Hier Ben Ik

 
 
Groeiwijze:   Opgaand
Standplaats:   Veel licht maar geen zonnewarmte
Bloem:   Enkel
  Bloembuis: magenta , lang met middelmatige dikte; 33mm lang x 8mm breed
  Kelkbladen: grijsachtig geel, magenta aan basis, 16mm lang x 7mm breed
  Kroonbladen: rood; 10mm lang x 13mm breed
Blad:   donkergroen, beetje behaard, 81mm lang x 46mm breed
Afstamming:   F. splendens x F. boliviana var. luxurians
Keurjaar:   2000
Registratie:   AFS: 4695
NBFK: 429
         
 
 
 

Deze fuchsia bloeit in de zomer in trossen zoals een bolivia. Het is niet gemakkelijk om deze fuchsia in het voorjaar in bloei te krijgen. De eerste jaren lukte dit me enkel vanaf eind augustus. In 2005 en 2006 heeft hij gebloeid van begin juni tot november. De foto's hierboven zijn genomen in juli 2005. Dezelfde plant een jaar later op 17 juni 2006 zie je hieronder.

 
 
 

Het is eigenaardig maar in de winter als hij aan de groei gehouden wordt geeft hij bloemen in de bladoksels zoals te zien is op de foto rechts hieronder. Mij lukte het echter nog niet echt om hem in de winter goed in bloei te krijgen. Ooit stond hij vol in knop maar toen het moment daar was dat de bloemknoppen open moesten gaan begonnen deze allemaal af te vallen. Wegens een tekort aan een warme winterberging zal dit ook een tijdje duren voor ik dit opnieuw zal uittesten. Toen de Lierse beroepskweker Marcel Michiels de fuchsia heeft meegenomen na de september keuring in Meise heeft hij me gezegd dat deze fuchsia bij hem in de kas de hele winter heeft gebloeid.

 
 
 
 

Ik heb de fuchsia nog nooit gesnoeid voor de winter. De bladeren vallen snel af door de koudere temperatuur en de plant wordt zo totaal kaal. Omdat zijn bladeren allemaal tegelijk afvallen, op een week tijd, kost het niet veel moeite om ze op te kuisen. Ik vind ditzelf gemakkelijk, een fuchsia die niet gesnoeid moet worden en toch proper de winter in kan.
Ik denk niet dat hij zijn bloemknoppen al in het najaar vormt voor volgend jaar, zoals ik gelezen heb bij sommige fuchsia's zoals "First Success", want er is totaal geen bloemknop te bespeuren.
Volgens mij is het omdat ik hem de laatste jaren tijdens de winter aan het raam van de serre zet waardoor de plant veel licht krijgt en zo heel vroeg in het voorjaar begint met bloeien. Ook hou ik hem zeer koel tijdens de winter. Mijn thermostaat in de winterberging staat maar op 0,5°C.
Ik heb de fuchsia wel eens gedurende twee jaar binnen in huis gezet, waar het dus warmer is en minder licht, maar daar heeft hij nooit gebloeid. Als stek heb ik hem ook nog nooit hetzelfde jaar in bloei gekregen. Wanneer de fuchsia nieuwe groeipunten maakt in de lente (zoals de foto's hieronder) mag hij niet getopt worden, anders zal het zeker niet lukken om deze fuchsia vroeg in bloei te krijgen.

 
 
 


Als besluit kan men dus stellen dat het een mooie fuchsia is maar toch voor gevorderden omdat hij moeilijk in bloei te krijgen is. Het is een beetje zoeken naar de gepaste verzorging maar dat is ook zo voor tryphylla hybriden en voor de walz-families die in de winter aan de groei gehouden moeten worden. Tijdens de zomer kan hij best buiten op een koele maar zonnige plaats gezet worden maar eenmaal hij in bloei is kan hij best in de schaduw gezet worden.
Ik heb de fuchsia "Hier Ben Ik" genoemd omdat het mijn eerste goedgekeurde fuchsia is.

         
De beschrijving ingediend bij de American Fuchsia Society:

'Hier Ben Ik' - No. 4695 (Vandenbussche 2001) Single. Upright. COROLLA is quarter flared with turned under smooth petal margins; opens and matures red (52A); 10mm (3/8") long x 13mm (1/2") wide. SEPALS are full down, tips recurved; grayish yellow (160A), magenta (58B) at base, upper surface; grayisch yellow (160A) edged magenta (58B) lower surface; 16mm (5/8") long x 7mm (1/4") wide. TUBE is magenta (58B), long with medium thickness; 33mm (1 5/16") long x 8mm (5/16") wide. STAMENTS do not extend beyond the corolla; rose (68B) style, yellow (5A) stigma. BUD is ovate, pointed, long tubed. FOLIAGE is dark green (137A) upper surface and medium green (137D) lower surface. Leaves are 81mm (3 3/16") long x 46mm (1 13/16") wide, ovate shaped, serrulated edges, acute tips and rounded bases. Veins and stems are dark reddish purple (59A); branches are dark reddish purple (61A). PARENTAGE: 'F. splendens' x 'F. boliviana var. luxurians'. Tall upright. Makes good upright. Prefers full sun. Best foliage and bloom color in bright light. Tested three years in Londerzeel, Belgium. NBFK at Meise. Distinguised by blooms in clusters.