Vis ziekten


Zo zou een gezonde vis eruit moeten zien. Heldere en blinkende kleuren, Geen beschadigingen aan de schubben en prachtige heldere, zou bijna sexy ogen zeggen. Moet ook actief zijn.


Dit is een ander paar mouwen. Bijna niets is er goed aan. Gelukkig maar dat het een illustratie is, zou het niemand toewensen. Basis voor de gezondheid is, gezond water, goede temperatuur, een zeer bijna perfecte hygiŽne en uiteraard gevarieerd voedsel.

Ik denk wel, dat bijna iedere aquariumhoudster of houdster wel weet hoe een gezonde vis eruit ziet. Ze zijn actief, schuimen de bodem af of over alle lagen van de aquarium om voedsel te zoeken. Hangen niet, drijven niet en liggen ook niet op de bodem. De vis ziet er blinkend uit, en vooral de ogen moeten echt helder zijn.  Bijna sexy zou ik zeggen.

Zie je schimmels of vlekjes en pukkeltjes, dan mag j er donder op zeggen dat er iets scheelt. Soms een zeer onschuldig infectie of schimmel die je gemakkelijk kan genezen, en in het ergste geval moet je de vis uit zijn / haar lijden helpen.

Natuurlijk kan je sommige ziekten genezen door geneesmiddelen in je aquarium te doen, maar dan moet je later het water verversen, de hele aquarium ontgiften, is niet moeilijk natuurlijk, vers water, na de filter ook gemaakt te hebben, en nieuwe koolstof korrels in de filter. Wel een heel karwei. Dus chemie in het water doen om te genezen, en daarna weer chemie in het water om te neutraliseren. Zorg gewoon voor een bijna perfecte hygiŽne door regelmatig een deel ( +/- ) 30%, van het water te verversen, nieuw gekochte of gekregen vissen in quarantaine te zetten, een regelmatig water temperatuur enz.

Hou het schoon en netjes, en je zal er lang plezier aan beleven.