(Day) – Walker Bulldog – GC 2JRYT

 

Proficiat, je hebt een legendarische (finale cache)-plaats gevonden en bezocht. In de Amerikaanse militaire geschiedenis zijn de gebeurtenissen die hier plaats vonden gekend als “The legend of Y-29”.

Y29 

Tussen 15 oktober 1944 en 16 juli 1945 lag op grondgebied Zutendaal het Amerikaanse vliegveld Y 29 (hoewel dit door de Amerikanen aangeduid werd met de naam van de naburige gemeente Asch of As).
Het vliegveld Y29 werd gebouwd  door het 852nd  Engineer aviation battalion (http://www.ixengineercommand.com/index.php) en was 5000 meter lang en 120 meter breed. Er werden tussen D-day (6.6.1944) en het einde van de WO II door deze eenheden meer dan 300 vliegvelden gebouwd en ze werden gebruikt voor luchtondersteuning, bombardementen, bevoorrading en evacuaties. Deze vliegvelden lagen in het bevrijd Europa van waaruit Duitsland aangevallen werd.

Het vliegveld werd gebruikt door meerdere militaire luchteenheden, waarvan er momenteel nog verschillende actief zijn.
Van daaruit opereerde toen de 366th Fighter Group
(http://www.366fightergroupassoc.org/History-WWII.htm )  van het 9thy U.S.A.F met P-47 Thun­derbolts,  de 352th Fighter Group (http://352ndfg.com/Y-29/main.htm)  van het 8tn U.S.A.F. met P-51 Mustangs, 406th fighter Group (http://406thfightergroup.org/index.php) en de 391st bombardment group( http://en.wikipedia.org/wiki/391st_Bombardment_Group)  
Op 1 januari 1945 woedde boven dit vliegveld een van de laatste grote luchtgevechten uit de Tweede Wereldoorlog toen de Duitsers tijdens Operatie Bodenplatte (http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Bodenplatte) geallieerde vliegvelden in Frankrijk en België aanvielen. Boven Y 29 stootten de Duitsers op een aantal Amerikaanse formaties Mustangs en Thunderbolts die net opstegen waren voor verkenningsvluchten  richting Bastogne waardoor het verrassingseffect verdwenen was. In het daaropvolgende luchtgevecht verloor de Luftwaffe naar schatting 24 toestellen waarbij 20 piloten omkwamen, terwijl slechts 1 Amerikaans toestel op de grond vernietigd werd. Hoewel Bodenplatte over de hele lijn een mislukking was, was het Duitse debacle nergens zo groot als boven Y 29.
Dit monument werd opgericht ter herinnering aan deze militaire eenheden en ligt ongeveer aan het begin van de vroegere startbaan. Het gebied werd naderhand gedeeltelijk herbost.

yoy

Het monument met Yoy als eenzame bewaker!

Daywalker1