Papierscheppen Molens op de Zwalm Geschiedenis Home 

[left.htm]

 

De Boembekemolen in Michelbeke

Boembekemolen gevel.jpg (17108 bytes)

Het oudste spoor van deze molen dateert uit 1544 toen de molen werd verpacht aan Jan vanden Broeck "voor 9 mud koren per jaar". In 1571 blijkt de molen eigendom te zijn van de graaf van Egmont. " Joost van den Broeck haudt in pachte een watermeulne toebehorende de grave van egmont die hij jaerlix huurt 181 p parisis". Merk op dat deze molen blijkbaar dus liefst 73 pond parisis duurder werd verhuurd dan onze IJzerkotmolen in hetzelfde jaar.

De molen kwam ooit triest in het nieuws toen de laatste molenaar, Leon De Poorter tijdens een boerenbetoging in 1967 gedood werd. Sindsdien is de molen sterk vervallen, tot zelfs verkrot. Het waterrad moest wijken voor de moderne sluis die daar op de Zwalm werd gebouwd. Het leek er even op dat deze molen enkel nog op de sloophamer wacht...Boembekemolen.jpg (27303 bytes)

Eind 2000 werd de molen echter aangekocht door de vzw. Wielewaal. Samen met de molen kochten ze ook nog 2 ha weiland, gelegen langs de Zwalm. Het geheel past in een reservaatproject Middenloop-Zwalm. Hopelijk slaagt de Wielewaal in haar opzet de molen te restaureren en een tweede leven te geven.

De Boembekemolen werd genomineerd voor Monumentenstrijd. We hopen dat het project het haalt, het zou een wereld van verschil maken in de heropleving van dit mooie hoekje in de Zwalmstreek.

 Vlakbij de molen loopt het Mijnwerkerspad, een autovrij wandel- en fietspad dat werd aangelegd op de vroegere spoorwegbedding die Zottegem, Brakel verbond met de Henegouwse steenkoolmijnen

 

Het reeds verdwenen waterrad van de Boembekemolen.

Boembeke1.jpg (17328 bytes)

De Boembekemolen vandaag : verkrot

Boembeke3.jpg (19034 bytes)

Hier stond ooit het waterrad,

nu enkel nog sporen van de oude stoommachine

Boembeke2.jpg (14775 bytes)

Het menu van de dag stond op de muur geschilderd.

terug naar de kaart van de Zwalm