Testen op winterhardheid

 
 
Gedurende enkele jaren plant ik de fuchsia's die ik niet intressant meer vind gewoon in de volle grond i.p.v. ze op de mesthoop te gooien. De fuchsia's worden niet afgedekt en staan in zandgrond. Zandgrond koelt snel af in de winter en warmt snel op in de zomer, daarom denk ik wel dat ze streng genoeg getest worden.
 
   
Het najaar in 2004
Het voorjaar in 2005
 
 
De vertikale stokken dienen om de positie van de fuchsia's terug te vinden nadat ze afgestorven zouden kunnen zijn. Alles wordt zo goed mogelijk in rijen en kolommen gezet en op plan gezet om terug te vinden welke fuchsia waar staat.
 
 
 
Het najaar in 2007
Zomer 2009
 
 
<- Ze in volle grond zetten betekend blijkbaar niet dat men er minder werk mee heeft, hier is het wegens tijdsgebrek wat uit de hand gelopen maar sommige fuchsia's blijven er toch karrig bij.
 
 
 
 
Mijn ondervindingen gedurende het jaren testen van fuchsia's in volle grond:

- Het beste is om de fuchsia's te planten na de ijsheiligen, indien men ze later plant kan het voorkomen dat ze niet de tijd gehad hebben om diep te wortelen.
- Fuchsia's die al jaren in bloempot zijn gekweekt geven meestal slechtere resultaten de eerste jaren, waarschijnlijk zijn de wortels te lange tijd belet geweest van diep in de grond te kruipen. Sommige wortels zijn ook teveel gedraaid in hun bloempot.
- Ooit heb ik een zaailing van "Violet Gem x onbekend" na 5 jaar in de volle grond verwijderd omdat ik hem beu gezien was, de penwortel heb ik met al de macht afgeknakt en was meer dan één meter diep recht naar beneden! Waar hij dan afgeknakt was, was hij nog een duim dik.
- Pas aangeplante fuchsia's hebben dezelfde zomer beslist nog water nodig. Geef ze bij lange droogte een emmer water. Maar fuchsia's die al enkele jaren in de volle grond staan moeten niet alleen harde winters kunnen overleven maar ook droge zomers om voor mij als voldoende winterhard bestempeld te worden.
- Sommige fuchsia's komen het eerste jaar wel de winter door maar herpakken zich in de zomer zodanig slecht dat ze de volgende winter niet doorkomen en dus jaar na jaar wegkwijnen. Om als winterhard te kunnen bestempelen moeten ze dus minstens 2 winters, beter zelfs 3 winters getest worden.
- Het is me opgevallen wanneer de eerste vorst optreed de niet sterke fuchsia's al hun blaren bevriezen en de sterkere fuchsia's tot zelfs -5°C hun blaren groen blijven als die temperatuur ten minste niet te lang wordt aangehouden. De verklaring zou kunnen zijn dat ook fuchsia's, zoals elk organisme, warmte afgeven, voor de sterke fuchsia's dan voldoende genoeg om kleine vorstperiodes te overleven.
- De term 'winterhardheid' is voor fuchsia's moeilijk te vergelijken met ervaringen van andere fuchsialiefhebbers, sommige spreken al van winterharde fuchsia's wanneer ze afgedekt het eerste jaar een zachte winter overleven ergens in het centrum van een stad. Op die manier zijn al de fuchsia's die niet aan de groei moeten gehouden worden als winterhard te bestempelen omdat de delen die goed zijn afgedekt niet bevriezen en dus de takken 10cm boven de grond terug kunnen hergroeien. Voor mij mogen de te testen fuchsia's niet afgedekt worden, zodanig dat alleen de niet bevroren diepe wortels het overleven. Dit betekend dat een fuchsia tenminste de eigenschap moet hebben om wortelscheuten te kunnen maken. Ook moeten ze even goed in bloei komen als wanneer ze in pot zouden gekweekt zijn.
- Sommige kwekers spreken van de engelse term 'hardy' maar dat zijn zeker allemaal geen winterharde fuchsia's. In het engels wil dit immers zeggen 'sterk' en zeker niet winterhard.
 
         
 

Enkele fuchsias die al de winter goed zijn doorgekomen (aantal jaar in de volle grond):

F. magellanica var. molinae (+ 10 jaar)
F. magellanica var. 'Riccartonii' (+ 10 jaar)
F. regia subsp. retzii (5 jaar)
Hawkshead (6 jaar)
Whiteknight's Blush (6 jaar)
Whiteknight's Pearl (6 jaar)
+/-50% van de zaailingen "F. magellanica var. molinae x F. denticulata" (5 jaar)
+/-50% van de zaailingen "F. magellanica var. molinae x Annabel" (5 jaar)
+/-50% van de zaailingen "F. magellanica var. molinae x Pale Beauty" (5 jaar)
+/-50% van de zaailingen "F. magellanica var. molinae x Snowstorm" (5 jaar)
+/-50% van de zaailingen "F. magellanica var. molinae x Ting A Ling" (5 jaar)
+/-5% van de zaailingen "F. procumbens x F. splendens" (4 jaar)
+/-80% van de zaailingen "Violet Gem x onbekend " (6 jaar)
Opm: opvallend was, dat geen enkel van mijn 30-tal zaailingen van "F. splendens x F. magellanica var. molinae" voldoende winterhard bleek te zijn.