan in 6 verschillende kleuren over het beeld gevoegd worden.

Sony CCD-TR45 & TR75

Met de komst van de TR (travel) reeks is weer een stap gezet naar kleinere afmetingen. De videocamera kan nu al gerust mee op reis. Jaarlijks komen er nieuwe modellen uit. Naast meer en meer gadgets en snufjes verbetert de kwaliteit van de camera jaar na jaar. Het aantal beeldpunten van de CCD gaat van 320 duizend naar 495 duizend. De licht-gevoeligheid van 100 naar slechts enkele lux.

Sony CCD-V900E Hi8

Na verloop van tijd zijn de camera's zodanig verbeterd dat ze de kwaliteit van het opnamesysteem overtreffen. Daarom lanceert Sony omstreeks 1989 het Hi8 systeem. Door betere tapes met opgedampte metaalfilm kan men de frequenties verhogen en daardoor een horizontale beeldresolutie van 400 lijnen bereiken. Het eerste model die volgens het Hi8 systeem opnam is de CCD-V900.

Sony CCD-V800E Hi8

De V800 kwam iets later. Vanaf nu is er ook een VITC tijdkode mogelijk zodat nauwkeurig monteren tot de mogelijkheden behoort.

De eerste modellen Hi8 zijn allemaal Handycam uitvoeringen. Pas later komt met de CCD-V5000 een Hi8 schoudermodel.

Sharp VL-H400


Een van de top snufjes is een ingebouwd kleuren scherm. Daarvoor wordt de LCD techniek gebruikt. Eén van de eerste merken die daarmee uitpakt is Sharp. Nu is een kleuren LCD scherm eerder standaard dan een uitzondering.

Sony EV-C8E

Omdat de merken onderling streefden naar miniaturisatie kwam Sony op de markt met een zeer compacte camera volgens het Video8 systeem. Zo klein dat er geen plaats was voor weergave schakelingen. Dit naar analogie met de eerste video rovers en de latere Betamovie. Zelfs JVC had ooit zo'n VHS-C camcorder. Om de cassettes af te spelen had men een los weergave toestelletje nodig. Beide werden als set verkocht.

Sony EV-A300EC

Sony heeft ook geprobeerd om het Video8 systeem als huiskamerrecorder te introduceren. De EV-A300EC kwam omstreeks 1986 uit. Voor deze recorder was er ook een externe PCM processor de PCM-EV10E) te koop. Daarmee kon men 1 spoor digitaal opnemen.

De kwaliteit van de digitale opname is echter wel beperkt tot 15 Khz. Dus duidelijk minder goed dan de Compact Disc die in 1982 uitkwam.

Sony EV-S850PS

Met deze recorder werd voor het eerst de jog-shuttle bediening geïntroduceerd op een Video8 recorder.

Al bij het ontwerp van het V8 systeem was er voorzien om het geluid digitaal te registreren naast het analoge FM systeem. Men ging zelfs nog een stapje verder door de volledige breedte van de band te gebruiken voor PCM geluid opname.

Zo kan met op 6 sporen digitaal Stereo geluid opnemen.

Deze EV-S850PS uit 1987-90 is de laatste uitvoering die van dit Multi-PCM systeem voorzien was.

 

Het laden van de cassette gebeurt met het "Linear skate Cassette Loading " systeem.

Tevens is hij voorzien van een Pal Secam ontvanger. Dit om de oost Duitse TV zenders in kleur te kunnen opnemen. Secam BG dus. Niet het Franse Secam L. De opname gebeurde wel steeds in Pal. Secam signalen werden omgezet naar Pal om ze op te nemen.

Voor de Secam landen werd een transcoder verkocht zodat de Pal signalen omgezet werden naar Secam.

Sony EV-C3

Om de camera te ontlasten worden ook kleine Video 8 recordertjes uitge-bracht zonder tv-tuner. Dit is een Video 8 uitvoering maar er waren ook Hi8 uitvoeringen.

Sony EV-C2000

Ondertussen had Sony ingezien dat Video8 en Hi8 nooit de VHS en Super-VHS recorders van hun plaast zou kunnen verdringen. Toch was er nog nood aan sationaire recorders. Vooral voor montage toepassingen.

Deze recorder is niet meer voorzien van een TV Tuner. Wel is het mogelijk om de RTC tijdcode af te lezen die ondertussen op bepaalde camcorders werd toegevoegd. Dit liet beeldnauwkeurige montage toe.

Sony EV-C9000

De laatste en beste Hi8 recorder ooit gemaakt. Voorzien van talrijke montagefuncties. Digitaal geluid in Stereo. Ingebouwde TV Tuner met zowel A2 als Nicam Stereo ontvangst.

 

Digital 8

De opvolger van Hi8 is Digital 8. Omdat veel mensen die vroeger op Hi8 en Video 8 filmden over te doen schakelen naar Digitaal, kwam Sony omstreeks 1997 met Digital 8, de Digitale variante van Hi8. De eerste D8 camera's konden ook oude analoge opnamen in V8 en Hi8 afspelen.

De bandsnelheid is hoger zodat een V8 of Hi8 cassette van 60 minuten slechts 40 minuten digitaal kan opnemen. Er is wel een een Long Play stand zodat er toch 60 minuten kan opgenomen worden in Digitaal maar met iets lagere kwaliteit.

Later kwamen er goedkopere Digital 8 camera's die geen mogelijkheid meer hadden om de oude analoge opnames af te spelen. Digital 8 is ondertussen terug verdwenen en van de markt verdwenen.