12 juli 1944 klik op de afbeelding om ze groter te maken klik op de afbeelding om ze groter te maken klik op de afbeelding om ze groter te maken

Hitler hakt de knoop door: België wordt onder de vorm van een Reichsgau Flandern en Reichsgau Wallonien geannexeerd.

Met de installatie van een burgerlijk bestuur onder leiding van de Duitser Joseph Grohé wordt een eerste stap gezet naar een annexatie. Deze langverwachte beslissing over het politieke lot van België komt op geen enkele manier tegemoet aan het VNV, dat volledig wordt uitgerangeerd. De DeVlag blijft als enige gesprekspartner over. De Zivilverwaltung is van korte duur en heeft nauwelijks nog praktische gevolgen gehad. Anderhalve maand na haar oprichting rollen de geallieerde tanks België binnen.

Inmiddels hebben een 15.000-tal Vlaamse collaborateurs, waaronder zowat alle topmensen uit de Vlaamse collaboratiebewegingen, zich uit de voeten gemaakt richting Duitsland. DeVlag-leider Jef van de Wiele neemt er de leiding op zich van de Vlaamsche Landsleiding, een embryonale regering in ballingschap. Er wordt nog volop voor de Waffen-SS geronseld. Veel VNV’ers, waaronder leider Hendrik Elias, houden zich echter afzijdig. Wanneer het von Rundstedtoffensief niet op de verhoopte ‘bevrijding’ van België uitmondt, gaat de Vlaamsche Landsleiding samen met het Derde Rijk ten onder.

In België is inmiddels het democratische regime hersteld. Een van de eerste moeilijke taken is de bestraffing van collaboratie.

 

vorige | volgende

NEVB

Collaboratie
Duitsch-Vlaamsche Arbeidsgemeenschap
Duitsland
Hendrik Elias
Joseph Grohé
Vlaamsch Nationaal Verbond
Vlaamsche Landsleiding
Jef van de Wiele

tijdlijn