Ga terug naar de startpagina
Bekijk de landkaart en zie waar Durbuy ligt
Wat vind ik allemaal terug in de vakantiewoning
Is mijn gewenste periode nog vrij?
Bekijk wat foto's van de woning en omgeving
Hoeveel zal mijn verblijf mij kosten?
Bekijk de route om op uw bestemming te geraken
Hier kan ik mijn vakantie vastleggen
Komt wat algemene info te weten vooraleer te vertrekken
Bekijk het gastenboek of voeg er een boodschap aan toe

Klik hier om deze site als startpagina in te stellen
Klik om deze site bij uw favorieten te voegen

Vijf peilers schragen het Land van de Ourthe & Aisne: Durbuy, Erezée, Hotton, Manhay en Rendeux. We zijn hier aanbeland in de Ardennen, in het uiterste noorden van de provincie Luxemburg, een streek die in alle seizoenen toeristen aantrekt.
Pronkend met de titel van 'kleinste stadje ter wereld' is Durbuy allicht het meest bekende plaatsje in de Ardennen. Haar geschiedenis loopt parallel met die van haar kasteel en dat heeft een turbulent verleden. Het ontstond als versterking op een eilandje in de 10e eeuw en toen al verving het een castellum.
Het land van Durbuy was aanvankelijk een familiebezit, maar kwam nadien in handen van de graven van Luxemburg. De 17e eeuw was een nefaste tijd voor Durbuy. De stad werd niet alleen getroffen voor een economische achteruitgang, maar oorlog en pest decimeerden de bevolking. De burcht verging het niet veel beter. Nadat hij al enkele keren was geplunderd, werd hij in 1689 door de Fransen met de grond gelijk gemaakt. Maar in 1726 bouwde de familie d'Ursel opnieuw een kasteel op de oude grondvesten. In de jaren 1880 werd het voor het laatst gerenoveerd en momenteel is het de trots van Durbuy.
Al even bekend is de graanhal (of 'la maison espagnole') in het centrum van Durbuy, die al bestond in 1380. Ze was eigendom van de heer en de zetel van alle administratieve activiteiten. Ondanks haar naam diende ze slechts uitzonderlijk als graanopslagplaats.
Het stadje, dat zich koesterde in een meander van de Ourthe, heeft een oud centrum dat verkeersvrij werd gemaakt. Het is er gezellig flaneren in de nauwe straatjes, langs woningen die in grote mate hun 18e-eeuwse aspect wisten te behouden.
Durbuy heeft een zeer goede naam bij fijnproevers, maar ook bij liefhebbers van actieve buitensporten die er een ongelooflijk uitgebreid programma vinden, dat gaat van quadtochten tot rotsklimmen en van rafting tot een schattenjacht. Een buitenbeentje tussen de attracties is de grote snoeivormtuin aan de oever van de Ourthe, waar meer dan 250 figuren zijn 'gebeeldhouwd' uit buxusbomen. Sommige planten zijn 120 jaar oud.
Een zeer aangename wandeling langs de Ourthe, niet meer dan 7 km lang, brengt ons van Durbuy naar Barvaux, ook al een toeristische klassieker en zeker bekend bij mensen die van boswandelingen houden. Een leuke ervaring voor het hele gezin is het plantaardige labyrint, dat elk jaar opnieuw wordt aangelegd rond een bepaald thema.
Het Land van Ourthe & Aisne staat voor meer dan alleen Durbuy en Barvaux. Ook op andere plaatsen valt een en ander te beleven, zoals in Bomal, aan de samenvloeiing van Ourthe & Aisne. Het is een uitvalsbasis voor verschillende wandelingen naar rotshoogtes die een mooi panorama bieden. Het plaatsje is ook bekend voor zijn zondagsmarkt: 'La Petite Batte'. In Erezée maakt u met een toeristische tram een reis door de tijd en de mooie vallei van de Aisne. In Hotton daalt u af in de ondergrond om op een diepte van 65 meter de grootste galerij van het land te bezoeken.
Manhay tenslotte mag (in het dorp Dochamps) uitpakken met het in 2002 geopende park Chlorophylle, waar bezoekers de gelegenheid krijgen om het bos op een andere manier te leren kennen.