8 juli 1941 klik op de afbeelding om ze groter te maken klik op de afbeelding om ze groter te maken klik op de afbeelding om ze groter te maken klik op de afbeelding om ze groter te maken

Staf de Clercq, leider van het VNV, kondigt de oprichting van een antibolsjewistisch Vlaamsch Legioen aan.

Wanneer op 22 juni 1941 nazi-Duitsland de Sovjet-Unie aanvalt (operatie Barbarossa), worden in de meeste door Duitsland bezette of met Duitsland verbonden landen en zelfs in enkele neutrale staten vrijwilligers geronseld om in het Duitse leger te strijden tegen het ‘Rode gevaar’.

In Vlaanderen is het VNV het actiefst in de werving voor het oostfront. Al voor het uitbreken van de oorlog wierf de partij soldaten voor het Duitse leger. Kort na 22 juni 1941 richt het VNV een antibolsjewistisch Vlaamsch Legioen op. De VNV-leiding hoopt er, met een eigen herkenbare eenheid die onder haar politieke controle staat, militaire en politieke successen mee te boeken. Ze rekent er tevens op met het anticommunistische engagement aansluiting te vinden bij een brede rechts-katholieke opinie.

Het Vlaamsch Legioen wordt evenwel opgesteld in de Waffen-SS. Dit betekent dat de vrijwilligers een Groot-Duitse en antichristelijke indoctrinatie ondergaan en worden opgezet tegen het VNV. Vele VNV-gezinde legioensoldaten klagen deze situatie aan bij de VNV-leiding, die bij de Duitse overheid vruchteloos aandringt op een naleving van de afspraken. In mei 1943 wordt op bevel van de SS-leiding het Vlaamsch Legioen ontbonden. De vrijwilligers worden overgeheveld naar een reguliere Waffen-SS-eenheid. Van de in totaal ongeveer 10.000 Vlamingen die zich in het Vlaamsch Legioen en de Waffen-SS engageren, sneuvelen er circa 2000.

 

vorige | volgende

NEVB

Staf de Clercq
Collaboratie
Oostfronters
Rebellenclub
Vlaamsch Legioen
Vlaamsch Nationaal Verbond

tijdlijn